Nyomtatás

Megmenthetők lennének a kidobásra ítélt babakocsik

622

Életük első két évében átlagosan 1400 órát töltenek a magyar gyerekek babakocsiban, melyből ez idő alatt legalább kettőt, de esetenként akár kilencet is vásárolnak nekik a szüleik.

Az elhasználtnak vélt termékek ezután jellemzően évekig a padláson porosodnak vagy lomtalanítják őket, pedig az esetek nagy százalékában menthetők lennének.

Kétéves korukig a gyermekek a babakocsiban töltik idejük nagy részét, legyen szó evésről, alvásról vagy utazásról, éppen ezért fontos, hogy megfelelő és tiszta eszközökben legyenek a gyerekek. A babakellék azért is speciális terület, mert egy gyermek rövid ideig használ 1-1 eszközt, előfordul, hogy csak pár hónapot, vagy néhány alkalmat. Sőt, jellemzően 1 család minimum 2 babakocsit használ, de nem ritka, hogy 3 év alatt 5-6 új babakocsit is vásárolnak, mert nem találják az „igazit” – derül ki a Flora Miniwash belső felméréséből.

Sokan csak újban gondolkodnak: Magyarországon a családok csupán 37%-a vásárol használt baba kellékeket. Az átlagos nézet az, hogy ha valami használt, akkor az koszos, törött, ódivatú esetleg funkcionálisan nem jól működő. Az is jellemző, hogy miután a babakocsi már szükségtelenné vált, a szülők elajándékozzák azt egy ismerősnek, megpróbálnak túladni rajta nyomott áron, vagy évekig a padláson tárolják, miközben rohamosan romlik az állapota. A Flora MiniWash nem titkolt célja ezeken az attitűdökön változtatni, többek között szemléletformáló kampányokkal.

Ritka a menthetetlen babakocsi

Nyári Fruzsina babakocsi-szakértő szerint a babakocsi rendszeres karbantartása legalább olyan fontos, mint a gyerekszoba takarítása. A babakocsi tisztítóba kerülő babakellékek több mint 25%-a penészes vagy extrán szennyezett, amelyről sokan lemondanak, pedig létezik rá megoldás.

babakocsi2
 „A használaton kívüli babakocsi mindössze néhány hónapon belül rettentő állapotba kerül. A legtöbbször hamar jelentkezik a penészesedés, a kerekeknél beszorul a homok és a haj, a különböző szennyeződések pedig károsítják a szöveteket. Otthon ezekkel a problémákkal már nem lehet mit kezdeni, ugyanakkor a legtöbb esetben menthetők a termékek” – magyarázta Nyári Fruzsina, a Flora MiniWash alapító-tulajdonosa.

A budapesti babakocsi mosodában ipari gépekkel tisztítják meg a babaeszközöket, amikre otthoni környezetben nincs lehetőség. Ózongenerátorral, gőzzel fertőtlenítik a termékeket, majd speciális eszközökkel a legapróbb helyeket is megtisztítják, ezzel extrém módon meghosszabbítva az élettartamukat.

„Rendíthetetlen célunk, hogy a babakellékek hosszú távon szép állapotúak és jól működőek legyenek, és a családok jó szívvel adják tovább egymás között, több generációt is kiszolgálva. Tudjuk, hogy a családoknak ehhez szemléletváltásra van szükség, de a folyamat elindult és ezért nagyon bizakodóak vagyunk” – tette hozzá Nyári Fruzsina, akik 2020 indulásuk óta már közel 2000 babakocsit tisztítottak meg.

Nemcsak a higiéniáról szól

Itthon a legtöbb szülő még mindig új babakocsiban gondolkozik, amikor gyermek érkezik, pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy az eredeti ár akár harmadáért is hozzá tudnának jutni ugyanolyan minőségű, tisztított termékekhez, amit később értékesíteni is tudnak.

babakocsi3

Szerencsére sokan elkötelezettek a környezeti terhelés csökkentése mellett is. A Flora MiniWash például nemcsak babakellékek tisztításával foglalkozik; varrodai szolgáltatásuk segítségével a ruhákon kívül bármilyen szakadt babaeszközt helyre tudnak hozni. Babakocsi bérlő szolgáltatásuk pedig adott élethelyzetben gazdaságosabb és nem utolsósorban környezetkímélőbb megoldást kínál a családoknak.

A cég adománykampányt is futtat, amellyel a rászorultabb családoknak igyekszik segíteni: folyamatosan gyűjti a használt, de jó állapotú üléseket és babakocsikat, amiket begyűjtés és tisztítást követően a Máltai Szeretetszolgálattal és egyéb alapítványokkal együttműködésben ajándékoznak el az ország legkülönbözőbb pontjain.

Tippek a sokáig ép babakocsiért:

Legalább havonta egyszer porszívózzuk át a babakocsit
- Ha beleborul valamilyen étel, azonnal töröljük ki és ne hagyjuk rászáradni a felületre
- A gyártói utasítás szerint a csavarokat időközönként húzzuk meg
- A kerekeket bizonyos időközönként szereljük le, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk belőle
- Érdemes rendszeresen, biológiailag lebomló ápolószerekkel áttörölni a műanyag- és fémelemeket
- A babakocsi tisztítóba járást is érdemes évente 2-4 alkalommal elvégezni, ahol  professzionális körülmények között teljeskörű ápoláson esik át a babakellék

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek