Nyomtatás

Bolygófüzér jelenik meg péntektől az égbolton

427

Legutóbb ezer éve volt erre példa.

„Ilyenre legutóbb 947-ben volt példa, és a 2492. áprilisáig kell várni a következőre” – mondta el Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagásza az Inforádió műsorában pénteken.

Az együttállás másik érdekessége, hogy az öt szabad szemmel is látható bolygó pontosan olyan sorrendben lesz a Naptól kiindulva az égen, ahogyan azt a Naptól való távolságuk szerint ismert: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz.

„Különleges vendégként” a Pluto és a legnagyobb és legfényesebb aszteroidaöv-beli kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba

– hangzott el a beszélgetés során.

„A Neptunusz és az Uránusz nagyon hosszú keringési idővel megy körbe, az Uránusznak 84 év, mire megkerüli a Napot, a Neptunusznak ez 165 év, illetve a Merkúr még a problémás, mert annyira gyorsan kering a Nap körül, hogy évente csak nagyon kis időszakokban, néhány hétig lehet észre venni ezt a bolygót” – mondta el a csillagász.

A megfigyelésnél az időzítésen túl fontos a pozíció is

Ahhoz, hogy az öt fényes bolygót megpillantsuk, hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé kell fordulni. Ekkor a bolygók mind egymás mellett, egy füzérként jelennek majd meg.

Az első bolygó, a Szaturnusz már éjfélkor kel. Utolsó előtti bolygóként a Vénusz már 3.30-kor elég magasan lesz, a Merkúr azonban csak 4 óra után emelkedik megfigyelhető magasságba

– magyarázta a szakértő.

Szabó Olivér Norton arra hívta fel a figyelmet, hogy az időzítésen túl fontos a pozíció is: alacsony keleti horizontot kell keresni, hogy keleti irányban fák, magas épületek vagy hasonlók ne zavarják a kilátást, mert a Merkúr, a Vénusz és az Uránusz viszonylag alacsonyan lesz az égen.

| Forrás: mandiner.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek