2018. december 11., kedd - Árpád

10 megdöbbentő tény a jégkorongról

pengekajegen2018 egyik legnagyobb magyarországi felnőtt sporteseményét április 22-28 között tartják a Papp László Budapest Sportarénában, ahol  harmadik világbajnokságán vesz részt a magyar jégkorong válogatott. A vb-n a magyar játékosok a csoport legjobbjaival mérhetik össze tudásukat. A nagy érdeklődésre számot tartó sportrendezvény kapcsán összegyűjtöttük a 10 legérdekesebb tudnivalót a jégkorongról.

A legnépszerűbb jeges csapatsport elengedhetetlen eszközei a rolba, a mamut és a lepkés. Ha nem tudod, hogy mire is használják pontosan ezeket az eszközöket, akkor aggodalomra semmi ok. Ha mindig is érdekelt, hogy mivel játszották először a jégkorongot, vagy ha kulisszatitkokat szeretnél megtudni a legpengébb sportól, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a 10 legmegdöbbentőbb érdekességet mindenki kedvenc jeges sportjáról.  

 1.     Korong vs. gepárd

A jégkorong meccseken őrületes a tempó, a játékosok szédületes iramban, akár 50 km/h óra sebességgel cikáznak a jégen. Ezért van, mert a hoki az egyik leggyorsabb sport. A korong hivatalosan mért legnagyobb sebessége 177,5 km/h. Ezzel a tempóval még az állatvilág leggyorsabbja, a gepárd sem tudja felvenni a versenyt a maga 120 km/h-jával.

 1.     Állati kötődések

Lepkés, mamut és a rolba. A jégkorongnak is megvan a saját szakzsargonja. Így amikor a játékvezető a meccs során lepkésre és mamutra utal, akkor nem az azonos nevű állatokat, hanem a kapus kesztyűjét és lábvédőjét nevezi meg. A rolba pedig a jármű, amely letisztítja elhasználódott /megrongálódott jeget a szünetekben.

 1.     Hihetetlen távolságok

Bár a jégkorongpálya nem olyan hatalmas, a meccs során a játékosok mégis óriási távolságot tesznek meg a jégen. Bár a jégkorongpálya nem olyan hatalmas, a meccs során a játékosok mégis óriási távolságot tesznek meg a jégen. Bármilyen hihetetlen ugyanis, egy-egy meccs során egy csapat akár több, mint  100 km-nyi távot is lekorcsolyázik.

 1.     Jégkorong tehéntrágyából?

Hihetetlen, mégis igaz, hogy az 1800-as években használt első (hoki) korong állítólag fagyott tehéntrágya volt. Jelenlegi anyaga azonban vulkanizált gumiból készül, amely 2,54x7,62 cm méretű, súlya 154-172 gramm között változhat.

 1.     Hazai jégkorong előd

Magyarországon az 1900-as évek elején, a tengerentúlról hozott jégkorong és az európai futball keverékét, a jéglabdát (bandy) űzték. 1908-ban már szerveztek mérkőzéseket ebben a sportágban, amely máig népszerű a magyar játékosok körében is, sőt a magyar bandy válogatott 2018-ban az A csoportos vb-n járt Kazahsztánban.

 1.     Kajakosok a jégen

A jégkorong és a kajak között a hasonlóság csupán a víz. Azonban érdekes módon a legjobb amatőr jégkorongosok a kajakosok, sőt az olimpikon kajakosok télen szívesen lazítanak egy jéghoki meccsel.

 1.     Kapus áll/arc

Ma már kevesen tudják, de 1959-ig egyetlen kapus sem viselt védőmaszkot, az ütők átalakulásával és fejlődésével már sokkal erősebben és magasabbra lehetett a korongot meglőni így a kapusok is veszélybe kerültek. A Montreal kapusának orrát 1959-ben törte el az orrát egy korong, ezért innentől kezdve a kapusok kizárólag maszkban, illetve rácsos sisakban védenek a pályán.

 1.     Gagarin ,Darwin, Egri János

Az evolúció atyja, Charles Darwin ugyanannak a szenvedélynek hódolt, mint az első űrhajós és a legendás magyar műsorvezető, Egri János.  Ez a sportág nem más, mint a jégkorong.

 1.     Dicső múlt

Több mint 100 éves a Városligeti Műjégpálya, amely már az 1870-es évektől működik. Ebben az időben hazai jégpályánk egyedülálló volt, hiszen a korcsolyázók sehol máshol Európában nem találhattak egy ekkora összefüggő jégpályát.

 1.     Soha nem késő

Nem igaz, hogy idősebb korban nincsen aktív jégkorong, hazánkban is egyre többen kezdik el a játékot  akár középkorban is és gombamódra szaporodnak az amatőr csapatok. Ezt támasztja alá a legendás műsorvezető, Egri János, aki közel 81 évesen még mindig szenvedélyes jégkorong játékos. Másik jó példa a világ legidősebb jégkorongosa, az idén 97 éves, amerikai Mark Sertich, akinek unokája Fehérváron légióskodott néhány évvel ezelőtt.

A 2018. április 22-28. között megrendezésre kerülő jeges, ám egyáltalán nem fagyos hangulatúnak ígérkező grandiózus világbajnokságon a torna résztvevői lesznek az A csoportból legutóbb kiesett Olaszország és Szlovénia, kijevi ellenfeleink Lengyelország és Kazahsztán, valamint a feljutó Nagy-Britannia. A magyar mérkőzésekre a jegyek már mind elfogytak, de ezt a titkos kódot használva (HCKYVBDA) a jegy.hu oldalon féláron vehetsz jegyet a másik 10 meccsre. És akkor se keseredj el, ha a magyar csapattal szerettél volna találkozni, mert a vb ideje alatt az aréna mellett felállított Szurkolói Faluba többször kilátogatnak majd.

Pengék a jégen!

További információk: www.jegkorongszovetseg.hu; Jegyek: www.jegy.hu   

(Esemény Menedzser)

 

 • 1
 • 2

 

WERA adventi szerszám kalendárium, amivel a Mikulás is dolgozik!

wera mikulas.2


- 1000V-os szigetelt csavarhúzó és bit készlet tartalommal

- a kalendárium tartalmazza a szövet tartót is, melybe rendszerezhetők a szerszámok

- szigetelt csavarhúzótartó nyél

- PH, PZ és lapos szigetelt csavarhúzó penge

- bit tartó csavarhúzó nyél, gyorsváltós

- imbuszkulcs készlet

- tépőzáras fali tartó

- és egy WERA sörnyitó is!!

- bruttó karácsonyi ára: 17.850.- Ft

- Megrendelhető: jmc@termesz.hu

 

 wera csengo

Tekintse meg WERA
Karácsonyi szerszámajánlónkat is! ►►

wera ajanlo


TERMESZ SZERSZÁMHÁZ

2040 Budaörs, Károly király u.27/A.

Tel: 06 / 23 414-640

www.termesz.hu

Tisztelt Partnereink!

 A Termesz Szerszámház ezúton is szeretné megköszönni Önnek, hogy a 2018. évben is partnerünk volt, és megtisztelte üzletünket vásárlásaival!

 Szeretnénk éppen ezért átnyújtani Önnek a meglepetés borítékunkat - akár a Karácsonyfa alá is -, mely tartalmaz egy egyszeri kedvezményes vásárlásra jogosító ajándékot Önnek, az alábbiak szerint.


2019. január 07-től, 2019. január 31-ig, minden

BETA termékre 15%-os kedvezményt

nyújtunk vásárlóinknak.


Az ajándékunk érvényes az üzletben elérhető termékekre, valamint a megrendelésekre is.

Töltse le, vagy printelje ki ezt az ajándék levelet, és kérjük, hozza magával a vásárlásakor.

 

Áldott, békés Karácsonyi Ünnepet, és sikerekben gazdag, Boldog Új évet kíván Önnek a TERMESZ SZERSZÁMHÁZ csapata!

 

Tekintse meg BETA katalógusainkat!

        

  

 


Az ajándékunk más márkára nem érvényes, kizárólag a BETA szerszámokra és munkavédelmi ruházatra. Készpénzre nem váltható és a megadott határidőn túl nem érvényesíthető.

TERMESZ SZERSZÁMHÁZ

2040 Budaörs, Károly király u.27/A.

Tel: 06 / 23 414-640

www.termesz.hu