Nyomtatás

Tízmilliót is kaphatsz akár, januártól a tetőtér-beépítésre!

318

Régi hiányosságot pótol be a kormány az új döntésével, miszerint január elsejétől akár 10 millió forint CSOK-támogatást is kaphatnak a három gyermeket vállaló vagy már nevelő családok tetőtér-beépítésre.

Az új, többgenerációs otthon létrehozásaként aposztrofált lehetőség most végre szabad utat kapott, ráadásul maximális támogatással.

A CSOK indításakor egy ideig egy kiskapuként lehetőség volt a tetőtér-beépítésre is felvenni a tízmilliós támogatást, melyet sajnos hamar bezártak jogszabály-módosítással (Tetőtér-beépítés: zárul a 10 milliós kiskapu).

Október 28-án Novák Katalin közölte: a kormány támogatja a többgenerációs otthonok létrehozását, ezért január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (CSOK) akár maximális összege.

A kormány végre belátta, hogy – főképp jelentős önerő vagy hitel igénybevétele nélkül – nem mindenki számára vállalható az új ház építése/ vásárlása a tízmilliós CSOK támogatással, a bővítése pedig tetőtér esetén a használt lakás vásárlás támogatási összegével (maximum 2 750 E Ft három gyermek esetén) nem kivitelezhető.

Most azonban a családi ház tetőtér-beépítéssel sokak számára elérhetővé válik a tízmilliós vissza nem térítendő támogatás, és élhetőbb körülmények biztosítása. A gyermekek számától függően ugyanúgy alakul a CSOK-támogatás összege, mint az új ingatlan vásárlása/építése esetén: egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermeknél 10 millió forint. A már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ha előre vállalnak gyermeket, akkor az életkori határ itt is 40 év.

A további feltételekről szólva elmondta: a támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie. Szintén feltétel, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak - jelezte, hozzátéve, hogy jellemzően a szülők, nagyszülők élnek a lenti élettérben, a fentiben pedig a gyermeket nevelő vagy vállaló fiatalok.


TIPP

Ablakcsere 10 év garanciával, hazai gyártótól, A+ kategóriás profilból, dupla acélmerevítéssel, kiemelésgátlóval. Válassza a legjobb ár-érték arányú nyílászárókat! Most akár díjmentes helyszíni felmérésel Budapest belvárosában! Részletek: Ablakcsere Budapest - belvárosi ablak — Gyors Ajánlatkérő ITT


Novák Katalin kérdésre válaszolva közölte: a többgenerációs otthon létrehozásának támogatása kizárólag a tetőtér-beépítésre vonatkozik, hozzáépítés esetén bővítésre vonatkozó CSOK-ot lehet igényelni (ami a használt ingatlan vásárlásának összegeivel és feltételeivel azonos).

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott CSOK-kölcsön is. A teljes 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre havonta 48 ezer forintot kell fizetni – ismertette.

Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjának célja, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, a családok ott várhassák, nevelhessék gyermekeiket. Emlékeztetett: ezt a célt szolgálja az új építési ingatlanok értékesítési áfájának 5 százalékra csökkentése, illetve a teljes áfamentesség azoknak, akik új építésű ingatlant vásárolnak CSOK-kal, továbbá a CSOK-kal vásárolt új és használt lakás vásárlása esetén az illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási program.

(Forrás: csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek