2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna

Velencei Építészeti Biennále 2018

epiteszetibinaleA hazai hagyományoknak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a magyar pavilon kurátorát és kiállítását. A nemzeti biztos a pályázatot a korábbi évek gyakorlatához képest jóval korábban meghirdette, hogy minél több idő jusson a sikeres szerepléshez való felkészülésre.

A pályázatot jelentős szakmai érdeklődés kísérte: a 2017. június 8-án kiírt pályázatra összesen kilenc pályázat érkezett be. A pályázók 2017. szeptember 25-én a Ludwig Múzeumban prezentáción is bemutatták az elképzeléseiket.

Valamennyi pályázat megtekinthető a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum honlapján.

A zsűri a kilenc érvényes pályázat közül Oravecz Júlia (társkurátor: Tornyánszki Éva és Göttler Anna): A szabadság hídja - Új horizontok a városban című pályázatát nyilvánította a pályázat nyertesének.

A szabadság hídja - Új horizontok a városban projekt az utóbbi évek egyik legelőremutatóbb, univerzális - mégis jellegzetesen budapesti - urbanisztikai jelenségével, a Szabadság híd spontán közösségi térré, találkozó és eseményhelyszínné való alakulásával foglalkozik, amely az innovatív közösségi városhasználat egyik új és aktuális fejleménye.

A pályaművek közül ez a kiállítás illik bele legjobban a 2018. évi Velencei Építészeti Biennále meghirdetett központi koncepciója, a Freespace tematikájába.


Fotó: Simon Zsuzsi és Bognár Benedek (Valyo)

A tervezett kiállítás egyszerre informál, kizökkent és aktivál. A pozitív üzenet és a jó gyakorlat bemutatása a nemzetközi színtéren is jól kommunikálható. Az installáció közösségi élményalapú eleme, a pavilon átriumába tervezett könnyűszerkezetes kilátó a szokatlan nézőpont megteremtésével utal vissza a budapesti helyszínre és magára az építészet új nézőpontjaira és kiválóan alkalmas a látogatók bevonására - arra, hogy részesévé váljunk új horizontok felfedezésének.

A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2018. május 26. és november 25. között rendezik meg. A kiállítás főkurátora Yvonne Farrell és Shelley McNamara építész, akik Freespace címmel hirdették meg a Biennále központi programját.

(FForrás: Marektinginfo.hu)

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3