Nyomtatás

Visszanyerte eredeti pompáját a Ferenciek terén álló Matild Café & Cabaret

643

Budapest történelmének egyik legnépszerűbb kávéháza, az egykori „Belvárosi Kávéház” több évtizedes elfeledettség után Matild Café & Cabaret néven tér vissza Budapest társasági életébe május 19-én

A régmúltú „Belvárosi Kávéház” hosszan tartó és részletes felújítási munkálatokat követően Matild Café & Cabaret néven tér vissza Budapest társasági és kulturális színterére május 19-én. Az eredetileg 1901-ben megnyílt történelmi kávéház újragondolása a Boldog Békeidők élénk társasági életét megidéző, impozáns 300 férőhelyes kávézóval és nagyszabású kabaréműsorokkal várja majd a vendégeket a Ferenciek terén álló Matild Palota épületében. A Belváros híres társasági helyszínének gasztronómiai koncepcióját a legendás séf, Wolfgang Puck álmodta meg.

mati3

A klasszikus szecessziós „Belvárosi Kávéház" hosszas felújítás után, korhű pompájában Matild Café & Cabaret néven született újjá, és május 19-től várja vendégeit a Ferenciek terén álló Matild Palota épületében. A kávéháznak otthont adó ikonikus palota 120 évvel ezelőtt, a Boldog Békeidők korszakában, Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegné védnöksége alatt épült, hogy Budapest társasági életének központjaként tündököljön.

mati2

A kétszintes kávéház a korszak pezsgő társasági életének legnépszerűbb találkozóhelye volt, ahol jeles közéleti személyiségek, újságírók, művészek találkoztak, és ahol a magyar irodalom néhány jelentős darabja is megszületett. Krúdy Gyula is itt vetette papírra a Szindbád számos történetét. Magyarország egyik legnagyobb szerzője előtt tisztelegve Krúdy-szobrot is emeltek a kávéház mellett 2021-ben.

A kávéház nemcsak a város társasági életének központjaként működött sokáig, hanem a 2. világháború utáni újrakezdéshez kapcsolódóan is erős szimbolikával bírt: ez volt az első budapesti vendéglátóhely, amely a háború után elsőként nyitotta meg kapuit a városlakók előtt. A Rónay Egon vezette kávéház akkoriban az újrakezdés ígéretének üzenetét képviselte a lakosság felé.

Az eredeti kávéházat közel négy évtizeden át a Rónay vendéglátós-dinasztia vezette, majd igen változatos korszakokat élt meg a legendás helyszín. Ez volt az egyik legtradicionálisabb kávézó otthona, később működött itt étterem, kaszinó, sőt éjszakai klub is.

mati4

Maga az épület mára az UNESCO világörökségi listájára is felkerült, és 1977 óta műemlékvédelem alatt áll. A hosszan tartó és rendkívül részletgazdag helyreállítási munka az eredeti terveken alapult, korabeli rajzok és fényképek is segítették a restaurátorok munkáját.

mati5

A város ikonikus épületében elhelyezkedő, 300 férőhelyes Matild Café & Cabaret az igazi kávéházi kultúrát eleveníti fel a Boldog Békeidők élénk budapesti korszakát megidéző, rendkívül autentikus légkörével. A Matild Café & Cabaret vendégei nappal a könnyed kávéház különleges gasztronómiai kínálatát élvezhetik, míg az est leszálltával, akárcsak az 1960-as években, a város élénk közösségi színterévé avanzsáló helyszínen magyar és nemzetközi kabaré műsorokat tekinthetnek meg a kávéház különleges hidraulikus színpadán.

„Rendkívül nagy öröm számunkra, hogy ez a szecessziós kávéház végre visszatér Budapest társasági és kulturális színterére. Nem volt egyszerű feladat, azonban minden részletet visszaállítottunk az eredeti állapotába. A helyszín egyedi atmoszférája, a különleges dizájn a helyi kultúrában gyökerezik, és a kávéház minden elemét átjárja. A Matild Café & Cabaret-ba belépve vendégeinket elvarázsolja majd a történelmi hangulat, ennek a gyönyörű kávéháznak az öröksége" - nyilatkozta Emre Pasli, a Matild Palota Szállodaigazgatója.

A helyszín gasztronómiai koncepcióját a hollywoodi sztárok séfje, Wolfgang Puck álmodta meg és a hagyomány, valamint az innováció elegyét testesíti meg. Az étlapon a gasztronómiai élmények stílusos és modern elemei is felsorakoznak a reggel vagy napközben betérő vendégeknek. Kávék, torták, hagyományos péksütemények, comfort ételek, nemzetközi fogások és páratlan kiszolgálás várja a kávéházak szerelmeseit. Wolfgang Puck és magyar csapata a legjobb minőségű, helyi alapanyagokat és kifinomult kulináris technikákat alkalmazva teszi tökéletessé a Matild Café & Cabaret által kínált élményeket.

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek