Nyomtatás

100 éves lenne Charles Bukowski, Budapesten is ünnepelnek az évforduló kapcsán

370

Augusztus 16-án lenne 100 éves Charles Bukowski. Az amerikai alkotó születésnapját, életét, munkásságát és örökségét augusztus 18-án a budapesti Trip hajón nagyszabású emlékesttel ünneplik meg - írja az MTI.

A programban szerepel drMáriás képzőművész, zenész, író rendhagyó performansz-kiállítása és személyes tárlatvezetése egyedi Bukowski-grafikái között, amelyeket a Macskák című válogatáskötethez készített. Ezek a képek a program végén megvásárolhatók.

Az emlékest keretében Prieger Zsolt beszélget a Charles Bukowski-életműsorozat fordítójával, Pritz Péterrel az íróról és örökségéről. Ezután a Szegedi Nemzeti Színház Bukowski-rajongó különítménye olvas fel részleteket az író műveiből. A fellépő Hajdú Róbert, Tóth Ádám, Bánvölgyi Tamás és Miklós Krisztián vitte színpadra Bukowski Postája nyomán a Vissza a feladónak! című darabot, amelyet a tervek szerint ősszel újra előadják a Tripen.

A felolvasás után Bukowski-kvízt tartanak: a szerző életéből összeállított játék nyertesei egy-egy Bukowski-könyvvel gazdagodhatnak. A kvíz után pedig Bukowski after lesz a fordítóval, alias Doktor Pepperrel.

Az 1994-ben elhunyt Charles Bukowski huszonéves korától rendszeresen írt, első novellája már 1944-ben megjelent, de utána folyamatosan visszautasították. Arra egészen 1969-ig kellett várnia, hogy bekerüljön az amerikai irodalmi köztudatba, akkor jelent meg két kötete és verseit beválogatták egy antológiába is. Addig alkalmi, sokszor fizikai munkákból élt, hosszú éveken át dolgozott például a Los Angeles-i postán - ezeket az éveket örökítette meg Posta című regényében.

Bukowski a hetvenes években sorra publikálta regényeit, megalkotva bennük alteregóját, Henry Chinaskit, aki leginkább iszik, nőzik, lóversenyre jár, klasszikus zenét hallgat egyedül, és - akárcsak az író - illúzióktól mentesen szemléli a körülötte kavargó nyomorúságos világot. Bukowski stílusát minden művében alapvető közvetlenség, nyílt szókimondás, kíméletlen őszinteség és fanyar humor jellemzi.

Bár a magyar olvasók elsősorban prózaíróként ismerik Bukowskit (regényei A Ponyva, a Posta, a Nők, a Tótumfaktum, a Hollywood, A kezdő), több mint ezer verset írt, közülük néhány bekerült a Vegyes felvágott címmel 2013-ban a Trubadúr által kiadott kötetbe.

(Forrás: index.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek