Nyomtatás

Külföldi kártyahasználat

746

Adja át magát a szabadságnak! Külföldi útjai során is használja kártyáját! Ha utazás alatt is zökkenőmentesen szeretné intézni a pénzügyeit, akkor mindenképpen érdemes Mastercard® vagy Maestro® bankkártyával felszerelkezve elindulni.

Kifejezetten érvényes ez abban az esetben, ha egzotikusabb országba indul. A távolabbi helyeken ugyanis alig találunk olyan pénzváltót, amelyik elfogadná a magyar forintot.

Mastercard és Maestro bankkártyával könnyen és kényelmesen fizethet külföldön is

A legnépszerűbb külföldi úti célokon egyre több helyen használhatjuk Mastercard vagy Maestro kártyánkat, akár egyetlen érintéssel. Az egy érintéssel történő fizetés értékhatára országonként eltérő. Az értékhatár alatti vásárlásoknál elég a kártyát hozzáérinteni a terminálhoz, efölötti összegek esetében pedig szintén egy érintéssel, de PIN kódja megadásával fizethet.

kulfold2

Számos üzletben, szálláshelyen és szolgáltatónál elfogadják kártyáját

Ha közelebbi úti célt választunk, a legtöbbször autóval megyünk, és ilyenkor már az utazás során is jó szolgálatot tesz a bankkártyánk: használhatjuk például tankolásnál, autópálya-matrica vásárlásánál, de ha kifogyott a szélvédőmosó, legtöbbször azt is kifizethetjük vele, akár egyetlen érintéssel.

Akkor sincs gond, ha megéhezünk, elfáradunk: az autópályák melletti vendéglőkben, üzletekben általában mindenütt van kártyaelfogadás, amiről a bejáratnál vagy a pénztárak mellett elhelyezett Mastercard, illetve Maestro logó segítségével bizonyosodhat meg.

A jelentősebb üdülőközpontok, kempingek, üdülővárosok szintén felkészülten várják a bankkártyás vásárlókat. A kisebb büfékben, mozgóárusoknál még mindig inkább a készpénzes fizetés jellemző, de már arra is találni példát, hogy itt is elfogadják a bankkártyát. A kártyás fizetés az elfogadóhelyek többségében díjmentes (erről bővebb információt talál a következő pontban).

Mire kell figyelni?

Fontos, hogy a kártyát szükség esetén letilthassa a kibocsátó banknál, ezért a bank telefonszámát mindenképp mentse el a telefonjába. Mielőtt külföldre indul, fontos, hogy ellenőrizze a kártya lejárati dátumát és a beállított napi vásárlási- illetve készpénzfelvételi limitet is, mert előfordulhat, hogy külföldön többet költ az itthon megszokottnál.

Érdemes bankjától olyan SMS-szolgáltatást igényelni, melynek keretében valamennyi kártyás tranzakcióról értesítést küldenek Önnek. Így mindig figyelemmel követheti pénze mozgását, és illetéktelen kártyahasználat esetén azonnal letilthatja azt.

Amennyiben a kártyás fizetésnél az aláírását is kérik, mindig olvassa el figyelmesen, mit ír alá. Érdemes mindig a helyi pénznemben fizetni, így a legjobb átváltási árfolyammal számolhat. Természetesen külföldön is legyen elővigyázatos a PIN kód használatakor, győződjön meg arról, hogy senki sem láthatja, milyen számokat üt be az ATM-be vagy a bolti terminálba. PIN kódját soha ne írja le papírra és ne mentse el a telefonjába.

kulfold3

A külföldi kártyás fizetés Mastercard és Maestro bankkártyával az esetek többségében díjmentes, de erről vásárlás előtt érdeklődjön az adott kereskedőnél. A külföldi kártyás fizetésnél alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról és a készpénzfelvétel (bankfiók és ATM) költségeiről minden esetben előzetesen tájékozódjon a kártyát kibocsátó banknál.

A külföldi kártyás fizetésnél, illetve készpénzfelvételnél az adott napon alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról, a külföldi kártyahasználat esetleges költségeiről, valamint az SMS szolgáltatás díjairól minden esetben előzetesen tájékozódjon kártyakibocsátó bankjánál.

(Forrás: mastercard.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek