Nyomtatás

Restart & HR: TikTok, YouTube, influenszer – az álláshirdetésekben minden megengedett

336

Ahogy az egyes generációk az életútjukban is más-más állomásoknál tartanak, úgy a munkával kapcsolatos elvárásaik is különbözőek. HR-cikksorozatunk harmadik részéből kiderül, mitől lehet a generációra szabott álláshirdetés attraktív és releváns, és hogyan lehet kiválasztani az optimális csatornát.

„A korosztályokhoz illeszkedő álláshirdetések nem csupán hívószavaikban, a közölt információk típusában és vizualitásukban különböznek egymástól. A közönség életkora a „fegyvernemet”, vagyis azt is meghatározza, milyen csatornákon érdemes megcélozni őket” – vázolta a legfontosabb tudnivalókat Pálmai Fanni, a több mint 1650 partnerrel dolgozó, évente 18 ezer főnek munkát adó euJobs-HR Group kommunikációs és marketing managere.

A legfiatalabbaknál hódít a TikTok és a YouTube, de a call center is hatékony

A legfiatalabbak, a diákok és a szakmai gyakornoki programba jelentkezők esetén bizonyos munkaköröket jól be lehet tölteni web alapú, vagy a közösségi médiában megjelenő hirdetésekkel vagy call center segítségével. Mindezek mellett berobbant, és nagyon erős elérési számokat produkál a TikTok, nem véletlen, hogy az euDiákok Iskolaszövetkezet is kipróbálta már.

E korosztály hatékony megszólításához a cég saját, dedikált influenszerrel dolgozik. Ő azonban nem „hirdetőtábla”, nem direktmarketing eszköz, a közös munkának inkább edukációs célja van, hiszen sok esetben az euDiákok Iskolaszövetkezet adja a fiatalok első munkaszerződését. Miközben az általa gyártott, leginkább a YouTube-on és TikTokon közzétett tartalmakon keresztül végigkísérjük bizonyos élethelyzeteken (érettségi, felvételi, nyári diákmunka, kollégium- és albérletkeresés), a munkakeresés folyamata és maga a munka világa is közelebb kerül a célközönséghez.

A cég másoknak is ajánlja saját influenszer „alkalmazását” a közösségi médiában aktív, 16-30 éves korosztály megszólításához.

A cég arculatához és a márka jegyeihez egyaránt jól illeszkedő személyek jó mintaként szolgálhatnak, és sokat tudnak segíteni a közönség igényeinek felmérésében.

A diákok egyébként alkalmazkodók és gyorsan reagálnak, hajlanak a közvetlen kapcsolatfelvételre, és kedvező körülmények esetén gyorsan döntenek. A turizmusban érdekelt vállalkozások közül leginkább a szabadidős érdekeltségűek, fürdők, kalandparkok, (külföldi) fesztiválok keresik őket munkaerőként.

Érdemes ugyanakkor tudni róluk, hogy hiába közel azonos életkorúak, esetükben néhány év korkülönbség is sokat számít.

A középkorúak a hagyományos utakat kedvelik

A következő, nagyjából 30-tól 60 évesig terjedő korcsoportnál – legyen szó akár kék- vagy fehérgalléros hirdetésről – a Facebook alapú hirdetési rendszer nagyon hatékony. Az alacsonyan reagáló diákokkal szemben ez a korosztály szívesen kommunikál a közösségi média felületein: nagy az igényük a visszajelzésre, nem ódzkodnak a nyilvános kommunikációtól, szívesen szólnak hozzá, gyakran kérdeznek.

Jól működnek náluk a nagy rendszerbe épített álláskeresési platformok is, viszont jó néven veszik, ha a HR-cég „fogja a kezüket”, és végigkíséri őket az álláskeresés útján az önéletrajz feltöltésétől kezdve a preferenciák egyeztetésén át egészen az utolsó interjúig.

Up to date nyugdíjasok

A nyugdíjas üzletág kiszolgálásánál érdemes tudni, hogy a Facebookon és a világhálón ez a korosztály is meglepően aktív, az online térben kifejezetten jól mozog,

ugyanakkor az offline működésre is megvan az igényük: gyakran érdeklődnek a munkalehetőségről telefonon vagy személyesen, az ügyfélszolgálatra besétálva.

Az idősebb korosztály számára a turizmuson belül elsősorban a vendéglátás területén tudnak munkát ajánlani, ám jelenleg partnereik – akik a nyitásra indított B2B kampánynak köszönhetően egyre aktívabbak – a fiatalabb munkavállalókat részesítik előnyben.

Releváns információk és hívószavak?

„A meghirdetett munkakörről, vagy a munkaadóról keveset eláruló, sokszor a munkavégzés helyszínéről vagy a fizetésről sem informáló hirdetéseket nehéz releváns közönséghez eljuttatni.

A magasabb konverzióhoz legalább a munkakör és a munkavégzés helyszínének pontos meghatározása szükséges, még jobb, ha a cég logója, esetleg neve is megjelenik a hirdetésben.

A következő lépés a munkabér és az egyéb juttatások megnevezése. "Mi igyekeznénk minél több részletet elárulni, de partnere válogatja, ki milyen információk megjelenítéséhez járul hozzá” – beszélt a hirdetések tartalmával kapcsolatos tapasztalatairól Pálmai Fanni.

Ami a megfogalmazást illeti, a „kiemelkedő bérezés”, a „jutalékrendszer”, „cafeteriarendszer”, „bónuszrendszer” hívószavaknak a 24-30 éves korosztályban van nagy ereje. A „szakmai fejlődés lehetősége” leginkább a gyakornoki programban résztvevő diákokat érdekli, a középkorúakat inkább az adott cég ismertsége, piacon betöltött pozíciója. A brand utóbbiak számára tehát relevánsabb, mint az előrelépési lehetőség.

Miközben a bérezés jelentősége mindhárom generációban nagy, a fiatalabbaknál és az idősebbeknél a közelség, a megvalósíthatóság (például az utaztatás a munkavégzés helyszínére), a munkaórák száma, és a „miért éri meg nekem” faktor is sokat nyom a latban.

Érdemes észben tartani, hogy a piacon rengeteg hasonló munka van, ezek közül a diákok egészen biztosan kedvükre válogathatnak.

A fiatalok elérésében – az őket érő rengeteg inger miatt – a kreatív, vizuálisan erős megjelenés kiemelkedő fontosságú.

Nagy hozzáértést igénylő, bonyolult mátrix

„Az álláshirdetések attraktivitása kapcsán egy soktényezős, folyamatosan változó modellben kell gondolkodnunk. A platformok és a technikák tekintetében folyamatos a fejlődés, a trendek évente, vagy akár félévente változnak. Az egyes szektorokat illetően is folyamatos a mozgás, egyes ágazatok előtérbe, mások háttérbe kerülnek. Mindezt kiegészíti az aktuális helyzet, most éppen a pandémia, amely több mint egy éve rányomja a bélyegét a folyamatokra” – beszélt a mátrixszerűen változó környezet elemeiről Pálmai Fanni.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek