Nyomtatás

Végre: lakás- és házfelújításra indul állami támogatás!

880

Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter október 14-ei sajtótájékoztatóján. Ezzel segítséget kapnának azok a családok, akik a CSOK-ot otthonuk felújításához nem tudták felhasználni, illetve akik most szeretnék erre igényelni, azok az új támogatással kombinálva nagyobb összeghez juthatnak.

A magyar lakásállomány energetikai és lakhatási feltételei eddig is sürgősen javításra szorultak a szakmai szervezetek szerint, most azonban végre az ingatlanfelújítások is nagyobb állami támogatást élvezhetnek. Bár a pontos részletek még kidolgozás alatt állnak, annyit elárult Novák Katalin, hogy a 2021. január 1-je után kezdett felújítások számláinak felét állná az állam, legfeljebb hárommillió forintig. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is, és már az egy gyermeket nevelő családok is élhetnek majd vele. 

Hangsúlyozta, bármilyen felújítást tervez a család, legyen az ablakcsere, új konyha, energetikai korszerűsítés, szigetelés vagy napelem-rendszer, a kormány ezt támogatja. A kormány célja, hogy minél több gyermeket nevelő családnak segítsen, másrészt a gazdaság fellendítéséhez is hozzájárul ez az intézkedés az építőipar fellendítésén keresztül – fogalmazott a miniszter. 

A 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme, a felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) lehetőségével. Ugyanakkor a tervek szerint a CSOK-hoz hasonlóan az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják. 


Szerkesztői ajánlás:
Ablakcsere 10 év garanciával, hazai gyártótól, A+ kategóriás profilból, dupla acélmerevítéssel, kiemelésgátlóval. Válassza a legjobb ár-érték arányú nyílászárókat! Ablakcserét alapvetően 20 évre  tervezhetünk. Nem mindegy hogy mit építtetünk be. Minőségi nyílászárók hideg, meleg és zaj ellen is kellő védelmet biztosítanak. Most akár díjmentes helyszíni felmérésre is lehetősége van Budapest belvárosában! Részletek: Ablakcsere Budapest - belvárosi ablak


A részletszabályok kidolgozása néhány héten belül várható, de Novák Katalin szerint érdemes már most megállapodni a felújítást vállaló szakemberekkel, mivel feltehetően sokan kívánnak majd élni a lehetőséggel. 

A kedvezmény legalább egy gyermeket nevelő családok számára lesz elérhető, a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető lesz, de a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel majd a legfrissebb információk szerint.

A tervek szerint a programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős, a cél, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani.
Feltételezhető, hogy a felújításokat a családoknak kell előre megfinanszírozni, amelyet utólag fog az állam bankon vagy az Államkincstáron keresztül visszautalni. Ez nem kedvez a hátrányosabb anyagi helyzetben levő családoknak, akik sem önerővel, sem hitel vagy kölcsön lehetőségével sem tudnak élni. Az utófinanszírozás felveti az értékbecslési szolgáltatás igénybevételének a szükségességét, vagy az elvégzett felújítások igazolásának más módját.

Forrás: CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek