Nyomtatás

Operaénekesek adják elő a Himnuszt a rendhagyó F1-es Magyar Nagydíj előtt

550

A július 17-19 között rendhagyó formában rendezik meg a Formula–1-es Magyar Nagydíjat.

A koronavírus-járvány miatt sem a Red Bull Ringen sem pedig a Hungaroringen nem lehetnek majd jelen a nézők, a szervezők éppen ezért meglepetéssel készülnek. A szokásoktól eltérően egy helyett négy kiváló haza énekes adja majd elő a futam előtt a magyar Himnuszt a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével.

opera

Ahogy a fotók is tanúsítják, a zenekar tagjai valamint Miklósa Erika, Rost Andrea, Molnár Levente és Ninh Duc Hoang Long teljesen otthonosan érezték magukat a forró aszfalton. Ahogy pedig nyilatkozataikból kiderül, egyikük sem áll olyan messze a autóverseny és a sebesség szeretetétől.

Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes így mesélt korábbi tapasztalatairól: „Akármilyen rutinos az ember, a Himnuszt énekelni mindig megrázó élmény – persze, pozitív értelemben. Mindig nagyon sokat gyakorolok rá, főleg mert legtöbbször élőben énekeljük, ez a mostani eset ebből a szempontból is különleges, hiszen most felvételről szól majd.

Igaz, az is nagyon emlékezetes volt, amikor élőben énekeltem néhány éve: sose felejtem el, várakoztam a rajtrácson a törtfehér ruhámban és magas sarkú szandálomban, hogy sorra kerüljek, amikor valaki a boxutca falán lévő kerítés nyílásán átugrott – és kis híján átesett rajtam. A frászt hozta rám, bár rögtön bocsánatot kért – utóbb kiderült: a késésben lévő Lewis Hamilton volt az. A Himnusz maga is emlékezetes volt, érezhető volt a levegő zizegése, az, hogy mindenki lélegzet-visszafojtva várja a rajtot, és utóbb nagyon sok üzenetet kaptam, hogy látták a tévében, s gratulálnak.”

Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes a következőket jegyezte meg: „Magasztos, felemelő érzés a Himnuszt énekelni, a Formula 1-es Magyar Nagydíjon pedig a hagyomány ötvöződik a modern világgal, ami irtó jó érzés. Abból a szempontból is különleges, mert ezzel a Himnusszal most kilépünk az ország határain túlra, hiszen több tízmillió ember nézi meg világszerte.

Sokan közülük talán azt sem tudják hol van Budapest vagy Magyarország – és egyszer csak a Himnuszunk ott lesz mindannyiuk otthonában. Szeretek vezetni, szeretem a gyors autókat, azt viszont bevallom, a Formula 1-ből az utóbbi években nagyon hiányzik nekem a korábbi elképesztő hanghatás. Persze, azért élőben ma is meghallgatnám, megnézném a mezőnyt.”

Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas operaénekes így fogalmazott: „A Himnuszt énekelni nagy megtiszteltetés, ugyanakkor hatalmas felelősség is, ha komolyan gondolja, és átéléssel teszi az ember. Énekeltem már Himnuszt a Magyar Nagydíj előtt, és emlékszem, a célegyenesben állva azt éreztem, Magyarország nagy és szép, és remek dolog egy ilyen utazó cirkusz részének lenni, ha csak rövid időre is. Követem a világbajnokság eseményeit, és mivel annak idején nagy „schumacheres” voltam, most igazából azért drukkolok, hogy Hamilton még ne érje utol mindenben a kedvencemet. A mostani mezőnyből Vettelnek szurkolok, mert nagy benne az akarás, és a tehetsége is megvan, egyszerűen csak mostanában nem jött ki neki a lépés.”

opera3

Ninh Duc Hoang Long vietnami operaénekes, a Virtuózok győztese, aki eddig kétszer énekelte a magyar Himnuszt (Londonban és Tokióban) a következőket mondta: „Magyarországon ez lesz az első alkalom, amire nagyon büszke vagyok. S nem csak azért, mert a magyar Himnusz egyszerűen gyönyörű, hanem azért is, mert nagyon szeretem a Formula 1-et, sőt, titkon arról álmodom, hogy egyszer vezethetek egy ilyen autót. A versenyzők közül Lewis Hamilton a kedvencem, méghozzá azért, mert nagyon tehetséges és sikeres.”

opera4

Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar Liszt Ferenc-díjas ügyvezető zeneigazgatója pedig így vélekedett „Százfős zenekar vagyunk, s vezetésemmel már harminc éve dolgozunk együtt jó hangulatban, egymást megbecsülve – az egyetlen olyan klasszikus, szimfonikus zenekarként, amely meg tudja tölteni a Papp László Sportarénát. A zenészek közül nem mindenki jött el a Hungaroringre – a harmincötödik jubileum alkalmából harmincöten voltunk a tizenkettes kanyarban, s meg kell mondjam, az F1-nek a zenészek között is megvan a varázsa. Büszkék vagyunk, hogy ez a Himnusz velünk szólal majd meg a harmincötödik Magyar Nagydíjon, zenészeink pedig az unokáiknak is elmondhatják, hogy ezen az aszfaltcsíkon muzsikáltak.”

(Forrás: papageno.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek