Nyomtatás

Év Magyar Autója - íme a magyar piac legjobbjai

228

Mindhárom hazai autógyártó nevezete a nálunk gyártott modelljeit az Év Magyar Autója díjra, továbbá 29 modell indult a Magyar Év Autója 2021 díjakért is.

Második éve volt szerencsém zsűritagként részt venni az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu által szervezett, magas olvasottságú hazai autós lapok újságíróit verbuváló Év Magyar Autója díjak zsűrizésében. Sokan és sokszor kérdezik meg, hogy miről is szól ez. Nos, leginkább arról, hogy a hazai piacnak, a hazai vevőknek fontos szempontok alapján pontozzuk a kipróbált modelleket, s így lehet az, hogy nálunk például nem feltétlenül az a modell nyer, ami a nemzetközi megmérettetéseken. Fontos továbbá, hogy nem egy abszolút győztest, hanem kategóriánkénti bajnokokat választunk, ami jelentős könnyítés, hiszen nem kell kis- és luxusautókat összemérnünk. Bár zsűritagként nem kapunk pénzt ezért a sok-sok időt elvivő projektért (és szerintem ez így van rendjén!), hogy megéri-e, az nem lehet kérdés, hiszen már tavaly is voltak olyan modellek, amit az országból elsőként vezethettünk, de idén is, az Opel Crosslandet és a Mokka-e-t például egyaránt a gyári tesztflottából kaparinthattuk meg egy-egy próbára.

Év Magyar Autója 2021

Az Év Magyar Autója csakis hazai gyártású lehet, ebben a versenyszámban tehát Audi, Mercedes-Benz és Suzuki indulhat jelen állás szerint. Indult is, a győriek az A3 Sportbacket, az esztergomiak a piac legnépszerűbbjének számító Vitarát, a kecskemétiek a csakis náluk gyártott CLA Shooting Brake legújabb, zöld rendszámra is jogosult 250 e verzióját jelölték. Ebben a versenyszámban nem csak az autók maguk, hanem például hazai beszállítói arányuk, azaz a GDP-re gyakorolt hatásuk is számít. Összességében a legjobb ár/érték arányú modell, a Suzuki Vitara végzett az élen, második az Audi Q3 Sportback, harmadik pedig a Mercedes-Benz CLA 250 e lett.

Magyar Év Autója 2021 − 6+1 kategória és díjazott

Ebben a versenyszámban indult a legtöbb autó, a kisautók körében a tavalyi győztes Renault Clio ezúttal a friss E-Tech Hybrid verziójával állt rajthoz és mérkőzött a Hyundai i20-szal, az Opel Corsával, valamint a mindenképp hibrid Honda Jazz-zel és a hó elején európai Év Autója címet szerzett Toyota Yarisszal. Bevallom, nálam utóbbi nyert, de a többi zsűritaggal (Bíró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péer, Miklós-Illés Kálmán) összesített listán a nagyobb teljesítményű és tágasabb Renault Clio E-Tech nyert, második lett az ügyes Honda Jazz, harmadik a Toyota Yaris.

vitara2Renault Clio E-Tech Hybrid

Számomra a másik kifejezetten érdekes szegmens a családi autóké volt, amiben a Citroën C5 Aircross Hybrid, a Honda CR-V, az Opel Crossland, SEAT Tarraco és a Volkswagen Golf 8 indult. Éles volt a verseny, én egy ponttal többet adtam ugyan a Golfnak, de összesítettben a tágas és hibridként igen ügyes Honda CR-V nyert. Az üzleti autók kategóriájában (BMW 2 Gran Coupé, SEAT Leon Sportstourer, Skoda Octavia, Volkswagen Arteon Shooting Brake) én szintén mást, a remek ár/érték arányú Skoda Octaviát tettem az élre, viszont a kollégákkal összesített pontok alapján a stílusos Volkswagen Arteon nyert.

vitara3Volkswagen Tiguan

A szabadidő-autók kategóriájában széles méretosztály indult, a Nissan Juke, az Opel Mokka, valamint a Skoda Kamiq, de még a Suzuki Vitara is a kisebbek közül, a Subaru Forester e-Boxer és a Volkswagen Tiguan már egy osztállyal feljebb. Az én dobogóm a Vitara, Juke, Tiguan sorrendet adta, de ismét kiderült, a kollégák sokkal kevésbé árérzékenyek, így a végső kategóriagyőztes a Tiguan lett

vitara4Ford Ranger, Toyota Hilux, Nissan Navara

A haszonjárműveknél már szerényebb volt a szubjektivitás, itt mindenki a célszerűséget nézte, így első helyen végzett a pickupok között a Ford Ranger Thunder, második és harmadik pedig a Toyota Hilux és a Nissan Navara lett. A furgonok közül két modell indult, mindkettő elektromos: az Opel Vivaro-e és a Fiat e-Ducato − mivel utóbbit nem tudtuk kipróbálni, az Opel nyert, egyébként volt is annyira jó, hogy simán lehet, hogy a Ducatót próbálva is tette volna.

Sportautóból már több modell is indult, a BMW Z4 M40i, Cupra Formentor, Lexus LC Convertible, Renault Mégane R.S. Trophy-R sor alighanem a leginkább örömteli perceket okozta a zsűrizés során, igaz a Lexus LC kabrióját nem tudtuk kipróbálni. A többi viszont kivétel nélkül állakat ejtő volt, s közülük összességében az egyetlen roadster, a BMW Z4 gyűjtötte a legtöbb pontot. Nálam amúgy a Cupra Formentor nyert, mert remek vezethetősége mellett még mindig egy jól használható autó, ami vetélytársairól nem mondható el, azok sokkal inkább céleszközök.

vitara5BMW Z4

Év Zöldautója 2021

Kedvenc kategóriám, ha jól belegondolok, az itt nevezett autókkal mentem a legtöbbet, ezeket vallattam a legtöbbet, s értem akár üres akkumulátorral a töltőhöz, voltak kalandok, az egyszer biztos, de szerencsére nevezett autók is szép számmal. A hibridek körében: BMW 530e, DS 7 Crossback E-Tense 4×4, Ford Kuga plug-in hybrid, Jeep Compass 4xe, Mercedes-Benz CLA 250 e, Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid, Toyota RAV4 Plug-in Hybrid. Érdekes végeredmény alakult ki, ugyanis a Toyota RAV4 Plug-in Hybrid és a Mercedes-Benz CLA 250 e pontosan azonos pontszámot gyűjtött. Nálam 2 ponttal a Toyota nyert, leginkább tágassága miatt, de be kell valljam, vezethetőségben tényleg jobb a CLA, ami ráadásul villámtöltést is fogad. Mindkettő remek plug-in hybrid, ahogyan a második helyre került Renault Captur és a harmadik Ford Kuga is.

A tisztán elektromos modelleknél szintén holtverseny alakult ki, a Volkswagen ID.3 vezethetőségével mindenkit levett a lábáról, míg a Hyundai Kona hatótávjával, szerény fogyasztásával, kiforrottságával és remek ár/érték arányával nyert a többi elektromossal (Fiat 500e, Honda e, Nissan Leaf, Opel Mokka-e, Peugeot e-2008, Volkswagen e-up!) szemben.

A közönség kedvence a piac kedvence!

Szokás szerint nem csak mi pontoztunk, a nevezett 46 modell sorából a közönség is megjelölhette a neki leginkább kedves modellt. Nagy küzdelemben a piac kedvencének számító Suzuki Vitara végzett itt is az élen, a második helyet a Hyundai i20, a harmadikat a Mercedes-Benz CLA Shooting Brake 250 e szerezte meg.

Év beszállítója 2021

A Járműipar autóipari szakmai magazin és az Autószektor autós portál az Autós Nagykoalíció közreműködésével 2020-ban is meghirdette az Év Beszállítója 2021 versenyt. Azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató autóiparban érdekelt vállalatok nyerhetik el ezt a kitüntetést, amelyek az adott évben komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtottak végre Magyarországon. A szerkesztőségek a megkérdezett autógyárak, illetve autógyártók ajánlásaival a következő vállalatoknak ítélték az Év Beszállítója 2021 díjat: Bridgestone Tatabánya Kft., Continental Automotive Hungary Kft. (Veszprém), Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., Salgglas Zrt., SEG Automotive Hungary Kft.

vitara6Hársfalvi János, a Suzuki marketing vezetője

Év Autós Marketing/PR-szakembere 2021

A zsűrivel nem csak az autókat díjazzuk, hanem a munkánkat leginkább segítő marketing/PR-szakembereket is. Idén ebben a versenyszámban Hársfalvi János (Suzuki) végzett az élen.

A közönségdíjjal együtt tehát összességben tizenhárom Év Magyar Autója díjat adhatunk át a hazai forgalmazók és gyártók részére, további huszonegy dobogós modell pedig oklevélben részesül. Az Év Magyar Autója verseny idén is folytatódik, a 2022-es évre meg fogjuk nézni, hogy melyik lesz melyik lesz a magyar autópiacon a „legmagyarabb”, a „legjobb” és a „legzöldebb” autó.

(Forrás: old.autonavigator.hu)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek