Nyomtatás

Ingatlanpiac: folytatódik a lendület az ipari, a logisztikai, valamint a lakossági szektorokban

316

Továbbra is tart az ipari és logisztikai szektor erős lendülete, miközben a nagy léptékű irodai tranzakciók nagyságrendei csökkentek az európai befektetésekben, ahogy megannyi országban a teljes aktivitás a felére csökkent 2020 első negyedévéhez képest.

A fenti megállapítást tartalmazza a Colliers, vezető diverzifikált, professzionális szolgáltató és ingatlankezelő társaság a legutóbbi, EMEA-régió tőkepiacairól szóló, EMEA Markets Snapshot Capital Markets Q1 2021 jelentése.

Richard Divall, a Colliers EMEA-régiós, tőkepiacokért felelős vezetője kifejtette: “Az ipari és logiszitkai szektor továbbra is gyarapszik, szinte minden piacon csökkenő hozamokkal és portfóliók után fizetendő prémiumokkal. A befektetők készek több kockázatot vállalni a szektorban, habár néhányuk kezdeti aggodalmukat fejezik ki az árazással kapcsolatban, valamint a kapcsán, hogy a fejlesztők megfelelő szintig tudják-e emelni a bérleti díjakat a csökkenő tőkésítési rátájú környezetben”.

Az európai ingatlanszektor közvetlen befektetéseinek az értéke elérte az 51 milliárd eurót, mely 35%-os csökkenés 2020 Q1-hez képest. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy 2020 első negyedévében volt ez a szám a második legmagasabb az elmúlt 10 évben, a szám mögött pedig számos ország piac teljesítményének széles tartománya húzódik.

Richard hozzátette:

A pandémia európai harmadik hulláma következtében számos tender folyamatai kerültek elhalasztásra, ugyanakkor ‘piacon kívüli’ és kisebb méretű tenderekkel kapcsolatos aktivitás egyaránt jelentkezik. A nagyméretű irodai tranzakciók első negyedévbeni hiánya ellenére a vélekedés pozitív marad az alacsony kockázatú, főbb helyszíneken található eszközök iránt, 2021 második negyedévében pedig számos, nagy skálájú eszköz piacra kerülésére, a nemzetközi utazási lehetőségek visszatérésével pedig a nagyságrendek növekedésére számítunk.”

A lakossági szektor a továbbiakban is magas keresletet élvez az északi országokban, Olaszországban, valamint Közép- és Kelet-Európában, mint feltörekvő eszközosztály. Az Egyesült Királyság diákszállás piacára szintén visszatér a pozitív várakozás. A különböző alternatív szektorok, úgymint élettudományok-, szenior lakossági szektor, valamint technológiai alszektorok eszközei iránti jelentős érdeklődés szintén folytatódik.
A vendéglátóipari szektor nagyobb érdeklődést mutat, lévén több piac a pandémia kezdete óta első ízben jelentett tranzakciókat. Számos főbb, valamint határidős szállodai ügylet került piacra, az új árazást pedig nagy érdeklődés övezi.

(Forrás. Colliers)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek