Nyomtatás

Felkészülni! Jókorát változik az online bankkártyás fizetés

326

Sorra indítják tájékoztatási kampányaikat a bankok arról, hogy megváltozik az online kártyás fizetés. A tavaly elhalasztott erős ügyfél-hitelesítés 2021 januárjától válik szigorúan kötelezővé. Kellhet például egy biometrikus azonosításra alkalmas mobileszközre letöltött applikáció.

Bő egy éve napokkal a bevezetése előtt elhalasztotta a Magyar nemzeti Bank (MNB) a kettős azonosítás bevezetését az online kártyás fizetésekhez. Kiderült, hogy gyakorlatilag egyik bank sem tudja alkalmazni az erős ügyfél-hitelesítést önállóan, vagy ha mégis megteszi, akkor a vásárlók nem tudnak fizetni az internetes áruházakban. Már a hosszabbításra adott 12 hónap is lejárt, de még igen levesen szembesültek az új szabályokkal. Jelenleg ugyanis még a „felkészülés”szakasza zajlik, az MNB 2021. január elsejétől várja el a teljes váltást.

Az erről szóló értesítési kampány ezen a héten indítja az MKB. A Takarékbank erre a hónapra tervezi ugyanezt. A felugró értesítésen keresztüli jóváhagyás tesztelésében részt vevő ügyfelek tájékoztatása – tudtuk meg a hitelintézettől – már megtörtént a Budapest Banknál (BB). A K&H nem tervez ilyen „tesztüzemmel”, a bank tájékoztatása szerint év végéig áll át az új ügyfélhitelesítési módszerre.

Ez várható a legnagyobb magyar banknál

Az OTP Bank ügyfeleinek november 2-tól, kétféle lehetőségük lesz internetes bankkártyás vásárlásaik többlépcsős jóváhagyására. A legkényelmesebb megoldás, ha az OTP SmartBank mobiltelefonos alkalmazást használják. Így vásárláskor a bankkártyaadatok szokásos megadása után egy felugró értesítést kapnak a mobiltelefonjukra, amire rákattintva belépnek az alkalmazásba, majd az alkalmazáson belül egy jóváhagyással – például valamelyik biometrikus azonosítójuk segítségével – engedélyezhetik a vásárlást.

Az internetes bankkártyás vásárlások jóváhagyására a mobiltelefonos alkalmazáson kívül az SMS-ben kapott Internetes biztonsági kódot is használhatják a hitelintézet ügyfelei, viszont ehhez november 2-ától már az úgynevezett egyedi TeleKódot is meg kell adniuk. TeleKódja minden kártyabirtokosnak van, ez alapesetben a bankkártyához tartozó számlaszám utolsó három számjegye. Fontos azonban, hogy az alapértelmezett Telekódot meg kell változtatni, az internetes vásárlások jóváhagyásához.

Okostelefon nélkül nehéz lesz

Meglehetősen sokan vannak még, akik még mindig nem hajlandóak okostelefont használni. Az ő életük egészen biztosan nehezebbé válik majd, ha szeretnének webshopban vásárolni. A bankok többsége persze kínál a modernebb technikától idegenkedő ügyfelei számára is megoldást. Azonban – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu érdeklődésére a K&H – mobilbank használatával sokkal gördülékenyebb a mindennapi ügyintézés. A mobiltelefon elhagyása csak akkor lehetséges, ha az internetes kereskedő nem alkalmazza a biztonsági kód szolgáltatást – tudtuk meg a Budapest Banktól (BB). A CIB azt hangsúlyozta, hogy mobilalkalmazása okostelefon mellett tableten is működik.

A konkrét technikai megvalósítások egyediek, bankonként eltérőek lehetnek – válaszolta az Azénpénzem.hu megkeresésére a jegybank. Mint tudatták: online vásárlás esetén már van olyan (az erős ügyfél-hitelesítésnek megfelelő) bank, amely biztosítja a tranzakció jóváhagyásához a kártyakibocsátó bank oldalára történő átirányítás lehetőségét, és egyedi SMS kód küldését, aminek beírásával megtörténhet az egyik hitelesítés, továbbá egy mobil eszközön tokenizált hitelesítési elem felhasználható második faktorként.

Nem mindegy, honnan és mennyiért vásárolunk

Az OTP nyomatékosította, hogy az új szabályozás 2021. január 1-jétől az Európai Gazdasági Térségben – tehát az Európai Unió tagállamaiban, továbbá az Egyesült Királyságban, Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon – üzemelő internetes oldalakon vonatkozik minden kártyás vásárlásra. Rájuk is csak akkor – hívta fel a figyelmet a CIB –, ha 30 euró (tehát mintegy 10 ezer forint) feletti a vásárlás értéke. Ennél csekélyebb összeg esetén nincs szükség az új hitelesítési folyamatra. Ha viszont az egymást követő 30 euró összeg alatti vásárlások összege eléri vagy meghaladja a 100 eurót, akkor alkalmazni kell az erős ügyfél-hitelesítést.

Voltak aggodalmak, hogy a kedvelt kínai webshopokban, de még az Amazonon is akár lehetetlenné is válhat a vásárlás. Az Azénpénzem.hu kérdéseire válaszoló bankok többsége azonban úgy véli, ha ezek a kereskedők nem változtatnak, akkor sem kell ügyfeleiknek lemondaniuk az onnani beszerzésről. A zavartalan kártyahasználat és megfelelő biztonság megteremtése mellett – nyilatkozta az MKB – engedélyezzük a vásárlást, az úgynevezett one-leg tranzakciót.

(Forrás: azenpenzem.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek