Nyomtatás

Átmossa és nyugtatja a bélrendszert, segíti a fogyást: a kamilla 4 jótékony hatása

932

A kamillát - másik nevén orvosi székfűt - évezredek óta használják a gyógyításban a benne található illóolajok miatt. Az egyiptomiak például Ré napistennek ajánlották fel gyulladáscsökkentő és emésztést nyugtató hatása miatt.

A görögök és rómaiak is előszeretettel alkalmazták a belőle készült forrázatot köhögés, légúti megbetegedések, zúzódások vagy épp álmatlanság ellen.

A kamillában található illóolajoknak, az antioxidáns hatású kamazulénnak, acetilélnek, bizabololnak, flavonoidoknak és a kumarinnak köszönhetően gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, illetve görcsoldó hatással rendelkezik, de a szépségiparban is előszeretettel használják külsőleg bőrnyugtató hatása miatt.

A kamilla 4 jótékony hatása

Mivel a kamilla gyorsítja és megkönnyíti az emésztést, akkor is ajánlott a fogyasztása, ha szeretnél megszabadulni pár kilótól.

Segíti az emésztést, nyugtatja a beleket

A kamillából készült forrázat segítségével az emésztés lényegesen gyorsabbá válik - hála enyhe hashajtó és szélhajtó hatásának -, aminek következtében az egész anyagcsere felgyorsul, így a pluszkilóktól is könnyebben szabadulhatsz meg. Kutatások azt is kimutatták, hogy a kamilla hasznos lehet a gyomorfekély megelőzésében, mivel a benne található nyák védőbevonatot képez a beleken, és gátolhatja a fekély kialakulásához hozzájáruló baktériumok növekedését.

kamilll3

Csökkenti a magas vérnyomást

A magas vérnyomás megnöveli a stroke, a szívinfarktus, továbbá a szív- és veseelégtelenség kialakulásának kockázatát is, ezért csökkentése nagyon fontos a komoly szövődmények elkerülése végett. A kamillából készült forrázat megakadályozhatja a hasnyálmirigy sejtjeinek károsodását, amely akkor következik be, ha a vércukorszint krónikusan emelkedik. A hasnyálmirigy egészsége pedig azért rendkívül fontos, mivel inzulint termel, ez felelős a cukor eltávolításáért a vérből.

Egy 64, harminc és hatvan közötti cukorbeteget érintő vizsgálatban az alanyok nyolc héten keresztül napi háromszor másfél deci kamillateát fogyasztottak étkezés után, a kutatók pedig megállapították, hogy a kísérleti alanyok közül alacsonyabb volt az átlagos vércukorszintjük azoknak, akik kamillateát fogyasztottak, mint azoknak, akik csupán vizet, ezáltal előnyös lehet az étkezés utáni vércukorszint-megelőzésben is.

Enyhíti a bakteriális fertőzések tüneteit

A kamillás gőzölés vagy inhalálás jót tesz a megfázásos, influenzás időszakban, mivel enyhíti a köhögést és a bakteriális légúti fertőzések tüneteit, de a tea gargalizálásával vagy szájöblögetéssel enyhíthető a száj-, torok- vagy fogínygyulladás is, ahogy a gyomor és belek gyulladásaira, fertőzéseire is jól alkalmazható.

Aknés, mitesszeres bőr ellen is bevethető

A kamilla csodálatos erejét a szépségiparban is hasznosítják, a belőle készült krémekkel a bőrszárazságot, viszketést enyhítik, az ankés bőrt pedig nyugtatják.

Hogyan fogyaszd a forrázatot?

A szárított kamillavirágot bioboltokban, herbáriákban is beszerezheted. Egy púpozott evőkanál kamillavirágra önts rá másfél, két deci forrásban lévő vizet, majd fedd le, és tíz percig hagyd állni! Ha bármilyen gyomor- vagy bélpanaszod van, naponta három-négy alkalommal egy-egy csészével fogyassz belőle az étkezések között! Használata kúraszerűen javallott, két hét után iktass be ugyanennyi szünetet!

| Forrás: femina.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek