Nyomtatás

Friss szerzeményekkel nyitott újra az óbudai Vasarely Múzeum

820

A tárgyak más(od)ik élete - Új szerzemények című időszaki kiállítással és a Victor Vasarely művészetét bemutató állandó kiállítás újragondolt változatával nyitott újra január 15-én az óbudai Vasarely Múzeum.

Az újszerzeményi kiállítás a múzeum történetének mind ez ideig páratlan, de igen örvendetes eseményéhez kapcsolódik. A közelmúltban ugyanis egy nagyobb szerzeményezés útján első ízben gyarapodott jelentősen a Victor Vasarely 1982-ben tett adományát őrző intézmény gyűjteménye - közölte a Vasarely Múzeum.

A száznál is több alkotást a művész egyik gyűjtője, egykori munkatársa és egy közeli barátja ajánlotta fel egymástól függetlenül az 1987 óta az óbudai Zichy-kastélyban működő múzeumnak.

A mostani kiállítás az értékes tárgyak közül két műtárgycsoportra fókuszál, Robert Zussau és a szintén francia Bruno Fabre adományára. A felajánlott művek között Victor Vasarely alkotásai mellett fia, Jean-Pierre Vasarely (művésznevén Yvaral) képeivel is találkozhat a közönség - áll a közleményben.

Mint a múzeum felidézi, Robert Zussau (1930-2020) a párizsi Silium szitaműhely kivételes tehetségű alkalmazottjaként került kapcsolatba Victor Vasarelyvel, és az 1960-as évek elejétől majdnem harminc éven át volt a magyar származású művész műtermének asszisztense.

Robert Zussau a művész fiával, Yvarallal is dolgozott. Munkakapcsolatuk és barátságuk tárgyi bizonyítéka a 2018-ban a Vasarely Múzeumnak ajándékozott 26 szerigráfia, amelyből 19 Yvaral munkája - tudatta a múzeum.

A másik adományozó, Bruno Fabre "azzal a szándékkal kereste fel Victor Vasarely hagyatékának budapesti központját, hogy harminc értékes, a legkülönbözőbb technikával készült tárggyal gazdagítsa a gyűjteményt" - méltatja az adományozót a közlemény.

Mint a Vasarely Múzeum hangsúlyozza, a kiállítás nemcsak lehetőséget ad arra, hogy közszemlére tegyék új kincseiket, de a bemutatott képek üzenettel is bírnak.

"Azoknak a filantróp személyeknek a múzeum felé való elkötelezettségéről tanúskodnak, akik a magyar származású művész alkotásainak közelében élik vagy élték le az életüket. Meggyőződéssel vallják, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeum fíliájaként működő közgyűjtemény a lehető legméltóbb hely arra, hogy Victor Vasarely örökségének birtokosa és az általa képviselt szellemiség folytatója legyen" - fogalmaz a közlemény.

A múzeum emlékeztetett arra is, hogy az új kiállítással párhuzamosan a Victor Vasarely művészetét bemutató állandó kiállítást is átrendezték, így az op-art világhírű mesterének a közönség előtt kevéssé ismert, szürrealista ihletésű, illetve az 1945 és 1960 közötti időszakában készült fekete-fehér/kinetikus művei a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapnak.

Az Orosz Márton által rendezett, A tárgyak más(od)ik élete című időszaki kiállítás május 31-ig látogatható.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek