Nyomtatás

A Colliers 2021-ben 50%-os növekedésre számít a globális befektetések tekintetében

236

A világ vezető professzionális befektetési és ingatlan-tanácsadó cége, a Colliers International Group Inc. (NASDAQ és TSX: CIGI) szerint a befektetők kiemelkedően optimisták a piac 2021-es fellendülésében, derül ki a legújabb, Global Capital Markets 2021 Investor Outlook jelentésből.

A Colliers piackutatói a befektetési aktivitások 50%-os növekedését várják az év második felében, utalva ezzel az ingatlanpiacba vetett bizalom visszatérésére, köszönhetően a vakcinák megjelenésének, valamint a kormányok folyamatos gazdaságélénkítő tevékenységének.

“A nemzetközi piacokon végzett, befektetők érdeklődésére és hangulatára koncentráló felméréseink alapján az ingatlanpiacot érintő, hosszútávú hátszél zavartalan marad. Az igen jelentős mértékű, globálisan felhalmozott tőke és a reáljavak iránti igény következtében az év folyamán a befektetők nyitottak az eddig felgyülemlett tőke felszabadítására és a megfelelő lehetőségek kiaknázására.” – mondta Tony Horrell, a Colliers International globális tőkepiaci igazgatója. “Várakozásaink szerint a kockázati görbe felfelé tolódása várható, összhangban a befektetők ingatlanok széles körére való nyitottságával, az idősek otthonától a közösségi infrastruktúrát érintő projektekig.”

A közel 300 megkérdezett – köztük főbb intézményi befektetők, tőzsdén jegyzett, ingatlanokkal foglalkozó cégek, önálló befektetési alapok, magánbefektetési alapok, családi vállalkozások és külső vagyonkezelők – bevonásával készült jelentés alapján a befektetők 98%-a portfóliójának bővítését, 60%-a pedig több mint 10%-kal történő bővítését tervezi. Emellett az EMEA régióban a válaszadók 67%-a, az Egyesült Államokban pedig a válaszadók 88%-a következő befektetését már 2021 első negyedévére időzíti.

A Colliers Global Capital Markets 2021 Investor Outlook jelentés további, kiemelkedő üzenetei:

  • Az első vonalbeli városi irodák továbbra is kiemelt befektetői célpontok. A nemzetközi tőkével rendelkező befektetők a főbb kereskedelmi központok – úgymint New York, London és Sydney – irodapiacát kiemelkedően vonzónak találják. Az irodapiaci eszközök tekintetében az egészségügyi, fenntarthatósági és technikai előírásoknak való megfelelés kiemelt jelentőséggel bír.
  • Szárnyal a lakópiaci és a logisztikai szektor. Minden régióban mindkét szektor a befektetők három legfőbb választása között szerepel. Az ezen ingatlanok iránti, intenzív kereslet a befektetőket földrajzi nézőpontjuk szélesítésére, valamint portfóliójuk vegyesvállalatokon, illetve helyi partnercégeken keresztüli építésére ösztönzi.
  • Lehetőség ígérkezik az olcsóbb kiskereskedelmi és rekreációs intézmények ”új életre keltésére”. A befektetők ezen szektorokban 20% feletti árcsökkenésre számítanak, mely ritka lehetőséget tartogat az elhanyagolt ingatlanok felújítási, átalakítási célú akvizíciójára.
  • Nagyobb szerepet kapnak az alternatívák, a platformok és a partneri kapcsolatok. A pandémia felerősítette az alternatív eszközök – úgymint adatközpontok, idősotthonok, valamint élettudományokkal kapcsolatos eszközök – iránti megnövekedett kereslet mögött megfigyelhető, széleskörű strukturális eltolódást.

Ahogy a globális szintéren, úgy Magyarországon is jelentős növekedésre számítunk a befektetési tevékenység tekintetében az előttünk álló év során. A tavalyi év 45%-os volumencsökkenését követően az idei év várhatóan erősebb aktivitást fog mutatni, és ha a tranzakciós szám, illetve az összesített befektetési érték nem is éri el a 2019-es év szintjét, de segít a 2020-as visszaesést mérsékelni. Nem meglepő módon a COVID-19 okozta bizonytalanság és az általa generált magasabb kockázati szintek teljesen átírták a befektetői elvárásokat, így a március végéig prognosztizált rekord év végül 45%-os forgalomcsökkenéssel zárult.

„A jelentésünkkel összhangban Magyarország esetében is megállapítható, hogy az aktív befektetők sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek olyan modern építészeti- és technológiai megoldásokra, melyek biztonságos munkafeltételeket biztosítanak a bérlők és munkavállalóik részére. Ennek következtében számos korai fejlesztés vagy nehezen adaptálható épület keresleten kívülre kerülhet, illetve a várt 160 000 m2-nyi új kínálat hosszabb ideig tartó bérbeadási időszaka jócskán kétszámjegyű szintre fogja emelni az üresedési rátát.

Irodák esetében újra előtérbe kerül a lokáció kiemelt fontossága, valamint a bérlők pénzügyi helyzete. Logisztikai és raktárépületek tekintetében hatalmas túlkereslet mutatkozik, mely jelentős árfelhajtó hatással volt erre a szegmensre, így az ilyen befektetések egyértelműen a COVID helyzet nyerteseként jellemezhetőek. A kiskereskedelmi ingatlanok felemás teljesítményt mutattak, mely középtávú trend marad. A klasszikus bevásárlóközpontok és a bevásárlóutcai üzletek küzdenek, míg a strip mallok és retail parkok jó teljesítményt mutattak fel.” – mondta Vécsey Bence, a Colliers International magyarországi irodájának tőkepiaci igazgatója.

(Üzleti Hírszerzés)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek