Nyomtatás

Új innovációs program indult

2018-09-26 1550

innoexpoMagyar innovációs program indult, ennek első állomásaként jelent meg a 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadvány, amiben több mint kétszáz oldalon olvashatunk a legérdekesebb mai magyar találmányokról és fejlesztésekről. Januárban egy jótékonysági gála keretében díjazzák a tíz legkiválóbb innovációt...

...majd tavasszal kerül megrendezésre Innoexpo néven az első magyar innovációs kiállítás és vásár a Hungexpo területén.

A "Teret adunk az innovációnak" című programot Kiss Attila, az Innoexpo Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a sajtó megjelent képviselőinek. Mint elmondta, számtalan értékes hazai innovatív ötlet születik, de megfelelő nyilvánosság hiányában sajnos sokuk elhal. A kezdeményezés célja, hogy a jó ötletek a jövőben nagyobb számban tudjanak megvalósulni.

Kiemelte: fő céljuk, hogy a magyarországi innovációkat Magyarországon jegyezzék be, ezek az innovációk itt növekedjenek, itt hasznosuljanak, és a magyar gazdaság erősödjön általuk. Ezért a célért együttműködnek az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a már meglévő szakmai szervezetekkel is, felhasználva eddigi tudásukat és kapcsolatrendszerüket.

innoexpo3

Az innovációs program első lépéseként száz érdekes magyar innovációt gyűjtöttek egy csokorba. A kiadvány elkészítése során szakpolitikai, pénzügyi és gazdasági szakemberekkel dolgoztak együtt.

Második lépésként Palkovics László miniszter fővédnökségével január 15-én a Stefánia Palotában egy jótékonysági díjátadó és gálaestre kerül sor, többek között a száz innováció képviselőjének részvételével, nagyon fontosnak tartják ugyanis a közöttük lévő kommunikációt is. Itt fogják bejelenteni és díjazni a TOP10 magyar innovációt a szakmai zsűri döntése alapján, hagyományteremtő jelleggel, évről évre.

Harmadik lépésként az első magyar Innoexpo innovációs kiállítás és vásárt a Hungexpo területén rendezik meg 2019. március 1–3. között.

A program célja az is, hogy folyamatosan összegyűjtse a megszülető új gondolatokat, és információkkal, kommunikációval, workshopokkal, roadshow-kkal, ismeretterjesztő rendezvényekkel, befektetői és egyéb kapcsolatokkal segítse a fejlesztőket. A kommunikáció és a visszacsatolás a kormány számára is fontos, nagyban segíti az innovációt támogató törekvéseiket. Kiss Attila elmondta, a 2019-es Innoexpo kiállítás esetében nagyon fontosnak tartják a tapasztalatszerzést, hogy 2020-ban már a V4-ekre is kiterjeszthessék az eseményt.

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója, egyben a zsűri egyik tagja a megjelentek számára elmondta, hogy erre a felkérésre nem is mondhatott mást, csak igent, hiszen Magyarország legnagyobb agrárkutatási innovációval foglalkozó intézményét képviseli, ami európai léptékben is egy meghatározó intézmény. Az innováció nagyon fontos szegmensét adja az agrártudománynak is, és egy olyan új ötletnek tartja az innovációk bemutatását, ami mellé oda kell állni. Nem elég jónak lenni, hanem annak is kell látszani, idézte az ismert mondást. Fontos törekvés összehozni a gazdaság szereplőit. Hangsúlyozta a versenyképesség és a fenntarthatóság erősítését is, mint fontos célt, valamint szerencsés egybeesésnek nevezte, hogy a kormányzat részéről éppen most emelkedik magasabb szintre az innováció, a technológiafejlesztés, amely önálló minisztériumot is kapott. Örömmel tapasztalta, hogy a száz innováció közül huszonnégy kapcsolódik valamilyen módon az agráriumhoz. Ez is mutatja, hogy Magyarország számára létfontosságú ez a terület, ebben tudunk új eredményeket elérni. Kiemelte a szakemberigényt és az egyetemekkel való együttműködés szükségességét, ugyanis az új technológiák más típusú munkaerőt és egészen más képzettségi szintet igényelnek.

innoexpo2

A sajtótájékoztatóra meghívták két olyan cég képviselőjét is, akik szerepelnek a kiadványban.

Petrovszki Krisztián, a Clean Way Kft. vezetője elmondta, a 2014 óta fejlesztett térképes alkalmazásuk az építésbontási hulladékok problematikájának megoldását segítheti elő. Többek között az építési beruházásokat tudja összekötni a bontásból származó hulladékkal és a rekultiválandó területekkel, ezáltal segítve a nyersanyagáramlást, a körkörös gazdaság létrejöttét és a klímaváltozás elleni harcot.Nagyon fontosnak tartja, hogy a fejlesztők meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, de más információkat, befektetői kapcsolatokat is, hogy a megfelelő módon valósuljanak meg a fejlesztések, hogy nekik és az országnak egyaránt hasznot hozzanak.

Blaskovich Ákos, a Noah House ökoház projekt vezetője egy olyan házat talált fel, ahol egy család karbonlábnyom nélkül képes élni, minden komfort élvezete mellett. Ez egy bárhol felépíthető ház, ami több energiát termel, mint amennyit használ, akár elektromos autó töltésére is alkalmas. Ő is kiemelte a kapcsolatok fontosságát. Elmondta, hogy Petrovszki Krisztiánnal a sajtótájékoztató előtt tíz perccel találkozott először, de ezzel a rövid beszélgetéssel többet haladt előre, mint az elmúlt egy hónapban összesen – ezért fontos ilyen kiadványokkal és rendezvényekkel összehozni az innovátorokat.

Kiss Attila kérdésre válaszolva elmondta, hogy már most is sok száz innovációról rendelkeznek információval, és folyamatban van egy interaktív adatbázis létrehozása, amely segíti ezek létrejöttét.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek