Nyomtatás

6 tudnivaló a retinol hatásáról

454

Lehet magabiztosan és boldogan öregedni? Hát persze! Nem kell hozzá más, csupán öntisztelet és néhány segítő, például az öregedésgátló retinol. Az alábbiakban 6 olyan fontos dolgot olvashatsz a retinol krémről vagy szérumról, amivel nem árt tisztában lenned.

1. Hogyan hat a retinol az érett bőrre

A retinol az A-vitamin hétköznapi neve. A kor előrehaladtával a bőrünkben a kollagén és az elasztin termelődése fokozatosan csökken, s a bőr veszít rugalmasságából. Állítsd meg ezt a folyamatot! A retinol fontos szerepet játszik a bőr épségének megőrzésében, ugyanis csökkenti a kollagén lebomlását, és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, így felfrissíti, feszessé teszi a bőrt, és véd a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen. Röviden: mindegy, hogy retinol szérumról vagy krémről van szó – a hatóanyag a bőrt egy „fiatalosabb”, egészségesebb működésre bírja rá.

2. Hogyan változtatja meg az A-vitamin az érett bőrt?

Ha azt gondolod, hogy humbug az egész, tévedsz: a retinol ránctalanító hatását tudományosan bebizonyították. Egy jó A-vitaminos ápolótermék valóban képes teljes mértékben megváltoztatni a legfelső bőrréteg struktúráját. Alápárnázza a finom ráncocskákat, simábbá és egyenletesebbé varázsolja a bőrt. Ezenkívül a pigmentképződést is szabályozza. A sötét pigmentfoltok, melyeket öregségi foltoknak is neveznek, a retinolnak köszönhetően világosabbá válnak és elhalványulnak

3. A retinol használata: milyen gyakorisággal és mikor

Tanácsos óvatosan bánni vele, és lassan szoktatni hozzá a bőrt. A retinol kezdetben irritáló hatású lehet, különösen érzékeny bőr esetén. Használd a retinolt először csupán heti egy alkalommal. Ha jól tolerálja a bőröd a terméket, akkor minden második vagy harmadik napon is alkalmazhatod.

A hatóanyaghoz hozzászoktatott bőrt akár minden nap kezelheted vele. Figyelt a tested jelzéseit: ha a bőrödön irritációt látsz vagy erősen hámlik, akkor a következő napon hagyd ki a használatát. Az A-vitaminos készítmények fényérzékenyek, emiatt a legjobb őket este, lefekvés előtt alkalmazni.

retinol2

4. Hogyan kell adagolni a retinolt

A szabály itt is érvényes: a kezdőknek tanácsos apró lépésekkel kezdeni. A legjobb, ha egy alacsony, 0,01-0,03% retinoltartalmú ápolótermékkel kezded a kezelést. Ha hozzászokott a bőröd, akkor nincs akadálya annak, hogy 0,04-0,1% retinoltartalmú termékkel folytasd.

Ugyan a 0,5-1 % töménységű készítményekkel hihetetlen eredményeket lehet elérni, használatuk kizárólag gyakorlott retinolhasználók számára ajánlott. Tehát szépen lassan növeld az adagot. Ugyancsak fontos: a kevesebb több. Egy apró, borsónyi mennyiség elég belőle az egész arcra.

5. Mennyi idő múlva válik láthatóvá a retinol hatása

Az eredmények természetesen függenek az alkalmazás gyakoriságától és a termék összetételétől. A kutatások szerint napi használat esetén már négy hét kezelés után eltűnhetnek a kis ráncocskák, valamint az arcbőr sugárzóbb és feszesebb kinézetűvé válik. Néhány bőrtípusnál nem megy ez ilyen gyorsan, kicsit türelmesebbnek kell lenni, viszont legkésőbb 8-12 hét múlva látnod kell a hatását.

6. A retinol az érett bőr barátja – még mit fontos tudnod?

Az A-vitamin fénnyel érintkezve veszít hatásából. Ezért figyelj arra, hogy a krémet vagy szérumot ne fényáteresztő csomagolásban vásárold vagy tárold.

Ha retinolt használsz, viselj napközben legalább 30 faktoros fényvédőt – télen is, valamint akkor is, amikor nem süt a nap.

A retinol ugyan egy kis csodaszer, de nem a Szent Grál. Ügyelj arra, hogy a bőrödnek egyébként is megadd azt, amire szüksége van. A sugárzó, érett bőrnek elsősorban jó nedvességpótló ápolásra van szüksége.

(Forrás: habostorta.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek