Nyomtatás

Még mindig nem döntöttek arról, idén márciusban lesz-e az utolsó óraátállítás

339

Elakadtak a tárgyalások az óraátállítás eltörléséről, pedig az Európai Bizottság két évvel ezelőtti javaslata alapján 2021-ben kellene utoljára átállítani az órákat. Arról a tagállamoknak kell dönteniük, hogy a téli vagy a nyári időszámítást választják, a magyar kormány azonban – úgy tűnik – egyelőre kivár.

Március 28-án hajnali 2-kor 3 órára kell előtekerni az órákat, akkor kezdődik a nyári időszámítás – ám azt egyelőre nem lehet tudni, vajon ez lesz-e az utolsó alkalom.

Az ugyanis még nem derült ki, hogy Magyarország melyik időszámítást választja - ennek meghatározása ugyanis az EU-tagállamok dolga. Megkérdeztük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, született-e már döntés arról, melyik időszámításra áll át az ország 2021-ben, a tárca azonban csak annyit válaszolt, hogy az Európai Parlament 2019 tavaszán támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó bizottsági javaslatot, a kezdő dátumot az eredeti kezdeményezés szerinti 2019 helyett azonban 2021-ben határozta meg.

„A képviselők további egyeztetésre kérték az Európai Bizottságot és a tagállamokat annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. A javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont nincs, azt mostanáig a 2020-ban és 2021 első felében soros elnökségek egyike sem tárgyalta” – írták az Eduline kérdésére.

A bizonytalanságról árulkodik a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti nyilatkozata is – Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón az óraátállítás eltörléséről szóló újságírói kérdésre mindössze annyit válaszolt, ha rajta állna a döntés, ő a nyári időszámításra szavazna.

Egyébként az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, elvileg utoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása 2021. október utolsó vasárnapján történne meg.

(Forrás. www.eduline.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek