Nyomtatás

Óriási változás jön az autós okmányoknál Magyarországon

167

Egy készülő törvénycsomag értelmében az autósoknak a jövőben nem kell majd maguknál tartaniuk a jogosítványukat és a forgalmi engedélyt.

A jelenlegi szabályok szerint akár a forgalmit, akár a jogosítványt nem tudja valaki felmutatni igazoltatáskor, azzal a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértését követi el. Ilyen esetekben a rendőr figyelmeztethet vagy helyszíni bírságot is kiszabhat 5-50 ezer forintig.

Hamarosan új szabályok jönnek, amelyeknek köszönhetően belföldön közlekedve nem kell majd magunknál tartanunk a forgalmit és a jogosítványt - írta a Totalcar.

2023. január 1-től a rendőrök a helyszínen elsősorban elektronikus eszközzel fogják ellenőrizni,

hogy a megállított jármű részt vehet-e a forgalomban, illetve vezetőjének érvényes-e a jogosítványa, valamint megfelelő kategóriára vizsgázott-e.

A könnyítés az okmányok kiállításának dátumától független, de

kizárólag a magyarországi okmányokra vonatkozik majd.

Tehát hiába vezet magyar egy külföldi rendszámú autót, a jogosítványát a jövőben nem, az autó forgalmiját viszont meg kell majd mutatnia a rendőrnek, és fordítva.

A külföldiek jogosítványait sem fogják tudni távolról ellenőrizni a rendőrök, így nekik is fel kell majd mutatniuk azt. Mindebből az is következik, hogy ha külföldre utazunk, az ottani rendőröknek továbbra is fel kell majd mutatnunk a saját és járművünk okmányait, illetve a biztosítási igazolást.

(Forrás: origo.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek