2019. augusztus 20., kedd - István

7 füstbe ment balatoni álom

  • 2019. április 18., csütörtök 07:02
  • Promóció

hetfustbalcsiA világ legnagyobb aquaparkja a Balatonon: Bár teljes bizonyossággal nem állítható, hogy soha nem valósul meg tény, hogy a több mint egy évtizedes tervezés és többszöri nagy bejelentések dacára, máig nem kezdődött meg egyik tervezett helyszínen sem, a világ legnagyobbjának beharangozott aquapark felépítése.

Az eredeti tervek szerint a komplexum a vörösberényi part mellett, mintegy 110 hektáros területen, 1,7 kilométer hosszúságban helyezkedett volna el. A közel 5 milliárd eurós teljes költségvetés magában foglal egy gyógyvizes medencekomplexumot, szörfpályákat, különböző vizes sportos tréningpályákat, kalandparkot, akváriumokat, valamint az ezek kiszolgálására alkalmas szállodákat, éttermeket és egy ötezer férőhelyes parkolót. A projekt legkülönlegesebb eleme a fűzfői öböl 30 méter mélyre kikotort medrébe tervezett luxusszálló, amit mini tengeralattjárókkal lehetne megközelíteni. Tekintve, hogy semmilyen hatástanulmány és környezeti felmérés nem készült a látványtervekhez, idővel minden potenciális balatoni önkormányzat kihátrált a projekt mögül, melynek utolsó ismert célpontja Sármellék volt, ahol szintén nem történt a mai napig előrelépés a projekt megvalósításában.

hetfust

Síkomplexum a badacsonyi bazaltbánya helyén

A Badacsony tóra néző oldala hajdan nem az árnyas erdőiben kiránduló turistáktól, hanem az 1903-1965 között működő kőbányától volt hangos, ahol elsősorban a fellendülő vasútépítési munkálatokhoz termeltek ki összesen közel 12 millió tonnányi bazaltot. A látkép és a terület élővilága ugyan erősen megsínylette a fél évszázados bányászati tevékenységet, de szerencsére nem sokkal a bánya bezárása után, sikerült tájvédelmi körzetté nyilvánítani a területet, egyúttal fejlesztési tervek készültek a térség hasznosítására. Turistaszállókat és éttermeket terveztek az üresen álló épületekben kialakítani, a bánya kötélpályáját pedig sífelvonóként szerették volna újrahasznosítani. A cél a Badacsony téli turisztikai központtá alakítása volt, ahol jégvitorlázás, korcsolyázás és túrázási lehetőségek várták volna a kül-és belföldi turistákat.

hetfust2

A Veszprém-balatoni vasútvonal

1909-ben kezdte meg hatvan évig tartó pályafutását az első gőzvontatású vasút Veszprém és Balatonalmádi között. A pályaszakasz 1968-as bezárását a gőzmozdonyok számára kifejezetten nehéz terepviszonyokkal és ezáltal túl hosszú menetidővel, valamint az alacsony utasforgalommal indokolták. A pálya bár sokáig tervezték, valószínűleg soha nem nyit újra, hiszen a 71-es főút feletti felüljárót időközben elbontották, a nyomvonalat részben beépítették vagy egyéb célokra hasznosították, illetve a nehéz terepviszonyok miatt túlzottan magas beruházási költségekkel kellene számolnia a kivitelezőknek.

hetfust3

Toronyház a keszthelyi Balaton parton

Talán napjaink egyik legtöbb indulatot kiváltó, aktuális balatoni témája az-az intenzív ingatlanfejlesztési-és beruházási hullám, amely szinte minden tóparti települést érint kisebb-nagyobb mértékben. Ennek lehetett volna talán legékesebb mintapéldája a keszthelyi Balaton-partra tervezett 25 szintes, közel 100 méter magas lakóház, amelynek kivitelezése hosszas huzavona után, végül a svájci befektető késlekedése miatt nem kezdődhetett meg. A 2019. március 15-én hatályba lépő új országos, de a Balaton Kiemelt Üdülőkörzettel külön is foglalkozó területrendezési tervnek köszönhetően, várhatóan nem is kerül mostanában újra terítékre olyan gigaberuházás, amely a Balaton közvetlen partmenti területeit érinti.

Balatonring

Az eredetileg Sávoly mellé tervezett versenypálya alapkövét 2008-ban rakták le. A több mint 4 kilométer hosszú versenypálya teljes költségvetése 80 millió euró lett volna, de a részben állami, részben magántőke bevonásával tervezett projekthez szükséges kölcsönt, a Magyar Fejlesztési Bank egy kipattanó korrupciós botrány miatt végül nem hagyta jóvá, így zátonyra futott a kivitelezés. A helyiek igyekeznek rendben tartani a kb. 200 hektáros területet, amely a megkezdett munkálatok miatt mezőgazdasági művelésbe már nem vonható, viszont belterület lévén és a mai napig érvényes, megújításra váró építési engedéllyel együtt, komoly értéket képviselhet értő, kellően bátor és elszánt kezekben.

hetfust4

Keszthely-Hévíz villamosvonal

Az először az 1800-as években, majd a Balaton-fejlesztési Tanácsnál 1970 környékén újra felmerült ötlettel, legutóbb egy 2006-os tanulmány is foglalkozott. A máig beteljesületlen nagyszabású terv lényege az lett volna, hogy villamosvonallal kötik össze a keszthelyi kikötőt és a hévízi tó bejáratát. A vonalon főleg nosztalgia kocsikból álló járműparkot üzemeltettek volna, melynek funkciója nem csupán a személyszállításban merült volna ki, önálló idegenforgalmi attrakcióként is számoltak vele. Sajnos a többszöri nekifutás ellenére máig nem történt előrelépés az ügyben, ráadásul mind a két település közti megfelelő buszközlekedés, mind az utasforgalmi adatok a többmilliárdos beruházás ellen szólnak.

hetfust5

Összefüggő balatoni sétány Keszthelytől Balatongyörökig

A terv lényege, hogy az 1974-ben kijelölt, Balatonból kikotort iszap elhelyezésére szolgáló zagyterek mára kellően megtömörödött és kiszáradt területeit, az illetékes önkormányzatok visszakövetelnék az államtól, ezáltal lehetővé téve, hogy rendbe tehessék és pályázhassanak azok újrahasznosítására. A négy érintett település célja, hogy a kb. 5 kilométeres szakasz teljes hosszában végigsétálhatóvá váljon, valamint a természetes élőhelyek megtartásával az adott önkormányzat terveinek megfelelő létesítményeket lehessen kialakítani. Hosszas várakozás után, az idén márciusban hatályba lépő új Balaton-törvénynek is nevezett csomaggal rendeződni látszik a helyzet. A törvény kimondja, hogy az érintett 180 önkormányzatnak összhangba kell hoznia fejlesztési terveit az új törvénnyel. A zagyterek felhasználásának feltételeit egy hamarosan hatályba lépő kormányrendelet fogja megnyugtatóan rendezni, amely többek között a kikötők létesítésének szabályait is rögzíti. Az évtizedek óta megvalósíthatatlannak tűnő Keszthely-Gyenesdiás-Vonyarcvashegy-Balatongyörök sétány kialakítása újra elérhető közelségbe került.

nadasbalcsi

Forrás: nekemabalaton.blog.hu

  • 1
  • 2
  • 3

STANLEY Fatmax mérőszalagok!

 Az ívelt acélszalagot a Stanley vezette be, mely a szalag támaszték nélküli megtartását tette lehetővé a felhasználóknak. Ez igen hasznosnak bizonyult, hiszen, ha egyedül, vagy egy kézzel kell mérni, például egy tetőn, vagy nagy távolságra, akkor a szalag nem törik meg, és támaszték nélkül is megáll. A Stanley mérőszalagok nem csak, hogy nem törnek meg, de típusonként még Mylar bevonattal is el vannak látva annak érdekében, hogy tízszeres élettartamot és kopásállóságot biztosítsanak. A top kategóriás mérőszalagok ezen felül, a szalag első 15 centiméterén termoplasztikus védelemmel ellátottak, ami egy BladeArmor bevonatot jelent.

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

Az alábbiakban bemutatott STANLEY Fatmax modellek augusztus hónapban 10% kedvezménnyel vásárolhatók meg azon Esemény Menedzser olvasók számára, akik az alábbi kedvezmény kupont letöltik és bemutatják üzletünkben.
 

STANLEY Fatmax Premium mérőszalag

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- prémium mérőszalag
- 4 méterre kitartható
- AirLock kioldózár
- Bladearmor bevonat
- Tru Zero végzáró kampó a pontos belső és külső mérésekhez
- külső behatásoknak ellenálló ABS ház
- 5 m nettó ár: 8.022.- Ft+áfa
- 8m nettó ár: 9.489.- Ft+áfa
- 10m nettó ár: 10.942.- Ft+áfa
- rendelési kód: XTHTO-3600
- rendelhető: [email protected]

 

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

 

STANLEY Fatmax AutoLock mérőszalag

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- szabadalmazott, buktató-záró mechanizmus
- biztonságos kampó tároló
- 3,3 méterig kitartha szalag
- mágneses és XL méretű cserélhető végzáró kampót tartalmaz
- masszív, két komponensű ház
- extra szalagvédelem az első 80 mm-en
- 5mx32mm
- rendelési kód: XTHTO-3600
- XTHTO-33671U
- nettó ára: 6.371.- Ft+áfa
- rendelhető: [email protected]    
 

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

  

STANLEY Fatmax Mágneses mérőszalag

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- extra pontosságot biztosító mágneses mérőszalag
- 100%-os precizitás a szabadalmazott mágnes elheéyezésnek köszönhetően
- Multi catch bégzáró kampó
- Mylar bevonat
- BladeArmor megerősített védelem
- jól olvasható 32mm széles szalag
- 3 szegecses végzáró
- rendelési kód: XTHTO-3600
- FMHTO-33864U
- nettó ára: 4.954.- Ft+áfa
- rendelhető:
[email protected]

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

 
  
Minden kedves Esemény Menedzser olvasó, aki az alábbi kupont letölti, 10% kedvezményben részesül a TERMESZ Szerszámszaküzletben, STANLEY mérőszalag vásárlása esetén. *

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban 

TERMESZ SZERSZÁMHÁZ
2040 Budaörs, Károly király u.27/A.
Tel: 06 / 23 414-640 
e-mail: 
[email protected]
web: 
www.termesz.hu

 
*Az akció 2019. augusztus 30-ig történő vásárlás esetén érvényes, a fentiekben megadott Stanley mérőszalagok vásárlásakor, vagy megrendelésekor. Az akcióban érvényesíthető 10%-os kedvezmény kizárólag a kupon bemutatásával együtt vehető igénybe. Az akció ezt követően, azaz 2019. augusztus 30-án 16.00-kor érvényét veszíti!

 STANLEY kéziszerszám akció!
 

 Az alábbiakban bemutatott STANLEY kéziszerszám modellek augusztus hónapban akár 27% kedvezménnyel vásárolhatók meg azon Esemény Menedzser olvasók számára, akik a cikkünk végén található kedvezmény kupont letöltik és bemutatják üzletünkben.

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

www.termesz.hu

STANLEY állítható emelőbak pár

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- rendelési kódszám: STMT81255-1

- nettó lista ára: 10.259.- Ft+áfa

- kedvezményes nettó ár: 205.- Ft+áfa

- kedvezmény mértéke: 10%

- rendelhető: [email protected]

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

STANLEY hidraulikus emelő, 2 tonnás

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- rendelési kódszám: STMT81251-1

- nettó lista ára: 23.379.- Ft+áfa

- kedvezményes nettó ár: 127.- Ft+áfa

- kedvezmény mértéke: 18%

- rendelhető: [email protected]

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

STANLEY Antivibe léckalapács

 STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- rendelési kódszám: 1-51-937

- nettó lista ára: 13.457 Ft+áfa

- kedvezményes nettó ár: 363.- Ft+áfa

- kedvezmény mértéke: 16%

- rendelhető: [email protected]

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

 

STANLEY behúzható pengéjű tapétavágó kés

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- rendelési kódszám: FMHT10370-0

- nettó lista ára: 4.954.- Ft+áfa

- kedvezményes nettó ár: 459.- Ft+áfa

- kedvezmény mértéke: 6%

- rendelhető: [email protected]

- STANLEY általános véső/vágó kés

- rendelési kódszám: FMHT16693-0

- nettó lista ára: 3.182.- Ft+áfa

- kedvezményes nettó ár: 452.- Ft+áfa

- kedvezmény mértéke: 23%

- rendelhető: [email protected]

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

STANLEY FatMax Sarokcsiszoló 125mm, 850W

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- rendelési kódszám: FMEG220

- nettó lista ára: 14.953.- Ft+áfa

- kedvezményes nettó ár: 803.- Ft+áfa

- kedvezmény mértéke: 21%

- rendelhető: [email protected]

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

STANLEY kombinált fogó 180 mm-es

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

rendelési kódszám: 0-89-867

nettó lista ára: 3.891.- Ft+áfa

kedvezményes nettó ár: 828.- Ft+áfa

kedvezmény mértéke: 21%

rendelhető: [email protected]

 

STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

 

Minden kedves Eseménymenedzser olvasó, aki az alábbi kupont letölti, 10% kedvezményben részesül a TERMESZ Szerszámszaküzletben, STANLEY kéziszerszámok vásárlása esetén. *

 
STANLEY szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

TERMESZ SZERSZÁMHÁZ
2040 Budaörs, Károly király u.27/A.
Tel: 06 / 23 414-640 
e-mail: 
[email protected]
web: 
www.termesz.hu

 

*Az akció 2019. augusztus 30-ig történő vásárlás esetén érvényes, a fentiekben megadott Stanley kéziszerszámok vásárlásakor, vagy megrendelésekor. Az akcióban érvényesíthető kedvezmény kizárólag a kupon bemutatásával együtt vehető igénybe. Az akció ezt követően, azaz 2019. augusztus 30-án 16.00-kor érvényét veszíti!

Az ideális "nyomtató munkatárs"


 

A gondtalanság biztosítékai

nyomtatojoTeljesítménykényszer alatt lévő irodai környezetekben a legkisebb fennakadás vagy probléma nagy feszültséget tud gerjeszteni...
 


Nyomtatót béreljek vagy vásároljak?

gazdnyomt2 170A világ legsikeresebb cégei közül a lakáskiadással foglalkozó Airbnb-nek nincsen ingatlantulajdona, a világ legsikeresebb médiafelület...

epsonEgyszerű, megbízható nyomtatóra van egy szakmai ajánlatunk az ön számára. Olcsón és kifogástalanul nyomtat.


 Egy éve verhetetlen a sebességben

epsonuj2Nyomtatott már olyan gyorsan 100 oldalt, hogy egy instant kávét nem tudott a meleg vízben elkeverni? Vigyázzon, ha...