2018. szeptember 18., kedd - Diána

Két ritka Ikarus került a Közlekedési Múzeumba

ikarus260A magyar autóbuszgyártás történetében meghatározó jelentőségű két Ikarus, a 200-as buszcsalád egyik tagja, egy 260-as és egy Ikarus 415-ös került a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményébe, közölte az intézmény pénteken.

 A múzeum közleménye szerint mindent elkövetnek az Ikarus-örökség megmentésért, amivel Finta László életműve előtt is tisztelegnek. Idén nem ez az első alkalommal, hogy a múzeumba Ikarusok kerülnek, „külön öröm, hogy napjaink egyik legismertebb típusából, az Ikarus 260-as típusból is végre a múzeum gyűjteményébe vettünk egyet, ezek a hazai városok autóbusz-állományában korábban jelentős szerepet töltöttek be” –  fogalmazott Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója.

2170

A most múzeumba került 260-as kocsi az első példány ebből az autóbuszcsaládból. A buszok 1971-ben jelentek meg, a sorozatgyártás 1973-ban indult be és attól kezdve meghatározó szerepet játszottak. Az Ikarus egyik jelentős üzleti sikere is ehhez a típushoz kötődik. Összesen 72 ezer 548 darabot értékesítettek belőle, ezzel a darabszámmal a típus nemcsak az Ikarus, hanem az egész világ autóbusz-termelésének is egyik legnagyobb darabszámban előállított szóló autóbusza. Négy kontinens 26 országába adták el a járműveket.

Tovább a teljes cikkhez: Két ritka Ikarus került a Közlekedési Múzeumba

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!