Nyomtatás

Egy kis segítség a teák útvesztőjében – mikor melyiket igyam?

791

Annyiféle tea van manapság a piacon, hogy nehéz kiigazodni köztük. Még ha meg is találtuk azokat, amiket szeretünk, akkor sem mindegy, mikor isszuk őket. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Először is tisztázzuk, hogy most elsősorban a gyógyteák különböző fajtáiról lesz szó. Manapság ez nem jelent ihatatlan löttyöket, rengeteg teakeverék közül választhatunk, amelyek egyszerre ízletesek és rendelkeznek a gyógynövények jótékony tulajdonságaival. Van, amelyik megnyugtat, van, amelyik felébreszt, vagy épp az emésztésünket javítja – ezek ismeretében állítsuk össze a napi teamenetrendünket!

Mértéket azért tartsunk: napi 2-3 csészénél többet ne fogyasszunk gyógyteákból, ha csak orvosunk nem ajánlja a kúraszerű alkalmazást.

Ébredés után

A nap első teájától azt várjuk, hogy felébresszen minket, fokozza az emésztést, bélműködést és energiát adjon. A legjobb választás éppen ezért a zöld tea! Csak negyedannyi koffein található benne, mint egy kávéban, viszont ahelyett, hogy hirtelen feldobna, majd leejtene minket, ébresztő hatása sokkal lassabban alakul ki és tartósabb lesz. Ráadásul a benne található katekinek az immunrendszerünket erősítik, az antioxidánsok pedig megkötik a szervezetünkben lévő káros szabadgyököket.

Délelőtt

Ebéd előtt ismét az emésztés segítésén legyen a fő hangsúly. A zöld tea lehet jó választás, de a gyömbér, a pitypang vagy az édesgyökér teakeverék is hatásos. Még jobb, ha friss gyömbért reszelünk a teánkba: ez javítja a keringést, felmelegít és felfrissít!

Ebéd után

A legfontosabb összetevők: édesgyökér, édeskömény és a fahéj. Ezek segítik ellensúlyozni egy nagyobb fogás elnehezítő hatását és a puffadást, ami ezzel járhat. A fahéj ráadásul a vércukorszintet is kiegyensúlyozza, így elkerülhetjük a jellemzően kora délután beütő álmosságot.

Délután

Eltompul az agyunk három órára, pedig még pár órát bírnunk kellene? A legjobb, amit tehetünk, ha megiszünk egy bögre borsmentateát! Ez fokozza az agyunkban a vérkeringést, élesíti az elménket és segít a figyelmünket összpontosítani – pontosan ezekre van szükségünk a munka utolsó óráiban.

Mivel a borsmentatea is alkalmas emésztési zavarok, puffadás, gyomorgörcsök kezelésére, ezért ha ezzel küzdünk, ebéd után is fogyaszthatjuk ezt a teát!

Lefekvés előtt

Itt az idő, hogy megnyugodjunk, ellazuljunk és egy pihentető alvás elé nézzünk! Erre tökéletes a golgotavirág-, a citromfű- vagy a kamillatea. Ezek enyhe nyugtató, szorongásoldó hatással bírnak, ami segíti a relaxált állapot elérését. Ha amint lefekszünk, elkezdenek áramlani fejünkben a nyugtalanító gondolatok, igyunk egy levendulateát – ennek kicsit erősebb szorongáscsökkentő hatása van.

A gyógynövények főzetei évezredek óta használt gyógyítási módok. Ma már pontosan ismerjük e növények hatóanyagait, meg tudjuk mondani, mire, hogyan hatnak. Emellett azt is tudnunk kell, hogy minden teának lehetnek olyan mellékhatásai, amelyek kevésbé kellemesek. Ha teakeveréket vásárolunk, vegyük megbízható forrásból, hogy valóban jó minőségű növényekből készült, jól kombinált teát fogyaszthassunk! Hiszen a növények nem laborban nőnek, hatóanyagaik minősége, mennyisége nagyban függ attól, hol, milyen földben teremtek, mivel kezelték őket.

A gyógynövényeket nem csak tea formájában fogyaszthatjuk. Táplálékkiegészítő kapszulákkal belsőleg, különböző krémekkel, tinktúrákkal külsőleg is élhetünk jótékony hatásaikkal. Járjunk utána, kérdezzük meg az orvosunkat, számunkra melyik verzió lehet a megfelelő!

| Forrás: ridikul.hu | Fotó: fitoterapiakalauz.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek