Nyomtatás

Gulyás: április 12-én vagy 19-én nyithatnak az iskolák, óvodák

212

A kormány világos perspektívát adó nyitási tervet készül kidolgozni az oltási számoktól függően – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, ahol a szerdai kormányülés döntéseit ismertette.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma még nem tetőzött, de közel lehetünk hozzá. A szennyvízben található víruskoncentráció az egy héttel korábbihoz képest jelenleg stagnál vagy csekély mértékben csökken, ezt általában hét-tíz nappal szokta követni a változás – mondta el Gulyás Gergely a csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A kormány arról döntött, hogy ha eléri a 2,5 milliót az oltottak száma, akkor egy héten belül – április 12-én vagy 19-én – kinyithatnak az óvodák, az általános és a középiskolák – közölte.

Az operatív törzs pénteki ülésén dönthet az üzletek kérdéséről. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna. Az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

Jó esély van arra, hogy április első felében, akár húsvétig a regisztrált 65 év felettieket beoltsák – közölte Gulyás Gergely. Továbbá azt remélik, hogy május végéig mindenki – beleértve a legfiatalabbakat is – megkaphatja legalább az első vakcinát, aki oltást kíván kapni.

A miniszter szerint olyan nyitási tervet kell kidolgoznia a kormánynak, amely világos perspektívát ad. Ezt az oltási számoktól függően fogják kidolgozni. Kérdésre válaszolva beszámolt arról is:

az oltási igazolványhoz kapcsolódó jogosítványokról szóló döntést a kormány a nyitási tervvel együtt hozza nyilvánosságra.

A védettségi igazolványok adattartalmán nem terveznek változtatni. Az Európai Bizottságnak pillanatnyilag egy tervezete van erről, amely még alakul, azt követően még az Európai Parlament is megvitatja – magyarázta a miniszter, majd hozzátette, reméli, mire ebből európai vakcinaigazolvány lesz, túl lesz a kontinens a járványon. Egy ilyen jogalkotási folyamat gyorsított eljárásban is két hónap.

A sportrendezvényekről kiemelte: mindegyik zárt kapus, az a néhány, amelyet a legszigorúbb szabályok mellett rendeznek, az egészségügyi védekezést nem zavarja.

Kitért rá: azok vehetnek rész a nyári labdarúgó Európa-bajnokság magyarországi mérkőzésein, akiket beoltottak,

és mivel az a terv, hogy május végéig mindenki kaphat oltást, aki kéri, remélhetőleg júniusra már magunk mögött hagyjuk ezt az időszakot.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek