Nyomtatás

Lehet-e kismamáknak hajat festeni? Segít a mesterfodrász!

808

Égnek áll a kismamák haja a babavárás alatti hajfestésről szóló, ellentmondó hírektől és véleményektől. Az egyik tábor szerint lehet hajat festeni, baj nem lehet. A másik szerint nem lehet, mert baj lehet. A harmadik szerint lehet, de csak feltételekkel. Vass Edina mesterfodrász radikális véleményen van: ami kicsit nem, az nem. Érdemes a sztárokat követnünk ebben.

„Amiről nem tudjuk biztosan, hogy nem ártalmas*, fodrászként az a felelős magatartás, ha úgy kezeljük, hogy ártalmas. Ezért ésszerű változtatunk a hajfestési szokásainkon várandósság és szoptatási idején” – foglalt állást Vass Edina, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

Szerinte nem lehet véletlen, hogy számos világsztár, mint Kate Hudson, Blake Lively, vagy a magyar topmodell Mihalik Enikő is természetesebb, egyszerűbb, könnyen kezelhetőbb frizurára váltott a várandósság alatt, és szemmel láthatóan természetesebb lett a hajszínük is.

mihall

Az is a hajfestési szokások megváltoztatása mellett szól, hogy a terhesség alatt a megváltozott hormonháztartás hatására változik a haj szerkezete és másképpen reagálhat a korábbi festékre is. Ha már mindenképp változtatni kell, váltsunk ésszerűen, válasszunk biztonságosabb megoldást – tanácsolja Vass Edina.

Teljes hajfestés helyett olyan technikák ajánlottak, ahol megoldható, hogy a festék ne érintkezzen a fejbőrrel. Ilyen például a melír, az ombre és a balayage, amikor a hajszálak fóliába kerülnek, ezáltal a fejbőrt is kevesebb vegyszer érintheti.

Ezekkel a technikákkal jól kezelhető az átmenet a lenőtt természetes hajszín, és a festett szín között. Az Instagrammon látható fotók elárulják, hogy ezt a megoldást választotta Kate Hudson és Blake Lively is. Aki pedig nem szeretne lemondani a megszokott hajszínéről, azoknak melír-technikával akár teljes-festés hatást is el lehet érni, ám ehhez nagy szakértem szükséges, ezért bízzuk tapasztalt fodrászra.

Abban minden felelős forrás egyetért, hogy hajfestésnél körültekintőnek kell lenni. A minimális szakmai konszenzus, hogy a várandósság első trimeszterében nem ajánlott a teljes hajfestés. Mindig előre tájékoztassuk a fodrászt a terhességről és konzultáljunk vele a lehetséges megoldásról. Minden hajfestési eljárást jól szellőző helységben kell elvégezni és festés után nagyon alaposan át kell öblíteni a hajat. Aki pedig magának színez otthon, annak szintén kötelező a kesztyű használata – figyelmeztet Vass Edina, az Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

Terhesség alatt kényeztet az új frizura élmény

Vass Edina szerint nem csak a hajfestési szokásokat, hanem a fazont is érdemes megváltoztatni várandósan. Egyrészről a terhesség hónapjai alatt megváltozhat, kerekebbé válhat az arcforma, amihez előnyösebb lehet egy új frizura.

Az sem baj, ha a frizura könnyen kezelhető, mert a szülés utáni első hetekben és hónapokban biztos kevesebb idő jut majd a frizurára, mint amennyit szeretnénk. És ami talán a legtöbbet nyom a latban, hogy jót tesz ilyenkor a léleknek a megújulás.

A kismamák gyakran tétováznak, vajon mi a legideálisabb frizura a szoptatás időszakában, de ilyenkor sem feltétlenül kell a rövid haj mellett dönteni. A rövid mellett a legkönnyebben kezelhető hajviseletek azok, melyeket lófarokba fogva is viselhet a kismama, mint ahogy ezt gyakran láthattuk Mihalik Enikő fotóin az Instagramon – tanácsolja Vass Edina mesterfodrász.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy terhesség alatt fokozottan kell ápolni a hajat. Érdemes célzott vitamin kúrát alkalmazni, cinket, C-vitamint, E-vitamint, kovaföldet szedni a szoptatás alatti hajhullás megelőzésére és a haj eredeti minőségének a megőrzésére. A folyamatos hidratálást szintén igényli a haj, ezért érdemes fokozni a vízfogyasztást is, míg a külső segítséget hajpakolások, hidratáló hatású ápolószerek adhatják.

| Forrás: (1) http://www.ijwhr.net/pdf/pdf_IJWHR_584.pdf; (2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29055888/ | Fotó: Instagram/Vass Edina

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek