Nyomtatás

Jótékonysági célból hatalmas tobozokat bocsájtott árverésre a Folly Arborétum

385

A Down-szindróma világnapja alkalmából impozáns méretű, szüretelt tobozokat ajánlott fel jótékonysági árverésre a Folly Arborétum az óriástobozú fenyőjéről (Pinus coulteri).

A befolyó összeget idén egy XI. kerületi óvodának adományozzák, ahol speciális nevelési igényű gyermekeket nevelnek integráltan. A licit másodlagos célja, hogy felhívják a figyelmet az ilyen típusú intézmények fontosságára.

A Folly Arborétum és Borászat életében, Folly Judit harmadik gyermeke születése óta kiemelt dátum március 21-e, a Down-szindróma világnapja, miután a kicsi, Down-szindrómával született. Miklós már 6 éves, fejlesztésében elsősorban a család, az otthoni légkör és a korban közeli testvérei segítenek. Szorosan kapcsolódva, azonban a legtöbbet annak az integráló óvodának köszönhet, amely szinte második otthona, és ahol szeretettel befogadták.

"Intézményünkben integrált nevelés folyik, így is segítjük a speciális nevelési igényű gyerekek épek közé való beilleszkedését, fejlesztését. Ennek köszönhetően csökkenthetők a hátrányok, javítható az életminőség, miközben az ép gyerekek is elfogadóbbá válnak, természetessé válik számukra a tolerancia és a segítségnyújtás" – mondta el Dózsa-Szedlacsek Éva, a XI. kerületi Gazdagréti Óvoda intézményvezetője.

„Megtapasztalva Miklós születésekor a teljes kétségbeesést, úgy gondoljuk, történetünket elmesélve reményt tudunk adni a hasonló helyzetben lévő várandós vagy szülés után álló édesanyáknak, édesapáknak, családoknak. Ezért tartjuk fontosnak, hogy időről időre valamilyen jótékonysági akcióval hívjuk fel a figyelmet a témára. Idén azért választottuk ki kifejezetten ezt az óvodát, mert az az integrált nevelés, amely ebben az intézményben folyik, és a nevelők munkája példaértékű" – fejtette ki Folly Réka, negyedik generációs tulajdonos, a Folly Arborétum és Borászat ügyvezetője a jótékonysági kampány kapcsán.

tobozz2

A jótékonysági aukción a Down-szindróma világnapja alkalmából tehát óriási tobozok kerültek árverésre arról a különleges fenyőről, amelyet még Folly Gyula, Réka és Judit édesapja ültetett. Az Arborétum óriástobozú fenyője (Pinus coulteri) 60 éves és ma már több, mint tíz méter magas. Érett tobozai elérhetik a 30–40 cm magasságot, nedves súlyuk megközelíti a 3-4 kg-ot. A népszerű jótékonysági aukció március 17-18. között zajlott.

Végül a Folly felajánlásának köszönhetően az eredeti 2 db helyett végül 3 db óriástoboz talált gazdára. A három toboz licitjéből befolyt összeg: 235.000 forint lett.

Az összeget idén tehát egy olyan XI. kerületi óvodának adományozzák, amely integráltan neveli a speciális nevelési igényű gyermekeket, a Folly ezzel is szerette volna felhívni a figyelmet az ilyen típusú intézmények fontosságára. Legutóbb tavaly novemberben volt tobozszüret az Arborétumban, az árverésre felajánlott tobozokat is ekkor takarították be. A két óriástobozra licitálni az erre készült Facebook esemény alatt lehetett.
Az óriástobozú fenyőről

A Pinus coulteri, vagyis az óriástobozú fenyő a világ legnagyobb tömegű tobozt nevelő fenyője, ami 25 méter magasra is nőhet az amerikai bokorerdőkben. Rozsdabarna kérge pikkelyes, mélyen repedezett. Merev, szürkészöld tűlevelei 20–30 cm hosszúak. Virágzatai tavasz végén-nyár elején nyílnak. A tobozok a másod-, harmadévre fejlődnek ki, és nemegyszer a három kilogrammot is elérik. Magjai egykor indián törzsek fő táplálékául szolgáltak, gyantája pedig gyógyító összetevőket tartalmaz. Angolul özvegycsinálónak, azaz widowmakernek nevezik.

Folly – A Balaton édenkertje

Mintha a paradicsomban lennénk. A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula, pécsi orvos telepítette 117 évvel ezelőtt. A hely különleges klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett, ritkaságnak számító egzotikus növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. A kezdetekkor az alig fél hektárnyi területből mára már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 300 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul. A Folly család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet.

Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat. Mi több, az érdeklődők a helyszínen Folly teákat, szörpöket, süteményeket és borokat is kóstolhatnak, sőt, az itt lévő étteremben pedig szezonális étlappal, és gasztroprogramokkal várják a vendégeket.

| Forrás: travelo.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek