Nyomtatás

A valóság és a képzelet határán: kipróbáltuk a Lego újdonságát, a Vidiyót

291

A dán játékgyártó az egyik zeneipari mamutcéggel összefogva vegyíti egymással a cuki Lego-figurákat, a menő zenéket és a kiterjesztett valóságot.

1949-ben az első Lego-termékek piacra kerülésekor vélhetően még a cég vezető sem gondolták, hogy évekkel, évtizedekkel később milyen komoly globális karriert futnak majd be a Lego építőkockák és -figurák. A 80-as, 90-es években pedig senki sem láthatta előre, hogy ezek a kreatívitást támogató játékok nem sokkal később egy alapvetően kommunikációs célra szánt eszköz, a mobiltelefon "személyében" kapnak kőkemény riválist.

A Legók mind a mai napig komoly népszerűségnek örvendenek, azonban a gyermekek sajnos, vagy nem sajnos, de egyre többet nyomkodják a különböző kütyüket, elsősorban jellemzően az okostelefonokat. Ezzel a jelenséggel nehéz szembemenni, így a dánok úgy gondolták, hogy inkább meglovagolják az újkori divathullámot és egy kis zenével fűszerezik meg azt.

Mi az a Vidiyo?

Történetünk 2020 áprilisában kezdődött, amikor is a Lego és a világ legnagyobb zeneipari vállalati között jegyzett Universal Music Group bejelentette együttműködését. Akkor még kicsit ködös volt, hogy mi lehet a kooperáció lényege, most viszont már tudjuk, hogy konkrétan ezek a kisebb-nagyobb dobozok, vadonatúj Vidiyo Lego-szettek:

vidol2

A kisebb dobozt BandMate néven jegyzik. Ebben az 1 790 forintos, 12-féle változatban kapható miniszettben egy zsákbamacska, vagyis random figura, valamint három kis 2x2-es Lego-lapocska, úgynevezett BeatBit található, melyek mibenlétére hamarosan kitérünk.

A 6 990 forintos nagyobb szett BeatBox névre hallgat és 6-féle verzióban kapható. Ezúttal a doboz elárulja, hogy pontosan milyen figura található benne, ezenkívül pedig egy átlátszó műanyag dobozt, valamint tizenhat BeatBit lapot is kapunk. No és persze egy kis leírást és néhány percnyi összeszerelési élvezetet.

Elő a mobillal!

Az androidos és iOS-es okostelefonokra ingyenesen letölthető Vidiyo alkalmazás segítségével úgymond be lehet szkennelni a terméksorozat figuráit, melyekből szóló-, vagy személyes együtteseket hozhatunk létre a kiterjesztett valóság segítségével.

A telefon teljes kijelzőjét uraló élőképen megjelennek a kis figurák, illetve a mellettük lévő kis tartókon elhelyezett BeatBitek. Utóbbi lapkák hat kategóriába sorolódnak be, ezek különböző videó- és hangeffekteket, ruhákat és táncmozdulatokat, valamint vicces hatásokat és látványos háttereket varázsolnak a kiterjesztett valóságba. A 130-féle változatban elérhető BeatBitek megjelennek az alkalmazásban, és ha rájuk bökünk, azonnal meg is teszik a hatásukat.

vidol3

A valódi figurákról mintázott virtuális Lego-figurák az általunk kiválasztott trendi Universal Music zenére adják elő produkciójukat. Háromféle méret választható, így a láma, a futurisztikus DJ vagy a punk kalóz az íróasztalunkon éppúgy tud táncolni, mint a nappali padlóján.

Fókuszban a biztonság

A folyamatosan frissülő zenei repertoárra épülő, szülői jóváhagyással használható alkalmazással rövid, maximum 1 perces videóklipek készíthetők. Ezeket 5-20 másodpercesre vágott formában meg lehet osztani a Vidiyo közösséggel, de csak a központi biztonsági ellenőrzést követően. A fejlesztők az alkalmazásban több helyen is felhívják a figyelmet, hogy a gyermek célközönség lehetőleg se magát, se idegeneket ne komponáljon bele a videókba.

A gyártó nem azt mondja, hogy a gyerekek egyáltalán ne videózzák magukat vagy egymást a kiterjesztett valóságban táncoló, akár embernagyságú Lego-figurákkal, ezek a felvételek azonban nem hagyhatják el az őket rögzítő okostelefonokat.

Mikortól kapható?

Az elsősorban 7-11 éveseknek szánt Lego Vidiyo sorozat BandMate és BeatBox szettjeinek forgalmazása világszerte és így Magyarországon is március 1-én kezdődik meg, előrendelést nem szervez a gyártó. A zártkörű előzetes bétateszt során még nem teljesen stabil és komoly erőforrásigényű Vidiyo alkalmazás optimalizált végleges változata is ekkor kerül majd fel a népszerű tartalomboltokba.

Idővel kiderül, hogy mennyire válik be a Lego új terve, abban pedig egyelőre csak bízni tudunk, hogy a Vidiyo nem a gyerekek okostelefon-használatát növeli, hanem mobil irányból egy picit talán visszatereli őket a kézzel fogható figurák és építőelemek világába.

(Forrás: hvg.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek