Nyomtatás

Nyugtató, görcsoldó, és a migrént is enyhíti: így fejti ki legjobban hatását a levendula

459

A levendula megannyi jótékony hatással bír a szervezetre nézve, így többek közt nyugtató, görcsoldó hatással bír, de egyes bizonyítékok szerint a migrént is enyhítheti. Külsőleg és belsőleg alkalmazva is kifejti gyógyító erejét.

A hatalmasra növekvő, dús levendulabokrok a kert ékei, fantasztikus illatukkal mesés hangulatot teremtenek, nem beszélve a növény bizonyítottan erőteljes gyógyhatásáról. Legelterjedtebb fajtája a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), de a francia (Lavandula stoechas) és az angol (Lavandula x intermedia) változatok is kedveltek a kertekben.

A levendula gyógyhatásai

A levendula gyógyító hatásait júniusban begyűjtött virágai és illóolaja által fejti ki legjobban. A növényt a népi gyógyászatban régóta használják, elsősorban az álmatlanság, a szorongás, a hangulatzavarok megszüntetésére, illetve sebgyógyításra, de a modern tudomány is egyre inkább megerősíti hatékonyságát többféle területen.

Az álmatlanság ellen kifejezetten eredményesnek bizonyulhat a levendula a benne levő illóolaj révén. Egyes tanulmányok szerint a levendula-illóolaj belélegzése segíthet az enyhe alvászavarok kezelésében és a frissebb ébredés elérésében. Más kutatások pedig arra mutattak rá, hogy belsőleg alkalmazva a szorongás csillapodásához is hozzájárul. Nyugtató hatása révén a fejfájás és a migrén enyhítésében is hasznos, az illóolaj bizonyítottan csökkenti a fájdalom erősségét és a migrénes rohamok gyakoriságát. Sőt, új kísérletek alapján az erős hajhullás ellen is sikerrel alkalmazható lehet levendulaolajos kúra formájában.

Beh Mariann Levendula című kötetében a teanövény további megannyi jótékony hatását sorolja fel: a forrázat idegnyugtató hatása mellett kitér görcsoldó, emésztést segítő, antibakteriális, vízhajtó, epekiválasztást fokozó, gyomoridegességet és kimerültséget csökkentő, felfúvódást megszüntető hatására is. A teából készült borogatás külsőleg reumatikus panaszok, gyulladások csillapítására is alkalmazható.

A legjobb levendulás teák

A teához a könyv ajánlása szerint 2-3 gramm, nagyjából egy kávéskanál szárított virágzatot 2 deciliter vízzel kell leforrázni, a bögrét letakarni, majd 10-15 percig áztatni. A citromfű citrusos, édes íze is remekül passzol hozzá.

levv2

  • Stresszoldó tea készítéséhez citromverbénával, citromfűvel, orbáncfűvel érdemes társítani - ám utóbbinál a fényérzékenységet okozó mellékhatással is számolni kell nyáron.
  • Ha a fejfájáscsillapítás a cél, egy-egy egység levendula és rozmaring, fél-fél egység citromfű és kakukkfű keveréke is bevethető forrázatként.
  • Az emésztés serkentésére, a puffadás megelőzésére, a gyomorfájás megszüntetésére egy-egy egység levendula, borsmenta és bazsalikom mellé fél-fél egység édesköménytermés, gyömbér és fahéj javasolt, langyosan fogyasztva, étkezés előtt.
  • A nyugtató, alvássegítő hatás érdekében fél teáskanál levendulához fél teáskanál kamillavirág, egy teáskanál citromfű adható, 2-3 deciliter vízzel leforrázva, lefekvés előtt 1-2 órával elfogyasztva.

A levendula egyéb felhasználási módjai

A levendula felhasználható tinktúraként is, ehhez egy 7 deciliteres üveget kell megtölteni levendulavirággal, majd 4-5 deciliter jó minőségű vodkával. Az üveget sötét, fénytől védett helyre téve érdemes áztatni két hétig a virágokat, naponta felrázva. Belsőleg és külsőleg is alkalmazható, borogatásként sebfertőtlenítésre, viszketésre, rovarcsípésekre is jó.

levv3

A levendula illóolaja ugyancsak rendkívül sokoldalúan bevethető, legfőbb kémiai összetevői közé a linalol és a linalil-acetát tartozik. Nyugtató, alvássegítő hatása csak a kezdet, az aromaterápia során többek között enyhíti a légúti panaszokat, fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, segíti a meditációt, és még a fürdővízbe is tehető, egy kevés mézben, tejben vagy sóban feloldva. Töményen nem javasolt, mivel vízben nem oldódik, és a víz felszínén maradva irritációt okozhat. Rovarriasztókban repellens hatása miatt remek összetevő lehet, de masszázsolajokhoz is adható, elősegíti a teljes relaxációt.

A levendulaaroma-víz az illóolajnál jóval enyhébb illatú és hatású, mégis érdemes kipróbálni a növény rajongóinak. Az aromavíz tulajdonképpen az illóolaj előállítási folyamatában, a vízgőz-desztilláció során keletkező melléktermék, az olajjal szemben a növény vízoldékony hatóanyagait tartalmazza. Tárolása során a tiszta, fénytől és hőtől védett helyet kell biztosítani, és így is csak 1-3 év az eltarthatósága fajtától függően. Fürdővízbe téve nyugtató, lazító hatású, a bőrre felvíve fertőtlenít, regenerál, hűsít, csökkenti a gyulladást, viszketést, lassan gyógyuló sebek, napégés, ekcéma esetén is bevethető.

| Forrás: femina.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek