2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Hírek, elemzések

13 év fejlesztés, száznál több felhasználó, teljes körű online felügyelet

2016-06-06 986

millenia2Megjelent a sokak által kedvelt és használt épület-üzemeltetési portálrendszer mobil applikációja, melyet a Millenia Zrt. irányítása alatt fejlesztettek ki. Ez az első olyan épület-üzemeltetési rendszer, amelyet stabilan mintegy ötven Magyarországon üzemelő vállalat több mint száz felhasználója használ napi szinten.

6 hónapos fejlesztést követően immár szinte a teljes funkciójú szoftver elérhetővé vált mobilon és táblagépen egyaránt. Balogh Tibor, a Millenia Zrt. vezérigazgatója mutatta be az OGH hírügynökségnek a projektet.

– Hogyan jutott el a Millenia a magyar piacon jelenleg legmodernebbnek számító épületüzemeltetési szoftver kidolgozásához?

– Az ingatlanpiacon közismert tény, hogy a Millenia Zrt. alapvetően mérnöki társaság, azaz a műszaki, karbantartási, mérnöki, szakértői feladatok oldaláról találkoztunk először a facility managementtel. Vagyis mi nem a szélesebb körben alkalmazott, egyszerűbb üzemeltetési munkáktól (takarítás, kertészet vagy vagyonvédelem) érkeztünk erre a területre. A komplex műszaki és üzleti szemléletmód kezdettől jellemezte a cégünket.

– Mióta tevékenykedik a Millenia a létesítménygazdálkodás területén?

– Vállalatunk a facility management területén az egyik „legrégebben” üzemelő vállalkozás, immár 18 éve működik ugyanazon jogi személyként. Ez idő alatt csupán a társasági forma változott, az igényeknek megfelelően 2005-től zártkörű részvénytársaságként működünk. Ez a közel két évtizedes folyamatos működés egyébként is egyedülálló a magyar gazdaságban, hiszen a cégvilág állandóan változik, évente cégek tízezrei tűnnek fel és tűnnek el. Ami megkülönböztet minket az épületüzemeltetéssel foglalkozó többi cégtől, hogy a folyamatos működésünk során olyan tudást halmoztunk fel, amely talán máshol nem is létezik. Ennek a tudáshalmaznak a része, hogy 2003-tól állandó részvételünkkel fejlesztjük a magyar piac egyik legjobb üzemeltetési szoftverét.

– Nem merész ez a kijelentés? Miért lenne ez a piacon elérhető egyik legjobb szoftver?

– Bármelyik IT-cég dönthet úgy, hogy kifejleszt egy hasonló szoftvert. Leülnek, kitalálják, vajon milyen funkciók kellenek ehhez, leprogramozzák, kitakarítják a hibákat, és piacra dobják – vagyis elméleti síkon közelítik meg a feladatot, nem a hétköznapi gyakorlat felől. Ezek a szoftverek alapvetően programozói logika alapján épülnek fel, hiányzik belőlük több lényeges funkció, miközben van bennük olyan is, amit tulajdonképpen senki sem használ. Ezekkel a szoftverekkel mondhatni, csak „kipipálják” a tenderek „CAFM”-rendszer igénye iránti érdeklődését.

A mi rendszerünk ezzel szemben sok ezer órás munkával, az üzemeltetésben dolgozók, az üzemeltetési szolgáltatást megrendelők véleményét, hibajelzéseit 100%-ban figyelembe véve került kidolgozásra egy IT céggel karöltve, amelyet ráadásul tizenharmadik éve folyamatosan fejlesztünk! Ilyen kiforrott, összehangolt program kidolgozására csak annak van lehetősége, aki folyamatosan, sok éven át dolgozik ebben a szakmában, és naponta foglalkozik az alkalmazás „tökéletesítésével”. A rendszerünk további előnye, hogy nem kész szoftver, hanem folyamatosan követi a napi szintű változásokat, amelyek beépítésre kerülnek. Így az ügyfeleink folyamatosan frissített verziót használhatnak A kisebb, egy épületes cégek és az akár száz ingatlant kezelő vállalatok is az igényeiknek és pénzügyi forrásaiknak megfelelő szolgáltatást tudnak igénybe venni.

Mindemellett arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy a felület egyszerű, magától értetődő legyen, mégis az épületüzemeltetés feladatait teljes komplexitásában kezelje. Ennek élő bizonyítéka, hogy a megrendelői oldalról épülettulajdonosok, bérlők, property managerek mindenféle oktatás nélkül használják helyesen nap mint nap. Az üzemeltetői, műszaki, adminisztrációs és pénzügyi oldal már nagyobb falat, de egy oktatás és a rövid kézikönyv segítségével könnyen elboldogulnak vele mérnökeink, karbantartóink, de még a kertészeink is.

millenia

– Milyen funkciói vannak a rendszerüknek?

– Nagy vonalakban – hiszen a komplex rendszer bemutatása igazán hosszú lenne – a következők: eseti bejelentések kezelése, tervszerű feladatok nyilvántartása, hatósági kötelezettségek kezelése, határidők, dokumentumok, tervrajzok, fényképek kezelése, valamint a telepített kamerarendszerek képeinek továbbítása is integráns rész. Mindez egy többszintű jogosultsági rendszeren keresztül: az egyszerű dolgozótól a managereken át, a tulajdonosokig mindenki mást lát, de más az elérhető és befolyásolható információk köre egy könyvelőnek és más a kontrollingnak vagy a pénzügynek is.

– Az ingatlanpiac fél éve tapasztalható élénkülését a várakozások szerint legalább 2-3 éves intenzívebb fejlesztési hullám követi. Hogyan készülnek az iroda-, raktárpiac vagy üzletközpontok igényeire?

– Az ingatlanpiac fellendülését örömmel tapasztaljuk. Mivel cégünk a gyógyszer- és élelmiszeriparban „szocializálódott”, a nagyon aprólékos igények kiszolgálásában is napi rutinnal rendkezünk. A nagyon magas minőségi elvárásokat támasztó ügyfeleink számára, illetve az auditálást végző partnercégek igényeire fejlesztett szoftverünk és az üzemeltetési tapasztalataink az iroda- és raktárpiac területén is hasznosnak bizonyulnak. Az ingatlanpiac fejlődésével véleményem szerint még sokszínűbbé, egyedibbé válnak majd az igények, de ez cseppet sem ijeszt meg bennünket.

– A jövőre tekintve milyen fejlesztési igényeket látnak valószínűnek, merre haladnak az újítások terén?

– A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően mindig igyekszünk naprakészek lenni, de azt is megtanultuk, hogy mindig lesz egy „1001-dik kérés” a felhasználók részéről. Ez nemcsak kihívás, hanem innovációs lehetőség is. A közép- és hosszú távú fejlesztési irány úgy tűnik, a biometrikus azonosítóval ellátott felhasználás, és az ezzel járó biztonsági igények kielégítése, valamint a teljes elektronikus átállás a dokumentáció- és munkalap kezelés terén. De maradjunk egy pillanatra az éppen most átadásra került fejlesztésünknél, amely egy különböző méretű mobilfelületekre applikált szoftver. Nem kérdés, az üzemeltetési rendszert ma már a számítógép mellett táblagépről és okos telefonról is látni, sőt kezelni kell – ahogy azt az ügyfelek igénylik is. Ez a fejlesztésünk féléves munkával most lett kész, a felhasználók már birtokba is vették, és a visszajelzések szerint szeretik, a kommunikációs naplók szerint pedig használják is folyamatosan.

– Miben más a mobilportál az eddig megszokotthoz képest?

– Eleve más a felület, a kisebb a képernyőhöz alkalmazkodva más a struktúrája, az „arca” is. Nyilván egy telefonról nem állunk neki a pénzügyi feladatoknak, viszont kíváncsiak lehetünk egy épület éppen aktuális állapotára, a bejelentett hibákra, az aktuális tervszerű munkákra, vagy tervrajzokat, kameraképeket is megnézhetünk. Egy táblagépnél megint más a helyzet, ott már komplex kezelés is lehetséges. A mobil és táblagép verzió előnye, hogy teljes körű munkafolyamat-menedzsmentet biztosít nekünk, üzemeltetőknek, miközben bizalmat, átláthatóságot jelent a megrendelőink számára. Jó, ha mi, üzemeltetőként látjuk, mi volt, és mi lesz a feladat, de talán még jobb, ha az épület tulajdonosai, és a benne lakók is tudják: az épület jó kezekben van.

- A beszélgetésből úgy tűnt, csak saját ügyfelek számára nyitott a szoftver. Más piaci szereplő is használhatja az épület-üzemeltetési portálrendszert?

– Természetesen, nincs akadálya. Mint mérnöki szolgáltató cég nyitottak vagyunk a piaci igényekre.


(A hír szerzője: OGH)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details