Nyomtatás

Rekordon a napenergia-hasznosítás, de további csúcs a cél

326

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében foglalt kiemelt feladat a környezetbarát napenergia hasznosításának növelése – nyilatkozta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára október közepén.

Ezt szolgálja a 32 milliárd forintos keretösszeg, amely a kis- és középvállalkozások napelemes beruházásait támogatja, valamint a lakosság számára készülőben lévő, 2021 júliusától vissza nem térítendő támogatást biztosító új program.

Magyarország 2020-ban rekordokat dönt a napenergia hasznosítása terén, hiszen a tavaszi teljesítménycsúcs után októberben ismét a hazai áramtermelés minden korábbinál nagyobb hányadát fedezték a naperőművek. A kapacitások lendületes bővítését szolgálja a közcélú megújulóenergia-termelés támogatása, a második METÁR-tender benyújtási időszaka a napokban zárult le.

A hazai energiaellátás importfüggőségének csökkentéséhez is nagyban hozzájárul, hogy a naperőművekből a hálózatra kiadott energia mennyisége 2018 elejéhez képest idénre több mint tizenháromszorosára nőtt – mondta el Kaderják Péter.

A napenergia gyors térnyerését mutatja, hogy 2018 első negyedévében előállított 20 gigawattórához (Gwh) képest az idei első negyedévben már 266 GWh-ra nőtt a naperőművek által hálózatra kiadott villamos energia mennyisége. Ennek is köszönhető, hogy ugyanezen az időtávon a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás több mint harmadáról 27 százalék közelébe mérséklődött az import részaránya – írják a közleményben.

Kaderják Péter kiemelte: a kormány mindent megtesz azért, hogy a magyar családok és a hazai vállalkozások is bővíthessék napenergia felhasználásukat. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv 32 milliárd forintot biztosít a kis- és középvállalkozások saját energiafogyasztásának legalább részleges kiváltását lehetővé tévő napelemes beruházások támogatására.

Az ITM közleményben hangsúlyozza, dinamikus a növekedés a napenergia háztartási szintű hasznosításban is: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye már meghaladta az 500 MW-ot.

Ablakcsere? - kérjen gyors ajánlatot - Ablakcsere Budapest

Előkészületben van a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez várhatóan 2021 júliusától vissza nem térítendő támogatást biztosító új program is. Kiemelt cél, hogy a hátrányos helyzetű régiókban élő, megfelelő önerővel nem rendelkező nagycsaládok energiafogyasztásuk minél nagyobb részét saját napelemmel fedezhessék. A rezsiterhek további csökkentése mellett az ITM feltett szándéka, hogy a több gyermeket nevelők is hozzájárulhassanak a klímavédelmi törekvések valóra váltásához.

(Forrás: CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek