Nyomtatás

Óriási magyar siker a legrangosabb ingatlanfejlesztési nemzetközi versenyen

357

Öt arany- és egy ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők Párizsban a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyén, a FIABCI-n. Első díjas négy beruházás lett – az egyik két kategóriában is a legjobbnak bizonyult – , ezüstöt pedig egy irodaház két épülete kapott. Idén osztották ki a 2021-es elismeréseket is, ahol négy arany- és három ezüstérmet ítéltek oda magyar fejlesztéseknek. Bemutatjuk a díjazott beruházásokat.

A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. Az esemény célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése. A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

A pályázat jelentőségét felismerve először Brazília és Malajzia, majd Magyarország is meghirdette saját nemzeti ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát azzal a céllal, hogy a nyertesek képviseljék országukat a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton. Ma már több mint 20 ország rendezi saját nemzeti pályázatát hasonló megfontolásból.

2022-ben első díjat nyert a Szervita Square Building két kategóriában, a BudaPart városnegyed fejlesztése, a Millenáris Széllkapu park és a Komáromi Csillagerőd, míg ezüstérmes lett a Váci Greens E és F épület. 2021-ben első díjas lett a Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában, a Metrodom Panoráma Lakópark és a Himalájában, Zanglában található szolár iskola. Második helyezést ért el a városligeti Millennium Háza, a MOME Campus és a XIII. kerületi Klapka Központ.

A járványhelyzet miatt a FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésén a tavalyi díjakat is átadták, 2021-ben négy arany- és három ezüstérmet ítéltek oda Magyarország kiemelt fejlesztéseinek – jelentette be Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke.

A díjazott ingatlanfejlesztések rövid bemutatása

2022-ben díjazott projektek

A Szervita Square Building aranyérmet nyert a Többfunkciós Épület és a Fenntartható Ingatlanfejlesztés kategóriákban

A Szervita Square Building Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum környezettudatos minősítéssel rendelkező többfunkciós (mixed-use) épülete, amely 14.500 négyzetméteren kínál prémium kiskereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat Budapest szívében.

Sasvári Gabriella, a Horizon Development ügyvezető partnere és fejlesztési igazgatója így méltatta a cég sikeres részvételét a FIABCI World Prix d’Excellence idei megmérettetésén: „A Szervita Square Building aranyérme mind a többfunkciós épületek mind a fenntartható ingatlanfejlesztések kategóriájában óriási elismerés számunkra egy ilyen nívós nemzetközi mezőnyben, és megerősít minket abban a hitünkben, hogy a globális befektetési piacon is vonzó, prémiumkategóriás, környezettudatos projekteket fejlesszünk a jövőben is.”

fiab

A Komáromi Csillagerőd Örökségvédelem kategória első helyezett

“Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy zsinórban a második évben részesülhetett a FIABCI rangos elismerésében a Liget Budapest Projekt fejlesztése. A Millennium Háza tavalyi, s a Komáromi Csillagerőd idei díjazása is megerősíti, hogy a megvalósításért felelős Városliget Zrt. mára a kulturális ingatlanfejlesztés meghatározó szereplőjévé vált.” – mondta az elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A régóta hányatott sorsú Komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megvalósult. A több mint három évig tartó munkálatok során – Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján – az erődépületet és környezetét felújították, és kiegészítették egy új, többfunkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel is, ezzel a meglévő épület nettó alapterülete több mint 7.000 m2-re növekedett. A felújítást megelőző fél évszázadban a Csillagerőd folyamatosan lepusztult, felújításával az erődrendszer – amely az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt – egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát.

fiab2

A Városfejlesztés kategóriában első helyezett lett a BudaPart

A Property Market Kft. ingatlanfejlesztésében 2017 júniusában indult beruházás egyedülálló, mind elhelyezkedésének, mind a zöld- és vízfelület magas arányának köszönhetően. A teljes fejlesztési területből (23 hektár) 17 hektár beépíthető, így a leendő közparkokkal együtt a BudaPart majdnem fele, 26 hektár zöldfelület marad, melynek része a Kopaszi-gát is, illetve a terület része a 11 hektárnyi vízfelület is.

A megközelítőleg 10 éves, maximum 6 fázisban megvalósuló beruházás alatt összesen 15 lakó- és 13 irodaház, valamint egy hotel fejlesztése valósul meg, így várhatóan közel 3.000 lakás, 250.000 négyzetméter iroda-, és nagyságrendileg 15.000 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, ahol mintegy 25-30.000 városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben. A beépítési koncepciót a fejlesztő a dán ADEPT építészirodával dolgozta ki.

Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, büszkék arra, hogy a világ legnagyobb, ingatlanfejlesztőket és -befektetőket tömörítő szervezete, a FIABCI a világ legjobbjának választotta a BudaPart projektet. Hangsúlyozta, hogy a 2021-es esztendő mérföldkő volt a cég életében, a vállalat első projektje a BudaPart, meghatározó városrészfejlesztési projektté vált.

fiab3

A Millenáris Széllkapu Park a Közcélú Infrastruktúra Fejlesztés kategória első helyezését érte el

Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 355 új fával nyitotta meg kapuit 2020-ban Budapest modern pihenőparkja, a Millenáris Széllkapu park. A Millenáris Széllkapu generáltervezői csapatát, azaz a TSPC iroda építészeit Könözsi Szilvia és Kádár Mihály építészek vezették.

A jelentős rozsdaövezeti fejlesztés az egykori Ganz-gyárak elhanyagolt, szennyezett területét változtatta kreatív és látványos pihenőparkká, építészeti formanyelvével és tájépítészeti megoldásaival a Millenáris korábban kialakított parkrészéhez kapcsolódva. A 35 ezer négyzetméter területű Széllkapu park leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő és összekötő elemként, illetve pihenő és kilátópontként is funkcionál. Ez Közép-Európa legnagyobb függőkertje; 4000 négyzetméter vertikális zöldfelülettel a park egyfajta kiterjesztése.

A park építészeti fókuszpontjába három látványos, egyedileg tervezett design-napelemet helyeztek el a TSPC mérnökei: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is. Az ingatlan jelentősen növeli a főváros zöldfelületeit, a nyitás óta Budapest egyik legkedveltebb találkozópontja, rekreációs zöld zónája lett. A tervezést és kivitelezést a TSPC BIM Kft. egyedi BIM alapú megoldásai és szolgáltatásai támogatták.

Könözsi Szilvia a TSPC csoport építész tervezési igazgatója és Kádár Mihály tulajdonos és ügyvezető elmondták: „Több hazai díjazást követően alázattal szemléltük, hogy egy ilyen nemzetközi megmérettetésen – a FIABCI nemzetközi zsűrije is – elismerték a munkásságunkat. Bár a díjátadón nem mindenkinek volt lehetősége részt venni; az érdem az egész generál tervezői csapatot illeti. Köszönettel tartozunk a csapatunknak és a csapathoz csatlakozó szakembereknek, hogy ez a projekt ilyen sikerrel valósulhatott. meg. Azt látni, hogy milyen sokan használják és szeretik a Széllkapu parkot és a FIABCI nemzetközi díját megkapni; együtt a legnagyobb elismerés számunkra.”

fiab4

Váci Greens E és F irodaházak ezüstérmes elismerést kaptak Irodaház kategóriában

A Váci Greens egy nagyszabású, campus-stílusú fejlesztés Budapesten, a XIII. kerületi Váci úti irodafolyosón, 130.000 négyzetméternyi exkluzív „A+” kategóriás irodaterülettel, kiterjedt zöld közösségi környezetben. A koncepció összesen hat épületből áll és két fázisban valósult meg (I. fázis – A, B C és D épület, II. fázis – E és F épület). A pályázaton a Váci Greens 2020-ban átadásra került II. fázisával, vagyis az 50.000 m2 irodaterületet magában foglaló E és F irodaházakkal nevezett a projekt fejlesztője, az ATENOR.

A Váci Greens tervezése és kialakítása a legjobb építészeti dizájnt ötvözi a legmodernebb és a lehető legmagasabb fokú környezettudatos építési technológiákkal. A projekt fejlesztője, az ATENOR 2008-ban elsőként jelent meg Magyarországon, mint zöld irodaépület fejlesztő, és azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy projektjei összhangban legyenek az ökológiai követelményekkel.

A környezetvédelem mellett egy másik, nagyon jelentős tényezőt, a társadalmi felelősségvállalást is fejlesztéseik fókuszába helyezték. Ezért nemcsak hazai, de világviszonylatban is elsőként az ATENOR az a fejlesztő, aki az Access4you által 8 SPI (speciális igényű emberek) célcsoport igényeinek figyelembevételével megalkotott, 500 szempontot tartalmazó minősítési rendszer követelményei szerint tervezi az összes épületét, támogatva ezzel a testi és szellemi fogyatékkal élők integrációját.

fiab5

2021-ben díjazott projektek

A Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában nyert aranyérmet

A Párisi Udvar Hotel Budapest műemlékrekonstrukció két kategóriájában is elhozta a FIABCI World Prix d’Excellence Awards ingatlanfejlesztési díj első helyezését. A 2021. június 3-án megrendezett eredményhirdetésén a Párisi Udvar épületének rekonstrukcióját „Örökségvédelem” és „Hotel” kategóriában is a legjobbnak találták és World Gold Winner díjjal jutalmazták.

A Mellow Mood Hotels szállodacsoport tulajdonosai – Sameer Hamdan és Awad Zuhair – egy egyedi, minden igényt kielégítő ötcsillagos luxusszállodát álmodtak meg a korábban éveken át üresen álló épületben. A tervezést az Archikon végezte, a kivitelező Market Építő Zrt. közel négy és fél évig dolgozott a Budapest ikonikus épületének tartott, eklektikus stílusú, Európa egyik legnagyobb kerámiaburkolatával rendelkező épületének felújításán. A Párisi Udvar Hotel Budapest 2019. májusában nyitotta meg kapuit szállodaként, a The Unbound Collection by Hyatt márka tagjaként.

fiab6

A Környezettudatos fejlesztés kategóriában aranyérmet nyert a Zanglai Szoláriskola

A világ egyik legnehezebben megközelíthető régiójában, az indiai Himalájában fekvő Zanglában tervezett szoláriskolát az Archikon Építésziroda a zanglai királyi palotát helyreállító Csoma Szobája Alapítvány felkérésére, velük együttműködve. A szoláriskola célja a téli oktatás tantermeinek megvalósítása volt, olyan módon, hogy a helyi anyagokból és technológiával készült épület fűtése a nap természetes energiájával történhessen.

fiab7

A Középmagas Lakóépület kategória első díját a Metrodom Panoráma lakópark nyerte el

A Metrodom Panoráma a főváros, és egyúttal Újpest egyik legizgalmasabb új építésű modern lakóépülete, ahol az összesen 632 lakás mellett irodaterek, vendéglátó és szolgáltató egységek is találhatóak, elegáns hangulatú fogadóterekkel, lobbival a földszinten. A Metrodom Panoráma hibrid szemléletmódja az épített és a természeti környezet közötti harmóniát hozza el, ahol a zöld környezet mellett a városi életforma valamennyi előnyét élvezhetik az itt élők. A hangulatos, vertikális falak, és a homlokzatok erkélyeinek vonalába ültetett több mint 200 fa és a 4 kilométer hosszúságon kígyózó növénysor is jelentős mértékben emeli a Metrodom Panoráma lakóparkban élők mindennapjait.

További három ezüstérem született Örökségvédelem, Közcélú Infrastruktúra és Intézményfejlesztés és Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriákban

fiab8

Az Örökségvédelem kategória 2. helyezettje le a Millennium Háza

A Millennium Háza néven újjászülető intézmény jelképe a Városliget átfogó megújításának: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő renoválásának. Az épületben egy kiállítótér, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat 2019 ősze óta.

Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően közel 5.000 Zsolnay kerámiát állítottak helyre, így a ház hosszú évtizedek után végre valódi értékéhez méltó gondoskodást kapott, visszanyerte eredeti külsejét, és így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épülete lett. A belsőépítészeti kialakítás során elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva a korabeli térszerkezetet. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra, ahol a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1.500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

fiab9

„A Millennium Háza néven újjászületett intézmény fontos jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető küldetésének: a régi értékek megőrzésének és egyben a mai igényeknek megfelelő, legkorszerűbb módon történő megújításának. Éppen ezért az épület műemléki helyreállításával az volt a szándékunk, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek. A FIABCI elismerése ezért nem csak óriási büszkeség számunkra, hanem fontos megerősítése is annak, hogy sikerült megvalósítani céljainkat.” – mondta el a díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Közcélú Infrastruktúra és Intézmény Fejlesztés kategória 2. helyezettje a MOME Campus Fejlesztés

Magyarország kormánya 2014-ben döntött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztéséről. A campusfejlesztés száz százalékban hazai teljesítmény, a tervezéstől a kivitelezésig: magyar tervezők tervezték, és magyar vállalkozók építették. Uniós nyílt közbeszerzési versenypályázat kiválasztását követően a kivitelezői munkálatokat a Market Építő Zrt. végezte. A MOME 25.000m2 épületet és 15.000 m2-es közparkot magában foglaló új campusát 2019. szeptember 6-án vehették birtokba az egyetem tanárai, diákjai, de az ingatlan szabadon látogatható bárki számára.

Az építés fontosabb adatai:

  • az új és felújított épületek területe 25.000 m2,
  • a megépült helyiségek száma meghaladja a 700-at,
  • az építkezés 5 éve közel 5.000 embernek adott munkát és családjának megélhetést,
  • közel 68.000 m3 földkitermelés, ez több mint 27 versenymedence térfogata,
  • több mint 1.600 tonna vasbeton, ez mintegy 80 csuklós autóbusz teljes súlya,
  • közel 180 km elektromos vezeték, ez a Budapest-Szeged távolságnak felel meg,
  • 5.000 konnektor és villanykapcsoló,
  • több mint 4.300 lámpa,
  • 15.000 m2-es megújult közpark, amelyben összesen mintegy 16.000 fát, bokrot, cserjét, egynyári növényt telepítettek.

fiab10

A Klapka Központ is 2. helyezést ért el a Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriában

A budapesti Klapka Központ a magyar főváros XIII. kerületének egyik revitalizálásra kijelölt területén épült, teljes egészében a kerületi önkormányzat beruházásában. Az épület helyén álló korábbi szolgáltatóház bontása után a cél egy kortárs, igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi jelleget adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megteremtése volt, egy városi kisközpont kialakításával.

A Klapka Központ különleges építészeti megoldása, hogy két különálló, műszakilag és funkcionálisan mégis összekapcsolt részből áll: a Főépületből és a Dombházból, melyeket a földszinten a hangulatos passzázs, az emeleten pedig a lebegő folyosók kötnek össze. Az épület földszintjén 4 rendelői helyiségből álló háziorvosi rendelőt alakítottunk ki. A Dombházban és a Főépület földszintjén továbbá 1. emeletén üzleti egységeket (kereskedelmi, szolgáltatási, irodai funkcióval) alakítottunk ki, 15 darabot, míg a 2-5. szintjén mindösszesen 33 darab prémiumkategóriás önkormányzati bérlakás található. Az épületegyüttes közvetlen környezetében igényesen kialakított 2.538 m2 területű zöldfelület létesült.

fiab11

| Forrás: magyarepitestechnika.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek