Nyomtatás

Kastély Noir Füzérradványon

2019-08-22 1008

aboA Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból újul meg a füzérradványi Károlyi-kastély. Az összeg 1,4 milliárd forintos hazai állagmegóvási támogatással egészül ki. Az állami tulajdonban álló műemléképület fejlesztésének építési munkálatai jelenleg 50%-os...

...készültségi állapotban vannak – tájékoztatta szerkesztőségünket Virág Zsolt, a programok miniszteri biztosa.

Mint elmondta, megújul a kastély teljes tetőzete, szigetelése, homlokzatai, belső tereinek döntő része, és felújításra kerül a déli szárny alatti pinceszint is. Megerősítik a kilátótorony szerkezetét, és egy látványos „zöld tetőterasz” is várja majd a vendégeket. A projekt keretében a kastélyban jelenleg belső felületképzési, festési munkálatok folynak. A nyílászáró-felújítások, a homlokzati párkányhúzások, a tetőfedési és bádogozási munkálatok, valamint az elektromos kábelezési munkák is most zajlanak.

KAS

Jó ütemben haladnak a fa-, fém- és kőrestaurálási feladatok. A kastély tornyában található eredeti zászlórúd leengedésre került, ennek a restaurálása is most folyik. A kastélyban az egyik terem restaurátori kutatási munkálatai közben nem várt helyen ritka karvalymintás festés került elő.

Az épületben számos eredeti kandalló áll napjainkban is, ezek közül a legreprezentatívabb darab az 1530-as években Firenzében készült, faragott, reneszánsz oszlopos kőkandalló, amely másodlagos elhelyezésben található Füzérradványban, és amelynek a teljes restaurálása most fejeződött be.

kas2

A felújítást követően az egykori grófi rezidencia egy – elsősorban az épület kastélyszálló időszakát (1936–1949) bemutató – állandó kiállításnak ad majd otthont, erre utal a kort jellemző Kastély Noir kiállításcím is.

Az új turisztikai vonzerők a földszinten és az emeleten kapnak helyet, de a kiállítási felület egyes elemei megjelennek a pincerész „szabaduló szoba” termében is.

A földszinti és pinceszinti terek a tárlatot kiszolgáló funkcióval bővülnek, valamint közösségi terekként is működnek. A földszinten recepció, rendezvényterem, kávézó, kiállítási fogadótér és kiállítási termek, a pinceszinten mosdók, ruhatároló és társasjáték szoba, az emeleten kiállítótermek, múzeumpedagógiai szobák és múzeumpedagógiai foglalkoztatók kerülnek kialakításra.

kas3

A sokrétű építés-, kor-, tulajdonos- és helytörténeti ismeretek átadása a kortárs követelményeknek megfelelő formában és eszközökkel történik. A kiállítás elemei egyedileg tervezett és helyszínre gyártott installációból állnak.

Eredeti műtárgyból – gondos kutatómunka eredményeként – viszonylag gazdag egység áll rendelkezésre, de így is csak töredékét tudják felmutatni azoknak a műtárgyaknak, amelyek egykor a kastély termeiben álltak.

Egykor volt színes faliszőnyegek például fekete-fehér, enyhén színezett kópianyomattal kerülnek kipótlásra ott, ahol az eredetihez hasonló szőnyegeket már nem lehetséges elhelyezni.

kas4

A kastély kiállításának összbenyomása és hangulata magában hordozza az angolszász kastélyok búskomor romantikáját, egyes termeiben a vadászkastélyok sötét tónusát, valamint az 1930-as, 1940-es évekre jellemző, a filmekből ismert „noir” élményt. A kiállítási grafika és arculat is ez utóbbi érzést erősíti majd, ez jelenti majd a füzérradványi kastélykiállítás egyik egyediségét a Nemzeti Kastélyprogram láncán belül.

A füzérradványi Károlyi-kastély felújítása várhatóan 2020 első felében fejeződik be.

Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek