Nyomtatás

17 évszázad után ismét római folyami hajó a Dunán

461

A rekonstruált, IV. századi hajó július 15-án indult Németországból, és Ausztrián, Szlovákián keresztül augusztusban ér Magyarországra, majd folytatja az útját Románia keleti határáig.

„Minden Duna menti település életében nemcsak nagy kérdés, de lehetőség, erősség és kihívás is a Duna, mint településfejlesztési tényező. A Duna nemcsak a legfontosabb tájképi elem, ökológiai folyosó, de egyúttal a történelmi örökség lenyomata is. Nemcsak a magyar, de valamennyi Duna menti település ugyanazokkal a kérdésekkel szembesül nap mint nap.

Az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) nemzetközi projekt azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan lehet a római örökséget releváns tényezővé tenni a kortárs településfejlesztésben, hogy lehet kihasználni a dunai limes összekapcsoló erejét? A projekt egyik fő eredménye egy eredeti leletek alapján rekonstruált dunai őrhajó, mely a közös római örökség hordozója és manifesztációja” – magyarázta lapunknak a pályázat lényegét Kovács Máté Gergő, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) Építészmérnöki Kara Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének tudományos munkatársa.

romaihajo2

Magyarországon a BMGE az egyik projektpartner, amely kutatási vagy tervezési oldalon több hallgatót is bevont a programba.

A projekt céljai megvalósításának segítése lehetőséget ad az önkormányzatok számára, hogy más Duna menti településeket is megismerjenek, és az ő kérdéseiken keresztül válaszokat találjanak a Duna mint településfejlesztési erőforrás kiaknázásához.

A projekt egyik kiemelt látványossága, hogy Németországban, a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai rekonstruáltak egy 4. századi római hajót a Mainzban található leletek alapján.

A kiválóan működő, lusoria-típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna és összesen 25 személy foglalhat helyet benne.

A projekt vezető partnere több turnusban legénységet is toborzott hozzá, akik Ingolstadtból indulva kéthetes váltásokban (nemzetközi csapat) végigutaznak a Dunán, a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig.

Ez az utazás fizikailag is összeköti a Duna-menti római örökséggel is rendelkező településeket, nem véletlenül viseli a Connecting Cruise nevet.

„Régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek most egy európai projekt keretén belül lehetővé teszik azt, hogy teljes életnagyságban megcsodálhassunk egy római dunai őrhajót, amelynek feladata a Limes őrzése volt.

„Képzeljük el, hogy a százhalombattai Matrica castrum egyik lakója vagyunk, és alig várjuk, hogy befusson a Danuviana Alacris. A hajó 24 fős legénysége egész nap evezett a Dunán, hogy végre kikössön. Másnap továbbmennek, de addig is megismerhetjük a hajót, a kapitányt, és az út részleteit, és vendégül láthatjuk a legénységet, akik kalandjaikról mesélnek” – mondta még kedvcsináló gyanánt Kovács Máté Gergő.

A hajó 2022. július 16-án rajtolt Németországból, majd Ausztrián és Szlovákián keresztül augusztus 10-én ér Esztergomba.

Az útiterv szerint következik Visegrád (aug.11.), Szentendre (aug.12.), Budapest (13-14.), Százhalombatta (15-17.), Adony (18.), Dunaújváros (19-21.), Bölcske (22.), Paks-Dunakömlöd (23-24.), Fadd Dombori (25-26.), Baja (27-28.), Dunaszekcső (29.), Mohács-Kölked (30-31.).

A hajó útjához kerékpárral, kenuval vagy gyalogosan bárki csatlakozhat egy tetszés szerint kiválasztott szakaszon.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek