Nyomtatás

Így készül a legfinomabb humusz szárított csicseriborsóból és házi tahini pasztából

262

A humusz lágy állagának eléréséhez elengedhetetlen, hogy magunk áztassuk be és főzzük meg a csicseriborsót, és ne konzervet használjunk. Alapvető hozzávalója ezenkívül a tahini szezámpaszta, amelynek enyhén keserű ízét köszönheti.

A tökéletes eredményt úgy érhetjük el, ha a hozzávalókat fokozatosan turmixoljuk le. Fontos ugyanakkor az ún. final touch is, avagy a kész humusz díszítése, olívaolajjal, magvakkal és fűszernövényekkel való ízesítése.

A humusz utólagos ízesítésére számtalan lehetőség kínálkozik. A feketekömény például elképesztő aromát és pikantériát, a római kömény egzotikus jelleget kölcsönöz neki, és jobban emészthetővé teszi a csicseriborsót. Szárított paradicsomos, sütőtökös vagy céklás változatot is készíthetünk. Az alap humusz remekül alakítható, merjünk játszani a befejezésével. Tálaljuk zöldséggel, pitával vagy falafellel, készítsünk vele falafel burgert vagy hamshukát.

Hozzávalók 6 főre:

  • 250 g szárított csicseriborsó
  • 1 tk étkezési szódabikarbóna
  • 250 g világos tahinipaszta
  • 4–6 ek citromlé
  • 2–4 gerezd fokhagyma
  • kb 2 tk só
  • 100-150 ml jéghideg víz

A tálaláshoz:

  • szezámolaj vagy olívaolaj
  • fekete szezámmag
  • fenyőmag
  • gránátalma
  • pár szem főtt csicseriborsó
  • friss petrezselyem zöldje
  • friss koriander
  • pita kenyér

Elkészítés

1. Alaposan mossuk meg a csicseriborsót, tegyük egy nagy tálba, és öntsük fel kétszer annyi hideg vízzel. Áztassuk egész éjjel, legalább 12 órán át, vagy akár tovább is.

2. Ezt követően szűrjük le a csicseriborsót, öblítsük át és hagyjuk száradni. Közben forrósítsunk fel egy nagyobb lábast, és borítsuk bele a lecsepegtetett csicseriborsót. Adjuk hozzá az étkezési szódabikarbónát, majd 5 percnyi lassú kevergetés után öntsük fel vízzel, és főzzük nagyjából egy órán át. Onnan tudjuk, hogy elkészült, hogy a csicseriborsó szemeket könnyedén szét tudjuk nyomni az ujjaink közt, de nem lesznek azonnal kásásak. A szódabikarbóna nagy segítségünkre lesz, mivel jelentősen csökkenti a főzési időt, nélküle sokkal tovább kellene főznünk a csicseriborsót.

3. Főzés közben szedegessük le a víz tetejéről a habot, amelyben héjdarabokat is fogunk találni. Ehhez igazán praktikus lesz, hogy a nagy lábasunknak széles a szája. Szűrjük le a megfőtt csicseriborsót, és öblítsük le hideg vízzel. Hagyjuk kihűlni a szűrőben.

4. Öntsük bele a csicseriborsót az aprítógépbe (néhány szemet meghagyhatunk a díszítéshez), és első körben turmixoljuk sűrű krémmé. Ezt követően adjuk hozzá a tahini pasztát, a citromlevet, a fokhagymát (összenyomva vagy akár sütve, ha selymesebb ízre vágyunk), a sót, és lassacskán adagoljuk hozzá a jéghideg vizet. A vizet mindenképp fokozatosan öntsük rá, ne egyszerre. Turmixoljuk addig, amíg elégedettek nem leszünk a paszta krémes állagával.

5. Hagyjuk egy kicsit pihenni a kész humuszt, hogy összeérjenek benne az ízek. Szedjünk ki néhány kanál humuszt egy tányérra, és kenjük el köralakban. Locsoljuk meg jó minőségű szezámolajjal (vagy olívaolajjal, szórjuk meg fekete szezámmaggal és szárazon pirított fenyőmaggal. Remekül illik hozzá a gránátalma, amely ropogósságával és frissességével dobja fel a humuszt. Díszítésként szórhatunk rá a félretett, főtt csicseriborsó szemekből is. Végezetül szórjuk meg friss korianderrel és petrezselyemmel. Tálaljuk pitával.

Tipp: A tahini pasztát akár otthon is elkészíthetjük szezámmagból. Pirítsuk meg a szezámmagot szárazon egy felforrósított serpenyőben, majd turmixoljuk le aprítógépben olívaolaj vagy szezámolaj hozzáadásával. Ugyanakkor sok helyen kínálnak jó minőségű, kész tahini pasztát. A szupermarketeken kívül webshopokban, bioboltokban vagy arab élelmiszerboltokban is elérhető.

| Forrás: forbes.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek