Nyomtatás

Felújítják a budapesti Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményt

303

Megkapták a szükséges engedélyeket a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény modernizálásának tervei, így megkezdődhet Budapest egyik fontos ipari műemlékének komplex megújítása.

Végre megkezdődhet Magyarország egyik kiemelkedő ipari műemlékének, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének komplex megújítása, pár napja ugyanis megkapták a szükséges engedélyeket az épület modernizálásának tervei. Ahogy Vitézy Dávid posztjából kiderül, a beruházás előkészítését a Közlekedési Múzeum irányítja. A tervek elkészültével és az engedélyek birtokában a kivitelezési tendert 2022 elején tervezik kiírni a 160 éves öntöde méltó felújítására, megmentésére.

„Az Öntödei Gyűjtemény az egykori Ganz gyár, a magyar ipar zászlóshajójának egyik legrégebbi, máig fennmaradt épületében kapott helyet. Az épületet Ganz Ábrahám építtette 1858–1862 között és 1964-ig a vasúti kerekek gyártásában is fontos szerepet betöltő kéregöntödeként üzemelt. Közép-Európa első öntészeti múzeumaként 1969-ben nyitotta meg kapuit, majd Buda első ipari műemlékévé nyilvánították” – írja Vitézy.

ommontode2

A közel 160 éves, értékes fa rácsostartó tetőszerkezet nagyon elöregedett az idők során, emiatt 2019 óta már nem is látogatható a múzeum. A felújítás után egy mai igényeknek megfelelő új konferencia- és rendezvénytérrel gazdagodik majd az épület, valamint a múzeumkert is megújul és megnyílik majd a nagyközönség számára. Az épület minden műemléki elemét pedig megmentik és felújítják. Az épületben az eddigi öntészeti kiállítást egy új, szélesebb ipartörténeti kitekintésű tárlattal egészítik majd ki, középpontba helyezve a magyar ipar aranykorát és Ganz Ábrahám örökségének a bemutatását.

| Forrás: welovebudapest.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek