Nyomtatás

Indul a motoros szezon, figyeljünk egymásra!

270

A tavasz beköszöntével, és az idő javulásával nagyobb számban jelennek meg az utakon a motorosok, egyre több kétkerekű járművel találkozhatunk Zala megye útjain is.

Akár fél év is eltelhetett a téli pihenő kezdete és a tavaszi szezon indulása között, ezért fontos, hogy a motoros szezont csak műszakilag átvizsgált, és alaposan felkészített járművel kezdjük meg.

A felkészítés során ellenőrizzük:

  • a világító- és fényjelző berendezéseket,
  • kormány- és fékberendezést,
  • futómű szerkezeti elemeit,
  • és a gumiabroncsokat.

Figyeljünk a guminyomásra is mert sem a túl lapos, sem a túlzottan felfújt gumik nem biztosítják a megfelelő úttartást. Mérjük meg a profil-, másnéven bordázatmélységet, ellenőrizzük le a gumik sértetlenségét és a gyártási évét, ami az úgynevezett DOT számból állapítható meg. Ez azért fontos, mert az öreg gumi megkeményedik, és elveszti a megfelelő tapadást az úttest felületével.

Szükséges továbbá átvizsgálni a rendszám vagy rendszámok állapotát, meglétét, és azt, hogy a felszerelésre kijelölt helyen legyenek jól látható módon elhelyezve.

A motorkerékpár ellenőrzése mellett a motorosok ne feledkezzenek meg arról se, hogy a téli pihenő után érdemes egy biztonságos helyen, lehetőleg egy vezetéstechnikai pályán saját magukat is „felkészíteni”. Még a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, valamint tompulhatnak a reflexek. Utóbbi kezelésére jó szolgálatot tehetnek a vezetéstechnikai tréningek.

A jármű műszaki állapotának ellenőrzése mellett elengedhetetlen feltétele a biztonságos motorozásnak a megfelelő védőfelszerelések használata, azok helyes felvétele, és rögzítése is. Csak a megfelelően becsatolt bukósisak nyújt hathatós védelmet, a protektorokkal ellátott ruházat, csizma, kesztyű és bukósisak megfelelő védelmet nyújt abban az esetben, ha az esés vagy ütközés már bekövetkezett.

A motorosok figyeljenek arra is, hogy az aszfalt még nem melegedett fel, a kanyarívek helyenként porosak, csúszósak. A hideg útburkolaton gyengébb a tapadás, megnő a féktávolság, ezért figyeljünk az úttartásra és a követési távolság helyes megválasztására is.

A téli kátyúk még nem minden esetben kerültek javításra, és a tavaszi munkákat végző lassabban haladó-, így a motorosoknak potenciális veszélyforrást jelentő mezőgazdasági gépek, lassú járművek is megjelentek a közutakon.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a téli hónapok folyamán a többi jármű vezetője elszokott a motorosok jelenlététől az utakon. Kérjük a közlekedés többi résztvevőit, hogy ezen járművekre és vezetőikre fokozottan figyeljenek, mert egy esetleges baleset esetén sokkal sérülékenyebbek, mint a gépkocsikban utazók. A kétkerekűek vezetőit nem védik a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági eszközök és egy közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve, ráadásul a motorosok kevésbé észlelhetőek, mint a nagyobb méretű járművek.

A motorosok is fokozottan figyeljenek, különösen a városi forgalomban, hogy ne kerüljenek az autósok holtterébe és tartsák be a sebességhatárokat!

Balesetmentes közlekedést kíván a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság!

(Forrás: police.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek