2018. december 10., hétfő - Judit

Modernebb és kényelmesebb belsővel várja a kirándulókat a Kékestető kilátója

kekes2Az ikonikus, TV-toronyként is funkcionáló helyszín felújítását számos további fejlesztés fogja követni egy új kormányhatározatnak köszönhetően.Jelentős felújításon esett át a TV-torony kilátó a Kékestetőn az elmúlt két és fél hónapban. Bene Csaba, a kilátót két éve üzemeltető Mátra Gasztronómia Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a kivitelezés során:

  • új burkolatot kapott a bejárati rész és a földszint,
  • megújult a világítás, így könnyebb odatalálni télen is,
  • a bejárati ajtót leszigetelték,
  • a kilátó lenti részén és a presszóban is kialakítottak két-két mosdót, ami a vendégek régi kívánsága volt.

kekes

A felújítás célja elsősorban az volt, hogy az ide látogató vendégek minél több időt töltsenek el Kékestetőn, le tudjanak ülni, kávézhassanak a kilátásban gyönyörködve, élvezhessék a gyógyító klímát. Jövőre a játszóteret is új játékokkal szeretnék bővíteni. Bene Csaba hozzátette, hogy a közelgő a síszezonra való tekintettel korszerűsödött a beléptetőrendszer és a síkölcsönző, új felszerelések várják a látogatókat. Emellett szeptember 8-án túrasorozatot indítottak az Első lépés a természetbe címmel, melynek célja, hogy az embereket minél kisebb kortól rávezessék a természet szeretetére.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a közelmúltban megszületett a kormányhatározat Kékestető kiemelt fejlesztéséről. Szavai szerint az ökoturizmus területén hatalmas jelentősége van ennek az ikonikus helyszínnek, ahol a kilátó megújítása csak az első lépés. Többek között kabinos felvonót terveznek, hogy csökkentsék az autóforgalmat, de még más, szintén óriási lehetőségek is vannak, számos szervezetet szeretnének bevonni a tervezésbe. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője hozzátette, a mátrai turizmus tavaly ünnepelte 130-ik évfordulóját és a turistaforgalom az utóbbi években duplájára nőtt.

kekes1

130 éve épült az első kilátó Kékestetőn

Tóth András, az épülettulajdonos Antenna Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója történeti áttekintés keretében felidézte, hogy a Kékesen 1888-ban épült az első, fából készült kilátó a Mátrai Egylet jóvoltából. A 20 méter magas, Vass József népjóléti miniszterről elnevezet szerkezethez 1926-ban menedékkunyhót is építettek. Mindezt azonban a II. világháborúban elszenvedett rombolás miatt le kellett bontani. Ezután 1958-ban épült fel a Távközlési Kutatóintézet kőépülete, amely még ma is áll. Itt kapott helyett a tv állomás 1960-ban, majd a ’70-es években egy szálloda is épült ide.

kilato

A jelenlegi, kezdetben 176 méter magas kilátót 1981-ben adták át. Az első 80 méteréhez 1300 köbméter vasbetont használtak fel, a többi pedig 500 tonnányi acélszerkezet. Időközben a régi tv torony összeomlott és ezért ide telepítettek át minden távközlési berendezést. A toronyban 100 méter magasra lift visz fel, utána csak egy szűk létrán lehet felmenni. A technikai fejlődés miatt rengeteg hely felszabadult a toronyban, ma már jóval kisebb helyen és kevesebb felügyelet mellett elfér az a berendezés, amivel az adást sugározzák.

2014-ben a szükségessé vált antennacsere során egy jelentős darabot kivágtak az acélszerkezetből, így a torony magassága 151 méteresre csökkent. Erre azért volt szükség, hogy megszüntethessék a telente eljegesedő és balesetveszélyes lengéscsillapító köteleket, amelyekkel a torony ki volt feszítve.

(Forrás: magyarepitok.hu)

 

 

  • 1
  • 2

 

WERA adventi szerszám kalendárium, amivel a Mikulás is dolgozik!

wera mikulas.2


- 1000V-os szigetelt csavarhúzó és bit készlet tartalommal

- a kalendárium tartalmazza a szövet tartót is, melybe rendszerezhetők a szerszámok

- szigetelt csavarhúzótartó nyél

- PH, PZ és lapos szigetelt csavarhúzó penge

- bit tartó csavarhúzó nyél, gyorsváltós

- imbuszkulcs készlet

- tépőzáras fali tartó

- és egy WERA sörnyitó is!!

- bruttó karácsonyi ára: 17.850.- Ft

- Megrendelhető: jmc@termesz.hu

 

 wera csengo

Tekintse meg WERA
Karácsonyi szerszámajánlónkat is! ►►

wera ajanlo


TERMESZ SZERSZÁMHÁZ

2040 Budaörs, Károly király u.27/A.

Tel: 06 / 23 414-640

www.termesz.hu

Tisztelt Partnereink!

 A Termesz Szerszámház ezúton is szeretné megköszönni Önnek, hogy a 2018. évben is partnerünk volt, és megtisztelte üzletünket vásárlásaival!

 Szeretnénk éppen ezért átnyújtani Önnek a meglepetés borítékunkat - akár a Karácsonyfa alá is -, mely tartalmaz egy egyszeri kedvezményes vásárlásra jogosító ajándékot Önnek, az alábbiak szerint.


2019. január 07-től, 2019. január 31-ig, minden

BETA termékre 15%-os kedvezményt

nyújtunk vásárlóinknak.


Az ajándékunk érvényes az üzletben elérhető termékekre, valamint a megrendelésekre is.

Töltse le, vagy printelje ki ezt az ajándék levelet, és kérjük, hozza magával a vásárlásakor.

 

Áldott, békés Karácsonyi Ünnepet, és sikerekben gazdag, Boldog Új évet kíván Önnek a TERMESZ SZERSZÁMHÁZ csapata!

 

Tekintse meg BETA katalógusainkat!

        

  

 


Az ajándékunk más márkára nem érvényes, kizárólag a BETA szerszámokra és munkavédelmi ruházatra. Készpénzre nem váltható és a megadott határidőn túl nem érvényesíthető.

TERMESZ SZERSZÁMHÁZ

2040 Budaörs, Károly király u.27/A.

Tel: 06 / 23 414-640

www.termesz.hu