2018. december 11., kedd - Árpád

Elkezdődött a nosztalgia hónapja a Műjégen!

jegpalyaA Városliget Café társadalmi célú kezdeményezése, hogy felelevenítse és visszahozza a ligeti korcsolyázás egykori fényét, hiszen a Műjégpálya már a XIX.-XX. század fordulóján is a főváros legnépszerűbb szabadidős központjának számított. Ezt felidézve a február a századelős romantika jegyében zajlik egy nosztalgia fotófal-játékkal és egy különleges záróeseménnyel.

Jeges romantika már a kezdetektől
A városligeti csúszkálás már a műjég létrehozása előtti időszakban is népszerű volt a pestiek között. A szabadságharc előtti időkben is sokan használták a befagyott tavat a téli szórakozásra, igaz ekkor még a korcsolya szinte ismeretlen fogalom volt Magyarországon.
A mai műjég ötlete a Steingasser vagy más néven a Petőfi kávéház kártyatermében született Kresz Géza jóvoltából, aki 1869 novemberében mintegy száz fős tagságot toborozva létrehozta a Pesti Korcsolyázó Egyletet. Ezután két hónappal megnyílt a Városligeti Műjégpálya és felépültek a korcsolyázók kényelmét biztosító fabódék.

fotofal

Az Egylet tagjai a kezdetektől egy olyan társasági teret képzeltek el itt, ahol címkék nélkül élvezhette együtt a sportot és a friss levegőt a város apraja, s nagyja. Mivel a korizás lassan társadalmi eseménnyé nőtte ki magát, sok házasság és szerelmi viszony születetett a jégen. Ezek után nem meglepő, hogy a kezdeti két fabódé 1874-es leégése után, az újjáépített állandó épületben nagytermében még a gardedámoknak is jutott hely. A legenda szerint a nagyteremből pont emiatt jól belátható volt a jégpálya egésze.

A Lechner Ödön tervezte első épületben – a már említett nagytermen kívül – egy nyitott terasz is rendelkezésre állt, ahol a zenekar élőben játszhatta a felhőtlen szórakozáshoz elengedhetetlen muzsikát. Az alsóbb szinten alakították ki a melegedőt és a korcsolyacsatolót, valamint itt kapott helyet az első büfé is. Az első kőépületet rövidesen újra átépítették Francsek Imre tervei alapján, így a korcsolyázás szerelmesei már 1893-ban az új, impozáns, 115 méter hosszú, neobarokk jégcsarnok avatását köszönthették. Ezt az épületet újították fel és nyitották újra 2011-ben.

kori 0

Megszületik Európa második műjégpályája
Már az 1800-as évek végén is szembesültek az Egylet tagjai azzal a problémával, hogy a természetes tó az enyhébb teleken nem fagyott be teljesen, így lehetetlenné tette a jégpálya használatát. Emiatt az Egylet tervei szerint a ma is látható magasságba emelték a beton tófeneket, mintegy 8000 négyzetméteres alapterületen. Végül a mai értelemben vett műjégpálya - az I világháború miatt némi késéssel – 1926-ban készült el és a második ilyen építmény volt az európai kontinensen.

Bár felülete végül 5600 négyzetméterre zsugorodott, kompresszora és a meder alá beépített hűtőrendszerének köszönhetően az enyhébb teleken is képessé vált az állandó minőségű jég fenntartására. A Műjégpálya az egyik legkedveltebb szabadidős helyszíne lett Budapestnek, és ez a népszerűség töretlen mindmáig. Az egykori korok csodás hangulatát hivatott felidézni az a Nosztalgia kampány, amely februárban zajlik a jégen.

V rosligeti M j gp lya 1905 tel n


Nosztalgiázz a Műjégen!

A múltidéző kampány első részeként a Műjégpálya területén, a Hütte előtt felállítottak egy fotófalat, amelyen egy XIX. századi korcsolyázó pár látható. Ezzel párhuzamosan elindul egy online játék is: ha valaki a fotófallal készít egy szelfit és azt kiposztolja a Facebook oldalán, akkor nyerhet egy kétszemélyes vacsorát a Városliget Caféban. Ehhez nem kell mást tennie, mint a nosztalgikus fotót két hastaggel ellátni: #korianno #varosligetcafe. A játékosok közötti sorsolás február 24-lesz.

A nyertesek nevét másnap, a Nosztalgia Jégzáró rendezvényen hirdetik ki a szervezők. A fotófal egyébként valódi különlegességnek számít, hiszen a Fortepan gyűjteményéből való és hihetetlen érzékkel nyújt bepillantást a letűnt idők hangulatába. A fotófalon jól kivehető az egykori Lechner Ödön féle épület, amelyet csak 1895-ben váltott fel a Francsek Imre féle neobarokk palota. A két korcsolyázó autentikus ruházatban látható a fotón, a hölgyről nem hiányzik a kalap, a muff és a hosszú szoknya, míg a páros férfi tagja klasszikus sportruházatnak számító bridzsesznadrágban feszít.

Korizz vissza 120 évet az időben!
A Városliget Café Budapest romantikáját szeretné felidézni azzal a hagyományteremtő rendezvénnyel, amelyet most először szerveznek meg 2018. február 25-én a Műjégpályán. A Nosztalgia Jégzáró célja, hogy visszahozza a századfordulós Városliget népszerűségét, és egy különleges, múltidéző korcsolyázási lehetőséget biztosítson a fővárosiaknak. A vendégek megkóstolhatják majd a Hüttében a 120 éves Nosztalgia menüt, ami az akkori gasztrodivatnak megfelelően sós perecből, virsliből és tormából áll. Ezek voltak ugyanis az 1800-as évek végén és a XX. század elején a legnépszerűbb étkek a Városliget akkori Lacikonyháiban.

(Esemény Menedzser)

 

 

  • 1
  • 2

 

WERA adventi szerszám kalendárium, amivel a Mikulás is dolgozik!

wera mikulas.2


- 1000V-os szigetelt csavarhúzó és bit készlet tartalommal

- a kalendárium tartalmazza a szövet tartót is, melybe rendszerezhetők a szerszámok

- szigetelt csavarhúzótartó nyél

- PH, PZ és lapos szigetelt csavarhúzó penge

- bit tartó csavarhúzó nyél, gyorsváltós

- imbuszkulcs készlet

- tépőzáras fali tartó

- és egy WERA sörnyitó is!!

- bruttó karácsonyi ára: 17.850.- Ft

- Megrendelhető: jmc@termesz.hu

 

 wera csengo

Tekintse meg WERA
Karácsonyi szerszámajánlónkat is! ►►

wera ajanlo


TERMESZ SZERSZÁMHÁZ

2040 Budaörs, Károly király u.27/A.

Tel: 06 / 23 414-640

www.termesz.hu

Tisztelt Partnereink!

 A Termesz Szerszámház ezúton is szeretné megköszönni Önnek, hogy a 2018. évben is partnerünk volt, és megtisztelte üzletünket vásárlásaival!

 Szeretnénk éppen ezért átnyújtani Önnek a meglepetés borítékunkat - akár a Karácsonyfa alá is -, mely tartalmaz egy egyszeri kedvezményes vásárlásra jogosító ajándékot Önnek, az alábbiak szerint.


2019. január 07-től, 2019. január 31-ig, minden

BETA termékre 15%-os kedvezményt

nyújtunk vásárlóinknak.


Az ajándékunk érvényes az üzletben elérhető termékekre, valamint a megrendelésekre is.

Töltse le, vagy printelje ki ezt az ajándék levelet, és kérjük, hozza magával a vásárlásakor.

 

Áldott, békés Karácsonyi Ünnepet, és sikerekben gazdag, Boldog Új évet kíván Önnek a TERMESZ SZERSZÁMHÁZ csapata!

 

Tekintse meg BETA katalógusainkat!

        

  

 


Az ajándékunk más márkára nem érvényes, kizárólag a BETA szerszámokra és munkavédelmi ruházatra. Készpénzre nem váltható és a megadott határidőn túl nem érvényesíthető.

TERMESZ SZERSZÁMHÁZ

2040 Budaörs, Károly király u.27/A.

Tel: 06 / 23 414-640

www.termesz.hu