2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek, elemzések

Mennyire szeretünk bevásárlóközpont közelébe költözni?

2019-06-05 316

bevMiközben az egyértelműnek tűnik, hogy a vevők egy része kifejezetten szeret közlekedési csomópontok, metrómegállók közelében lakni, az már kevésbé nyilvánvaló, hogy önmagában egy bevásárlóközpont is ilyen vonzerőt jelent-e. Keressük a választ, hogy mennyire zavaró a forgalom vagy mennyire hívogató a bevásárlóközpont.

Egy metrómegálló a legtöbb esetben magasabb ingatlanárakat eredményez az 5-10 perces sétával megközelíthető lakások esetében. Ez az értéktöbblet a 10 százalékot is elérheti. Nagyon gyakori azonban, hogy egy fontos csomópont és metrómegálló egyben egy bevásárlóközpontnak is helyet ad Budapesten. Gondoljunk csak a Mammutra, a Westendre, az Allee-ra vagy akár az Árkádra.

Utóbbi esetében nem is igazán lehet különválasztani azt, hogy mennyit hoz a környék ingatlanáraiban az Örs vezér téri közlekedési csomópont és metrómegálló, illetve az Árkád és a Sugár – derült ki Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodája szakmai vezetőjének szavaiból.

„Elsősorban a metrómegálló közelsége, illetve a “komplett infrastruktúra” az, ami a környéken magasabb ingatlanárakat eredményez, és nem maga a pláza. Hiszen Az Örs vezér térről gyorsan megközelíthető bármely belváros-közeli bevásárlóközpont a metróval, így inkább az számít, hogy ki, melyikben szeret vásárolni.” – tette hozzá a szakértő.

Akad Ugyanakkor példa Budapesten olyan bevásárlóközpontokra is, melyek nem egy közlekedési csomópontban találhatók. Ilyen például Újbudán a Campona vagy a Savoya Park. Mint Nagy Csaba, a Balla Ingatlannál a dél-budai régió ingatlanirodáinak szakmai vezetője elmondta:

„egyértelműen vonzó minden típusú bevásárlóközpont, illetve maga a központi, csomóponti jelleg az ingatlanvásárlók számára, legyenek azok befektetők vagy lakhatási célra vásárlók.”

A Savoya Park a budafoki részt érinti, míg a Campona Nagytétényt, de mindkettő esetében érezhető az az évek múltán sem csökkenő vonzerő, mely az ingatlanvásárlókra hat. Ez a hatás azon ingatlanok esetében érvényes, melyek gyalogosan 5, maximum 10 perces távolságban helyezkednek el a bevásárlóközponttól.

Nagy Csaba szerint a könnyű megközelíthetőség kifejezetten fontos szokott lenni az idősebbek, illetve a kisgyermekes anyukák számára, mert ők jellemzően inkább gyalogosan közlekednek. Nekik már vagy nincs kocsijuk, vagy a családban nincs több autó, esetleg egyszerűen nem akarnak minden egyes bevásárlás miatt autóba ülni.

„Egy bevásárlóközpont közelsége tehát az ingatlanárakban is megmutatkozik. Ebben az esetben ugyanis jó lokációról beszélhetünk a környező lakóingatlanokat tekintve, és mindig a lokáció a legfontosabb szempont ingatlanvásárlásnál. A gyakorlatban mintegy 10 százalékos ártöbbletet jelenthet egy bevásárlóközpont közelsége” - tette hozzá a szakértő.

Ugyanígy látja Palotai Emese is, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának értékesítés vezetője is. Mint mondta,

„teljesen egyértelműen vonzza az ingatlanvásárlókat a bevásárlóközpontok közelsége, és itt gondolhatunk az óbudai Eurocenterre, a bel-budai MOM Parkra, a Rózsakert vagy a Hegyvidék bevásárlóközpontra is”.

Tapasztalatai szerint például rendkívül keresett a MOM Park mögött található lakópark, de ugyanígy az Eurocenter mögötti utcák is, melyek amellett, hogy csendesek és szép környezetben – a hegyoldalban – helyezkednek el, közel vannak többféle bevásárlási lehetőséghez.

Ő is úgy vélekedett, hogy az áremelő hatás “sétatávolságon” belül érzékelhető, azaz legfeljebb egy 10 perces gyaloglásnyira. Azt is megjegyezte azonban, hogy még 5-10 perces autózásnyi távolságban is megjelenhet egy-egy bevásárlóközpont vonzereje az ingatlanpiaci árakban.

„Nem véletlen, hogy azoknál az eladó ingatlanoknál, melyek bevásárlóközpontok közelében helyezkednek el, mindig beleírják az ingatlanhirdetések szövegébe, hogy az ingatlan az adott bevásárlóközpont vonzáskörzetében található.”

Természetesen mindez nem vonatkozik azokra az ingatlanvásárlókra, akik kifejezetten a nyugalmat és a csendet keresik, de ők inkább az agglomerációban néznek körül eladó ingatlanok után. Ugyanakkor a többi vevő kifejezetten kedveli, ha otthona közelében megtalálható többféle bolt, szolgáltatás, és nem csak egy egyszerű élelmiszerüzlet. Az ingatlanközvetítő ennek kapcsán megjegyezte, hogy olyan panasszal még soha nem találkozott az eladók részéről, miszerint túl közel lett volna a bevásárlóközpont, és zavarta őket annak forgalma.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details