Nyomtatás

Akár Ladát is vezethetünk Budapest egyedülálló retró múzeumában

459

Élményközpontnak álcázott valóságos időkapszula az Erzsébet tértől mindössze egy gondolatra található Budapest Retro Élményközpont, ahová fiatalok és idősek ugyanolyan elánnal térnek be és megsokszorozott örömmel távoznak.

A töretlen népszerűségnek örvendő Budapest Retro Élményközpont egy karnyújtásnyira az Erzsébet tértől, az Október 6. utca legelején csábítja időutazásra a magyar és a külföldi, csakúgy, mint a fiatal vagy épp idősebb közönséget.

Ráadásul nem kell kifejezetten a retro megszállottjának lenni ahhoz, hogy a múzeum felfedezése kellő lelkesedéssel és jóleső emlékekkel töltse el az ide betérőket.

malevv2

Nosztalgia mesterfokon

Az ajtón belépve, miután mi magunk is végigszánkáztunk az íves pult és a piros bárszékek mentén, majd a Turbó rágótól a kakasos nyalókáig lelkesen felsoroltuk minden olyan édességnek és finomságnak a nevét, amit felismertünk, a fogadótérként is szolgáló bisztró egy asztalánál foglalhatunk helyet.

malevv3

Míg az újhullámos Bambinkat szürcsölgetve várjuk a pillanatot, hogy belépjünk a központba, egy-egy retro kávé mellett megpihenő, a tárlatot már végigjáró, idősebb házaspárral elegyedünk szóba, akik nem győzik dicsérni a helyet.

A zsigereinkben érezzük mi is, hogy nem mindennapi élmény lesz a háromszintes komplexum bejárása, mely, mint megtudjuk, 6 és fél éves gyűjtőmunka eredménye.

Felhörpintjük az utolsó korty Bambinkat, koppannak az asztalon a régi presszókból ismert üvegpoharak, mi pedig bevesszük magunkat az idő és a régmúlt emlékek sűrűjébe.

Egy múzeum, ahol nincs teremőr

A minden tekintetben interaktív élményközpontban csak kevés olyan dolog van, amit ne lehetne kinyitni, megnyomni, megtapintani, felpróbálni, így

az első pillanattól az utolsóig valójában egy retro játszótéren érezhetjük magunkat.

Mi is szűnni nem akaró élvezettel nyitogatjuk a panelházaknak álcázott szekrényeket, melynek minden ajtaja múltbéli kincset rejt. Nem telik el úgy perc, hogy hozzánk hasonlóan valaki ne kiáltana fel egy régmúlt tárgy viszontlátásának örömében, vagy attól, hogy egy régi étlapon mindössze 4 forint 40 fillérbe került a máglyarakás.

malevv4

Gyerekkori élmények, úttörős emlékek, történetek pattognak jobbra-balra egy-egy retro Malév-relikvia, az eredeti Ferihegy-felirat, egy régi utcatábla, egy szimatszatyor, SOKOL rádió vagy anyukáink és nagymamáink műanyag hajcsavarói láttán.

A legapróbbtól a legnagyobb részletekig minden tudatos tervezőmunka eredménye: tematikából tematikába sétálunk, a gyerekkortól és a katonaviselt férfiak mindennapjaitól, a műszaki és háztartási cikkek rengetegén át egy kifogástalanul berendezett TV-stúdióig, ahol mi magunk is kipróbálhatjuk, milyen egy híradós székében ülni.

Két szint után sincs megállás

Az élményközpont legalsó szintjére lift visz le, vétek azonban azt gondolni, hogy abban a néhány másodpercben netalán unatkozni fogunk: az üvegliftből gigantikus neonreklám és retro, máig működőképes motorok szánkáznak el a tekintetünk előtt.

Ezen a szinten többek között az űrutazásnak, a Körút korabeli kirakatainak és járműveknek szentelnek nagyobb figyelmet. Miután elszánkázunk egy Volga-Gaz M21, a fényekben úszó Keravill, ÁFOR és Játékbolt kirakatok mellett,

bepattanunk egy Lada 2101 rendőrautóba,

ahol szimulátor segítségével autókázunk kicsit a Szomszédokból ismert Gazdagréti lakótelepen.

malevv5

Mielőtt visszatérnénk a jelennel átitatott valóságba, némi viccért cserébe újra fülünkhöz emeljük a nehezen, súlyosan és legalább annyira hangosan záródó telefonfülkék egy-egy telefonkagylóját, a bisztróban pedig egy-egy retro melegszendvics és sütemény társaságában gyűjtünk energiát.

Ha igazán maradandó élménnyel szeretnétek megajándékozni szeretteiteket, szüleiteket, nagyszüleiteket születésnap vagy épp a közelgő ünnepek és karácsony alkalmából, a múzeumban megváltott ajándékjegy a lehető legjobb választás.

A múzeum továbbá rendszeresen szervez exkluzív, tematikus tárlatvezetést a nyitvatartási időn túl pezsgővel, eperrel és meghívott vendéggel karöltve. A programról ezen a linken találtok bővebb információt.

| Forrás: funzine.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek