Nyomtatás

Áfamentes lesz az új otthon CSOK-kal!

306

A kormány a családtámogatási program részeként új intézkedést hirdetett ki. Novák Katalin elmondása szerint 2021. január 1-jétől kedvezőbbek lesznek az áfaszabályok, kevesebbet kell majd fizetni az új otthonokért: csak 5 százalékos áfát az új építésű otthonok után a mostani 27 százalék helyett. Az új lehetőség ezt még megtoldja azzal, hogy a CSOK-ot igénybe vevő családok még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik.

"Ez tehát annyit jelent, hogy a gyermeket vállalók, a gyermeket nevelők, akik CSOK-ot vesznek igénybe az otthonteremtéshez, végső soron egyáltalán nem kell hogy áfát fizessenek az új építésű otthonok vásárlásakor" - hangsúlyozta Novák Katalin,

A tervezett áfacsökkentésre példaként hozta, hogy ha valaki 2021. január elseje után új építésű ingatlant vásárol – ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet –, akkor a mostani 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot kell fizetnie. Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásakor ez 6,5 millió forintos áfamegtakarítást jelenthet, egy 50 millió forintosnál pedig 11 milliót.

A bejelentés alapján, akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól az 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót, ami Novák Katalin szerint biztosan a családoknál marad, mert ők igényelhetik vissza az áfatartalmat.

A részletek egyelőre nem ismertek, például az sem, hogy egy gyermek esetén is a teljes összeg visszaigényelhető, vagy csak a tízmilliós CSOK igénylésekor, mint ahogy az sem, hogy az ingatlan építésének dátuma számít-e majd, vagy csak az adásvétel ideje. Az azonban biztos, hogy az intézkedés biztosan kedvet hoz a jócskán megszaporodott új építésű ingatlanok vásárlásához. 


Szerkesztői ajánlás:
Ablakcsere 10 év garanciával, hazai gyártótól, A+ kategóriás profilból, dupla acélmerevítéssel, kiemelésgátlóval. Válassza a legjobb ár-érték arányú nyílászárókat! Ablakcserét alapvetően 20 évre  tervezhetünk. Nem mindegy hogy mit építtetünk be. Minőségi nyílászárók hideg, meleg és zaj ellen is kellő védelmet biztosítanak. Most akár díjmentes helyszíni felmérésre is lehetősége van Budapest belvárosában!
Részletek: Ablakcsere Budapest - belvárosi ablak


(Forrás: csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.com)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek