Nyomtatás

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék: krónikus gyulladással ajánlott minél többet enni belőlük

334

A gyulladás segít a szervezetnek a betegségek leküzdésében és a sérült szövetek gyógyításában, ám míg akut formában lényeges az egészség megőrzésében, addig az elhúzódóvá, krónikussá válva negatívan befolyásolja az élettani folyamatokat, és számos problémához vezet.

A krónikus gyulladás több dolog miatt kialakulhat, például kezeletlen fertőzés vagy sérülés talaján, autoimmun betegség kísérőjeként, esetleg akkor, ha a szervezet sokáig van kitéve irritáló anyagoknak. A szakemberek szerint a stressz, az elhízás és a káros szenvedélyek is szerepet játszhatnak benne. Ma már úgy gondolják, hogy a gyulladás sok kórkép velejárója lehet, és egy idő után súlyos szövődményeket okozhat, fokozva a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos elváltozások rizikóját.

Gyulladáscsökkentő táplálékok

A krónikus gyulladás kevésbé látványos tünetekkel jár, mint az akut. Fáradtság, hőemelkedés vagy láz, emésztőrendszeri panaszok, bőrproblémák hívhatják fel rá a figyelmet. A betegségek közül gyulladással jár többek között a rheumatoid arthritis, a pikkelysömör, az asztma, a krónikus pajzsmirigygyulladás (Hashimoto thyreoditis), a Crohn-betegség és a gyulladásos bélbetegség.

Ezekben az állapotokban a kezelés része az átgondolt étkezés is. A gyulladáscsökkentő étrend nem tartalmaz merev szabályokat, jó minőségű, egészséges ételekben gazdag, többnyire az antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsökre és zöldségekre fókuszál, ezeknek a szempontoknak a mediterrán diéta többnyire megfelel. Bizonyos élelmiszerekről tudható, hogy előidézhetik vagy fokozhatják a szervezetben a gyulladást, ide tartoznak a finomított szénhidrátok, a feldolgozott termékek, például a különböző húskészítmények és a vörös húsok, ezeket tehát érdemes lehet kerülni.

smoo

A K-vitaminban gazdag zöldségek, például a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli segíthetnek a gyulladás csökkentésében. Sokféleképpen elkészíthetők, gyümölcsökkel turmixolva karakteres ízvilágú smoothie lesz belőlük, de krémlevesként, rakott fogásként és főzelékként is megállják a helyüket.

A teljes kiőrlésű gabonákat és a belőlük készült termékeket, kenyereket érdemes választani, ezek magas rosttartalmuknál fogva segítenek az emésztésben, és támogatják a gyulladáscsökkentést is. Még jobb, ha otthon készülnek a finomságok, bár kapható instant zabkása, otthon is pillanatok alatt összedobható. Jó módszer este összekeverni például növényi tejjel, így reggelre megpuhul, és már csak ízesíteni kell.

smoo3

Az olajos magvak omega-3-tartalma igen kedvező. A szív- és érrendszer szempontjából különösen fontos zsírsavat táplálkozás útján lehet bejuttatni a szervezetbe. A magok salátára szórhatók, de magukban is ropogtathatók snack gyanánt, és olaj formájában is ízesíthetik az ételeidet, különösen finom például a dióolaj. A kalóriatartalmuk viszont magas, így nem ajánlott túlzásba vinni a fogyasztásukat.

smoo4

A lencse többek között B-vitaminban, magnéziumban, cinkben és káliumban gazdag. Magas a fehérjetartalma, így remek húsalternatíva is lehet, ráadásul vasat is tartalmaz. Rostdús, ezért az egészséges bélmozgások támogatója. Védi a szívet, krónikus betegségekben kifejezetten ajánlják a fogyasztását. A vörös lencse gyorsan megpuhul, készülhet belőle laktató, fűszeres indiai leves, dahl. Adj hozzá gyulladáscsökkentő fokhagymát is!

Az indiai konyha kedvelt fűszere a kurkuma, amit népiesen indiai sáfránynak is hívnak. Egészségügyi szempontból a legfontosabb anyaga a kurkumin, ami egy antioxidáns hatású, erős gyulladáscsökkentőként ismert vegyület. A kukruma a curry egyik fő alapanyaga, mártások, húsok ízesítéséhez is kiváló. A kurkumin étrend-kiegészítőként is szedhető, felszívódását a fekete bors segítheti.

smoo5

A halak többek között omega-3-tartalmuknál fogva járulhatnak hozzá az egészség megőrzéséhez és a gyulladáscsökkentéshez. A lazac, a tonhal és a szardínia is megfelel ilyen célra. Itthon a halfogyasztás eléggé alacsony, de a tonhal például könnyen beszerezhető és sokféleképpen elkészíthető, paradicsomos tésztához is keverheted - ilyenkor válassz teljes kiőrlésű vagy vöröslencse-tésztát.

A bogyós gyümölcsök, a szeder, az áfonya, a málna, a fekete eper vitaminokban és tápanyagokban gazdag finomságok, antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően segítenek a szervezetben zajló gyulladás mérséklésében. Az erdei szeder leveléből készült teát is ajánlják a krónikus gyulladással járó állapotokban.

smoo6

Az étcsokoládé flavonoidfajtájú, gyulladásellenes vegyületei jó hatással bírnak a szív- és érrendszerre. Minimum 70 százalékos kakaótartalmút érdemes belőlük választani, fogyasztását természetesen nem kell túlzásba vinni.

(Forrás: femina.hu)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek