Nyomtatás

Nőnek vagy esnek az árak?

687

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által készített friss felmérés szerint a faanyagok ára Budapesten 86 százalékkal, az országban átlagosan 160 százalékkal emelkedett 2021 első felében 2020 végéhez viszonyítva, derült ki az ATV riportjából.

Nem csak a faanyagokat érinti a drágulás: a hőszigetelő anyagok ára például 45 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek ára pedig átlagosan 35 százalékkal nőtt országosan. Ezzel szemben a Turai Fatelepen ezzel ellentétes folyamatok tapasztalhatók…

Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének építőanyag-gyártó tagozatának elnöke az atv híradójának nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az árak ugyanilyen mértékben nőttek a környező országokban is. Gyakorlatilag fa- acél- és műanyaghiány van egész Európában, ami végig ment az értékláncon, drasztikusan megnövelve az építőipari anyagok árait – magyarázta.

Közben az ÉVOSZ által végzett felmérés szerint enyhülést tapasztalnak az építőiparban, az áremelkedés miatti építőipari feszültség csökken. Szeptember elejétől a kritikus építőanyagok (fa, acél) ára 10-15 százalékkal mérséklődött, mindezt pedig a fogyasztók is érzékelni fogják – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-vel.

A közlemény szerint az ÉVOSZ a nagy áruforgalmat lebonyolító építőanyag-kereskedők (Akker-Plus, a Lambda System, a Masterplast, a Piramis és az újHáz ) vezetői, valamint a kormányzat részéről Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó és Gyutai Csaba építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos bevonásával közösen készítette el a magyarországi építési piac anyagellátásának helyzetértékelését.

Az elemzésben részt vevők hangsúlyozták, hogy az előre nem látott, összességében 30 százalékos építőanyag-áremelkedéseket március és augusztus között meghatározóan az építőanyagok és építési termékek piacán tapasztalt világkereskedelmi folyamatok okozták. A legnagyobb áremelkedések azoknál a termékeknél voltak, ahol alapvetően importra szorul a magyar építési piac: a fa, az acél, a réz és alumínium, valamint vegyipari alapanyagú termékek ára nőtt drasztikusan, 50 vagy akár 100 százalékkal.

A Turai Fatelep vezetője, Mészáros Attila az áremelkedések kapcsán egészen nyár közepéig tapasztalt növekedésről számolt be, különösen a fenyő-fűrészáru esetében, de hozzátette, hogy a külföldi hiányok csökkenésével az árak is mérséklődni kezdtek, amelyet az elsők között igyekeznek a vásárlók felé is érvényesíteni. A nyár végi kompenzációt szeptember közepén már egy újabb árcsökkenés követte a Turai Fatelepen, ami a tulajdonos szerint egészen télig fokozatosan érzékelhető lesz a várakozásaik szerint. Ezért aki eddig kivárt az épületfa vásárlásával, annak most érdemes figyelni az árakat és a faanyagok készletét, hogy jó helyen és jó időben tudja beszerezni az építkezéshez szükséges fát.

A meghozott kormányzati intézkedések, a világkereskedelmi feszültségek enyhülése és a nagy forgalmú építőanyag-kereskedők alternatív import piaci beszerzései nyomán szeptember elejétől a kritikus építőanyagok piacán az árak már 10-15 százalékkal mérséklődhetnek – iparágtól függően – az ÉVOSZ szerint.

A kivitelezők és kereskedők közös várakozása, hogy 2021 hátralévő részében a távol-keleti beszállítások továbbra is bizonytalanok és drágák maradhatnak. Az anyagellátást elsődlegesen a szomszédos országokból a hagyományos üzleti kapcsolatokkal célszerű megoldani. Az ÉVOSZ az építésgazdasági lánc minden szereplőjétől azt kéri, hogy a 48 százalékos importfüggőséget csökkentse 30 százalék körüli szintre – olvasható az ÉVOSZ közleményében.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek