Nyomtatás

Igazi kincsek a KMKK raktárából

438

Németh Katalin, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár művészeti szakreferense azt gondolta, hogy az intézményben eltöltött hét év után már nem érheti meglepetés. De érte: egy gondosan becsomagolt mappában izgalmas alkotásokat talált – a Móritz Sándor Galériában ezekből nyílt most kiállítás.

Amikor a múlt év elején a pandémia okán bezárni kényszerült a KMKK is, Németh Katalin restaurátor, az intézmény művészeti szakreferense azt a feladatot kapta Pálné Horváth Mária igazgatótól, hogy nézzen körül alaposabban a művészeti raktárakban – és ha esetleg katalogizálatlan alkotásokat talál, pótolja a hiányt. Katalin hét év után már nem számított meglepetésre, de hamarosan jött a döbbenet: igaz, nem a művészeti raktárakban, hanem a szerverteremben. Egy szekrény mögött gondosan becsomagolt régi mappát talált, amelyben „tizenhét alkotás lapult” a múlt század 50-60-70-es éveinek paszpartúrájával; főleg kemenesaljai – vagy innen induló – képzőművészek képei: főleg festmények, akvarellek. Valószínűleg egy régi celli kiállítás anyaga (vagy anyagának részlete) őrződött meg így az utókornak.

A képeket rendbe kellett hozni, újrakasírozni, keretezni. És hogy a végeredményben a közönség is gyönyörködhessen, a TV Cell munkatársaival együttműködésben február közepére elkészült – Kincsek a raktárból címmel – az a kétrészes felvétel, amely most már online bármikor hozzáférhető. A Móritz-galériában annak rendje és módja szerint kiállított, „talált képeket” Németh Katalin mutatja be. Ahogyan Pálné Horváth Mária nemegyszer hangsúlyozta: a pandémia idején szorosabbra fűzték a KMKK és a TV Cell kapcsolatát: több olyan esemény is volt, amelyet a bezártságra való tekintettel a városi televízióval együttműködésben – a személyes jelenlét kikerülésével, mégis törekedve a lehető legteljesebb élményre – valósítottak meg. Legújabban az online tárlatlátogatást. Németh Katalinban pedig felkészült, alapos és körültekintő tárlatvezetőre talál a közönség.

A raktárból (a szerverteremszekrény mögül) előkerült több Móritz Sándor-kép, aztán a szintén Munkácsy-díjas Szalóky Sándor, valamint Rács Reich Imre alkotásai; vannak képek celldömölki művész-tanároktól (Banyó Gyula, Nagy István). És van egy Reich Károly-grafika is (a jellegzetes vonalvezetést illusztrált könyvekből ismerhetjük).

A KMKK galériája a kiemelkedően tehetséges, fiatalon elhunyt, celli születésű képzőművész, Móritz Sándor nevét viseli. A bordó falak pedig arra a 2013-as kiállításra emlékeztetnek, amikor Munkácsy-képeket csodálhattunk meg ebben a térben. A galéria megszületése is ehhez a nem mindennapi tárlathoz köthető. Munkácsy a kemenesaljai képzőművészet megismeréséhez is sokat hozzátett.

(Forrás: vaol.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek