Nyomtatás

Erdélyi magyar színházak előadásai is láthatók a romániai 30. Országos Színházi Fesztiválon

2020-11-20 413

A november 22. és 29. között zajló fesztivál a legnagyobb román színházi seregszemlének számít, ahol általában megtekinthetők az előző évadban született legfontosabb belföldi produkciók.

Az idén a szervezők kénytelenek voltak eltérni a fesztivál megszokott struktúrájától, hiszen a válogatás során figyelembe kellett venniük az online közvetítések nyújtotta lehetőségeket. A seregszemle most főleg a régi, fontos előadásokra fókuszál, amelyek meghatározóak voltak a román színházi életben. Ebbe a szekcióba tíz előadást válogattak be, ezekből négy produkció az erdélyi magyar színházaké.

Műsorra tűzik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című produkcióját, Radu Afrim rendezését. Két előadással lesz jelen a szekcióban a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a Tompa Gábor által rendezett Három nővérrel és az Andrei Serban által jegyzett Ványa bácsival. A válogatásból a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház sem maradt ki, amelynek a Bocsárdi László rendezte Yvonne, burgundi hercegnő című produkcióját válogatták be. A fiatal művészekre fókuszáló, Nyugtalanság című szekcióban is megtalálható a Kolozsvári Állami Magyar Színház egyik produkciója: a Nóra című Ibsen-dráma Botond Nagy rendezésében. Szintén ebben a válogatásban szerepel a nagyváradi Szigligeti Társulat Napnyugat expressz című előadása, Matei Visniec drámaíró darabja Zakariás Zalán rendezésében.

Két külföldi vendégelőadást is megtekinthet a közönség, az egyik a párizsi Chaillot Nemzeti Színház Elektra című produkciója Antoine Vitez rendezésében, a másik pedig a Giorgio Strehler rendezte Cseresznyéskert, a milanói Teatro Piccolo produkciója.

Az előadások elérhetők a fesztivál honlapján, a programban megadott időponttól számított 48 órán át.

(Forrás: index.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek