Nyomtatás

Egyedülálló, világviszonylatban is páratlan nemzetközi kiállítás nyílik Debrecenben

655

A valaha volt legnagyszabásúbb hivatalos nemzetközi nonfiguratív csoportosulás alkotásait láthatjuk a Modemben, ahol a 30-as évek Párizsát is megidézik.

Egyedülálló nemzetközi tárlat nyílik a Modemben a "Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy…" címmel október 3-án. A kiállítás a valaha volt legnagyszabásúbb hivatalos nemzetközi nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création tevékenységét és a párizsi 1930-as évek világát mutatja be. A Modem többek között igyekszik megidézni az akkori párizsi kávéházak hangulatát is.

A kiállításról és a hozzá kapcsolódó kísérőprogramokról az intézményben adott tájékoztatást Papp László polgármester és Vizi Katalin, a Modem ügyvezető igazgatója. Az eseményen részt vett Mészáros Flóra, a kiállítás kurátora is, aki már 14 éve foglalkozik ezzel a témával, s már három éve dolgozik a tárlat összeállításán.

Papp László a helyszínen úgy fogalmazott,

az év kiállítása nyílik meg a Modemben.

– Ami igazán szemléletes, hogy 100 művet vonultat fel és 50 év után, Párizs és New York után látható Debrecenben – emelte ki a polgármester.

Ez az első olyan Magyarországon megrendezett modern kiállítás, amely kölcsönzéseken és egy magyar művészettörténész többéves külföldön, nemzetközi témában végzett, elismert kutatásán alapul.

A sajtótájékoztatón videóüzenetben bejelentkezett Sarah Wilson londoni művészettörténész, aki elmondta, nagyon várja, hogy Debrecenbe jöhessen és végigjárhassa ezt a páratlan tárlatot.

A kiállítás a valaha volt legnagyszabásúbb hivatalos nemzetközi nonfiguratív csoportosulás, Abstraction-Création tevékenységét prezentálja, amely az 1930-as években a kávéházi találkozások, a művészeti diskurzus és egy galéria működtetése, illetve egy folyóirat kiadása révén a kor legprogresszívebb művészeti körei között volt egész Európában.

Az Abstraction-Création egy közel 100 fős társaság alkotta, amelyhez több mint 20 ország művésze csatlakozott, s magához vonzotta a világ legjelentősebb absztrakt képviselőit az 1930-as években.

A kiállításon valamennyi műtárgy kiemelkedő kulturális jelentőséggel bír, a nemzetközi művek egy része közép-kelet-európai régióban nem szerepelt még soha. Olyan világhírű művészek képeit és szobrait láthat a közönség, mint például Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka vagy Jean Arp.

A kiállított anyagok között olyan Kandinszkij-képet is találhatunk, amelynek a biztosítási értéke 10 millió euró.

A tárlat elsőként reprezentálja világhírű magyar származású alkotók, köztük Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Éthienne Beöthy és hazánkban elismert avantgárd művészek, mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát az Abstraction-Création közösségében.

A kiállítást megtekinthetik október 3-től egészen január 30-ig.

| Forrás: dehir.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek