2024. április 25., csütörtök - Márk

Szabadidő

Akár még csatázni is tudna – Késő római kori folyami őrnaszád épül Gorsiumban

2020-06-17 1095

Késő római kori minták alapján épül egy korhű 14-15 fős evezős folyami őrnaszád Gorsiumban a Szabad Tér Egyesület és a Szent István Király Múzeum együttműködésében.

Az úgy volt, hogy van egy vízitúrás csapat… – vágott bele Major Tamás ötletgazda a történet előadásába. A több mint negyed évszázada alapított, az országos vizeket hasító Euró-vízitúra csapat túrakenusairól van szó. – Van egy szokása a túravezető csapatunknak: minden évben van egy örömevezés, ahol csak magunk vagyunk. 2016. március 15. előtt kérdezték a többiek, ezúttal hova megyünk, hol alszunk, mit csinálunk, mondtam, találkozzunk Székesfehérváron, a Palotai út végén, a hármas hídnál! Ez a Gaja-híd. Többen még nem eveztek ott, vagyis otthon, Székesfehérváron. Kitaláltam egy olyan túrát, amely során elindulunk a Gaján, és a Nádor-csatornán, avagy a Sárvízen leevezünk Gorsiumig. Amikor ott partra szálltunk, engem elkapott egy érdekes életérzés: a csuda vigye el, itt a Gorsium, itt a Sárvíz, itt biztosan volt római hajós előélet! Utánanéztem, és örömmel láttam, hogy Gorsiumban ott van a kikötő, a szárazdokk – mesélte. – De mégis milyen hajóval hajóztak? Pontosan abból a korból – a 3-4. századból – eredő mainzi, a Rajna-ágban megtalált leletegyüttes szolgál alapjául annak a hajónak, amit most megvalósítunk – ismertette.

A hajó építését, a műhelymunkát önkéntesen végzik a vízitúrás csapat, illetve a Szabad Tér Egyesület tagjai, támogatók segítik őket.
Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park vezetője a helyszínen, a szárazdokk közelében épülő hajó mellett beszélt a részletekről. – A hajógerinc már elkészült, ehhez építik hozzá a hajó palánkját, később kerülnek be a bordák – magyarázta. – Az ásatások idején, amikor anno az erődfalat ásta fel Fitz Jenő, derült ki, hogy van itt egy kikötő, s van rajta egy mesterséges öböl, valamint egy szárazdokk, egy kövezett felszín, ahova ki lehetett húzni a hajókat.

9,1 méter hosszú, 1,75 méter széles, másfél tonnás lesz a kész hajó. A régész elmondta, a hajóméret a funkcióból fakadt, mindenkor aszerint tervezték, építették meg, hogy mire akarták használni. Ám az is meghatározó volt, hogy az adott folyóban mekkora merülés volt lehetséges. E két szempontrendszer határozta meg az új hajó adatait is.

– Sárvízről tudjuk, hogy nagyjából egy Duna-szélességű folyó volt, amelyen 18. századig dunai hajók is közlekedtek, viszont mélysége kisebb volt, nem 3-4, hanem legfeljebb 1-2 méter. Vagyis ide pici merülésű hajó dukál – mondta Kovács.

A 14-15 emberes evezős folyami őrnaszád épül, ez egy olyan típusú folyami hajó volt, amivel a járőrözést végezték, még kicsi vízi csatákra is alkalmas volt. Lesz is a hajó elején egy „rostra”, egy hegyes, csőrszerű rész, amellyel a korban simán felszúrtak egy ellen, betolakodó hajót a sárvízi járőrözők…

Van vízitúrás vonulata is a kezdeményezésnek.

– Szeretnénk egy római hajós világot megjelentetni: a királyok városát vízi úton összekötni Gorsiummal – mondta el Major Tamás. – Ennek során egy élő történelemórával egybefűzött kalandos vízitúrán vehetnének részt az érdeklődők, például osztályközösségek.
A hajózásra nem a most, a várhatóan januárra elkészülő hajóval lenne mód jövő év tavaszától, annak ellenére sem, hogy az épülő hajó is alkalmas lesz arra, hogy vízre szálljon. A jelenlegi vízállási sajátosságok, a mederkialakítás, illetve a hajó súlya miatt a vízi törióráknak könnyű hajótestű – ámbár római kori stílusjegyeket magán viselő – nagyméretű túrakenuk adnának hullámokon, vízen nyugvó alapot. – Korhű ruhákba öltözött kormányosok mesélik majd el a történelmet – mondta Major.

(Forrás: feol.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details