Nyomtatás

Bőrápolás télen: 9 tipp a szakembertől

2019-12-15 914

A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője és a kinti-benti hőmérséklet közti különbség megviseli a bőrünket. Ilyenkor a speciális bőrápolás segíthet a problémáinkon. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa 9 hasznos tippel szolgál a bőr védelmében.

Mire figyelmeztet a bőrgyógyász?

A központi fűtés, a hideg, a szél, és a kinti-benti hőmérséklet közti jelentős különbség csökkentik a bőr nedvességtartalmát és erősebben igénybe veszik azt. A bőr legfelső rétege kiszárad, berepedezik, kipirosodik, ellenálló képessége csökken, fokozódhatnak az ekcémás, rozáceás panaszok. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.

  1. Mindennap hidratáljunk! Télen a zsírosabb, sűrűbb állagú krémek sokkal jobbak, mint a könnyű testápolók, az úgynevezett lotion-ok. Az érzékeny bőrűeknek ajánlott kerülniük az illatosított, lanolint tartalmazó készítményeket. A testápolót közvetlenül fürdés után kell felvinni az enyhén nedves bőrre, hogy még a felületi nedvességet is magába zárja.

  2. Bánjunk csínján a forró vízzel és a szappannal, ugyanis mindkettő szárítja a bőrt! Különösen a „téli viszketéssel” küzdőknek ajánlott a langyos vizes, gyors zuhanyozás nem irritáló készítménnyel, javasolt szappannal vagy speciális tusfürdővel fürdeni. Utána feltétlenül testápolót ajánlott használni.

  3. Ne fürödjünk naponta többször! Napi egyszeri fürdés tökéletesen elég, sőt, a karokat, a lábat és a törzset nem is kell feltétlenül szappanozni, vagy tusfürdővel sikálni, az öblítés is megteszi, így nem „radírozzuk le” a bőr természetes védelmét.

  4. Párásítsunk! A száraz levegő nedvességet von el a bőrtől, ezért a szobai párásítók jó szolgálatot tehetnek télen. Fontos, hogy ezeket rendszeresen tisztítsuk és cseréljük bennük a vizet, hogy kivédjük a penészgombák megjelenését.

  5. Védekezzünk a szél ellen! Tekerjünk sálat az arcunkra (de ne a szánk elé), hordjunk kesztyűt és sapkát és az ajkakat is védjük hidratáló készítményekkel. A gyakori kézmosás és a hideg miatt különösen fontos a gazdag, tápláló kézkrémek gyakori használata is. Az arcot is érdemes védeni, kifejezetten e célból kifejlesztett „cold krémekkel”, vagy egyéb arcápolókkal.

  6. Télen is fontos felkészülni a napsütésre! A 15 faktoros naptejek a mindennapi kint tartózkodáshoz elegendőek, de ha például szabadtéren sportolunk, ennél erősebb védelemre is szükség lehet. Síelésnél – főként tél végén – érdemes emelni a faktorszámot és ajkak fényvédelméről is gondoskodni. A túl sok és túl erős sugárzásnak kitett bőr a korai öregedés jeleit mutathatja és megnő a bőrdaganatok kialakulásának esélye is. Ugyanez érvényes a szoláriumozásra is. Az önbarnítókról pedig érdemes tudni, hogy szárítják a bőrt.

  7. Pótoljuk a D-vitamint! Mivel ezt a hormonként viselkedő vitamint nyáron a bőrünk állítja elő a napfény segítségével, télen nyilván alacsonyabb mennyiséghez jutunk belőle. Mielőtt azonban bármilyen mennyiségű és minőségű készítményhez fordulnánk, érdemes egy egyszerű vérvétellel ellenőriztetni a D-vitamin szintünket.

  8. Vegyük észre és kezeljük a hideg okozta problémákat! A hideg bőrelváltozásokat okozhat, érzékenyebbeknél, kisgyermekeknél akár fagyási sérüléseket is. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha megváltozik a kezünk vagy a lábunk színe, ha fájdalmat vagy érzéskiesést tapasztalunk.

  9. Kérjünk segítséget szakembertől! Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a szárazság nem szűnik, esetleg fokozódik, a bőr viszket, kivörösödik, kiütések, növedékek jelennek meg rajta, romlik az ekcéma, a rozácea állapot – feltétlenül forduljunk orvoshoz!

(Forrás: napidoktor.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek