Nyomtatás

Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, szívvédő hatású fűszerek

689

A szívbarát, gyulladáscsökkentő és krónikus betegségek, így a rák kockázatát csökkentő étrendben az alapanyagok mellett a fűszerezés is kiemelt jelentőségű.

Az élelmiszerekből bevitt só ajánlott maximális mennyisége 5 gramm az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint, ennek túllépése hosszú távon növeli a magasvérnyomás-betegség és más szívbetegségek kialakulásának esélyét. A sóbevitel csökkentése érdekében néhány ízletes, jótékony hatású fűszer is bevethető az ételek ízesítésére.

Egészséges, ínycsiklandó fűszerek

Az ételeket a túlzott sóhasználat helyett olyan fűszerekkel érdemes feldobni, melyek önmagukban is bizonyítottan szív- és érvédő, valamint gyulladáscsökkentő hatásúak, tele vannak hasznos ásványi anyaggal, és antioxidáns vegyületeik révén a rákkockázatot is csökkenthetik.

kurkuma

A kurkuma fő hatóanyaga a kurkumin nevű polifenol, mely jelentős gyulladáscsökkentő hatással bír. Ízületi gyulladások mellett a rák, kiváltképp a vastagbélrák megelőzésében is hatékonynak vélik a kutatások.

A gyömbér jótékony hatása a csípős ízéért felelős gingerol- és sogaoltartalmának köszönhető. Gyulladáscsökkentő, vérkeringést serkentő, sejtvédő hatással bír, sőt a gyomorpanaszokat is mérsékli. Kutatások a vastagbélrák és más emésztőrendszeri betegségek megelőzésében hasznosnak találták.

A sáfrány többféle antioxidáns vegyületet tartalmaz, így a crocin, safranal, picrocrocin nevű színanyagokat. Ezek révén gyulladáscsökkentő, memóriaserkentő és rákmegelőző hatással is bír.

A kömény emésztéssegítő, puffadást gátló hatása közismert. Fő hatóanyaga az illóolajban levő karvon. A fűszer szívvédő hatással rendelkezik, csökkenti az LDL-koleszterin szintjét és a trigliceridszintet. Laboratóriumi vizsgálatok szerint gyulladást gátló hatású.

cayenne

A Cayenne-bors legfőbb hatóanyaga a kapszaicin, mely a kutatások szerint csökkenti a magas vérnyomást, de ígéretesnek bizonyult rákkockázat csökkentésében és a rákos sejtek elleni küzdelemben is.

A rozmaring védi a szívet és az érrendszert, javítja az agy vérellátását is, így bizonyítottan véd az Alzheimer-kórtól. A mediterrán diéta fontos, carnosol- és rozmaringsavat tartalmazó fűszere egy tanulmány szerint védi a sejteket a károsodástól, és bőrrákos sejtek ellen is hasznosnak vélték.

mustar

A fehér mustár magja érvédő hatásáról ismert, csökkenti a vérnyomást. Mustárglikozidokat, illóolajat és egy szinigrin nevű glikozid vegyületet tartalmaz. Laboratóriumban végzett kutatások szerint a rákos sejtek szaporodását megakadályozza.

A petrezselyem karotint, vasat, C- és E-vitamint, miricetin és apigenin nevű flavonoidokat tartalmaz, ezeknek köszönhető gyulladáscsökkentő hatása, de a rákmegelőzésben is hasznosak lehetnek. Káliumtartalma a szív egészségét védi, csökkenti a vérnyomást.

(Forrás: femina.hu)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek